• Alzheimer-kór kimutatása vérvizsgálattal

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Alzheimer-kór jeleit mutathatja ki egy új vérvizsgálat. Az amerikai kutatók szerint a felfedezés más betegségek megállapításában is alkalmazható lehet.

    „Ha Alzheimer-kór esetében beválik, valószínűleg nagyon általános platform, amely számos más betegség esetében is beválhat” – nyilatkozta Thomas Kodadek, a The Scripps Kutatóintézet munkatársa, akinek tanulmánya a Cell című folyóiratban jelent meg. „Most a betegségek szakértőinek kezébe kell adnunk, hogy kezelni tudják a betegségeket, amelyek esetében rendkívül fontos a korai diagnózis.”

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Alzheimer-kór gyógyíthatatlan betegség, a demencia leggyakoribb fajtája, amely az Egyesült Államokban ötmillió ember érint, ezért a társadalom többségének nem sokat jelent egy erre a célra kifejlesztett teszt. A gyógyszergyártók azonban felhasználhatják az információt arra, hogy a klinikai kísérletekhez jobban besorolhassák a betegeket. Kodadek új módszerrel próbálta azonosítani a betegség jeleit a vérben. Peptoidok felhasználásával mutatta ki az antitesteket az adott betegségekben szenvedő állatok és emberek vérében. Miután nagyobb mennyiségű immunoglobulint mutatott ki a szklerózis multiplexhez hasonló betegségben szenvedő egerekben, mint az egészséges egyedekben, továbblépett az emberekre, és hat Alzheimer-kóros, hat Parkinson-kóros és hat egészséges embert vizsgált meg.

    A tesztek három peptoidot találtak, amelyek olyan immunoglobulin szintet mutattak az Alzheimer-kóros betegekben, ami háromszor magasabb a Parkinson-kóros illetve az egészséges alanyokénál. "Dr. Kodadek új megközelítést talált ki az emberi betegségek antitest biomarkereinek azonosítására, amely megkerüli a természetes antigének vagy antigéneket utánzó anyagok hagyományos, ugyanakkor bonyolult lépését” – nyilatkozta James Anderson, a kutatást finanszírozó Országos Egészségügyi Intézet (NIH) munkatársa. „A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy óriási lehetőség rejlik a módszer alkalmazásában abban a tekintetben, hogy hamarosan számos más betegségre is ki lehet fejleszteni diagnosztikai biomarkereket.”

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A következő lépés a módszer kipróbálása lesz más betegségekkel kapcsolatban, például a gyors lefolyású és halálos hasnyálmirigyrák esetében. „Elképzelhető, hogy az antitest alapú tesztek már évekkel korábban kimutathatják ezeket a rákbetegségeket, mint ahogyan más eszközökkel lehetne” – áll a tanulmányban. Ezt követően a gyógyszergyártók értékes információhoz jutnának ahhoz, hogy védőoltást fejlesszenek ki a rák ellen.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A demencia típusai és a várható életkilátások

    A demencia kifejezés olyan gyűjtőfogalom, amely számos szellemi leépüléssel járó kórképet foglal magába. A demencia tünetei közé általában a memóriazavar, a kommunikációs nehézségek, az ítélőképesség hanyatlása és a személyiségváltozás tartozik. A korai tünetek gyakran különösen fontosak a különböző típusú demenciák egymástól való megkülönböztetésére.

    Gyulladás a szervezetben? Ellenőriztesse a CRP-szintjét!

    Gyulladás szinte bárhol felbukkanhat a szervezetben szerteágazó, elhúzódó panaszokat okozva. Terheli a szervezetet, tartós fennállása pedig súlyos szövődményekhez vezethet.

    Az Alzheimer-kór és tünetei

    Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt, olyan mértékig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi.

    Megelőzhető-e az Alzheimer-kór?

    Ajánlott a rendszeres szellemi tréning, valamint az agyi erek (és egyben a szívkoszorúerek) elmeszesedésére hajlamosító rizikófaktorok kiiktatása, továbbá a fej sérüléseinek kerülése. Ezen túlmenően a tudomány még nem tudja biztosan, mit tehetnénk az Alzheimer-kór megelőzéséért.

    Alzheimer-kórral járó kellemetlenségek

    A gondolkodási és kognitív funkciók Alzheimer-kórral járó beszűkülése jelentősen megnehezíti az érintettek mindennapjait. Hazánkban jelenleg kétszázezer ember szenved ebben a betegségben.

    Rutin vérkép - A leggyakoribb vérvizsgálati adatok értelmezése

    A szervezetünk vizsgálatának a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a vérkép elemzése, a laboratóriumi vizsgálata. Az egészségi állapotunk felmérésére éppúgy alkalmas vizsgálati módszer, mint bizonyos betegségek felismerésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA