• Petefészekrák felismerése - Magyar kutató sikere

    Szerző:
    WEBBeteg

    A rákos petefészek szövetei más szagot bocsátanak ki magukból, mint az egészséges szerv – állapította meg Horváth György, a Göteborgi Egyetem tanára. A különbséget egy „elektromos orr” segítségével érzékelte.

    A Svédországban dolgozó professzor korábban speciálisan kiképzett kutyák segítségét vette igénybe a jellegzetes szag felismerésére. Az állatok a beteg petefészket az egészségestől éppúgy meg tudták különböztetni, mint más rákos szervektől.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    Azt is megállapították, hogy a betegeknek a vére is másmilyen szagú lesz. Ezután kezdett Horváth professzor két társával - Thomas Lindbladdal és Jose Chilóval – egy olyan eszközön dolgozni, amely hasonló módszerrel fedezi fel a betegséget. „Sikerül felismerni és regisztrálni a daganatos petefészek illetve az egészséges petevezeték és méhizomzat szagát.” – mondta Horváth György – „Ennek a felfedezésnek később számos praktikus következménye lehet, hiszen elég érzékeny a módszer ahhoz, hogy csak Svédországban évente több száz életet mentsünk meg vele.

    ” Most éppen egy még hatékonyabb érzékelőn dolgoznak. Újabb alkatrészeket adnak hozzá, hogy a lehető legpontosabb eredményt érjék el. „Célunk az, hogy minél előbb felfedezzük a szervezetben növekvő daganatot, hogy még lehetőség legyen annak gyógyítására.” – tette hozzá a professzor. A találmány a Future Oncology című folyóiratban került bemutatásra.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Civilizációs betegség? A halálos ítélet? - Tévhitek a rákról

    Ma még sokan úgy tekintenek a rákra, hogy egyenlő a halálos ítélettel. A negatív hiedelmek erősebbek, mint a daganatos betegségekkel kapcsolatos tudás. A gyógyuláshoz is hozzájárul, ha a betegséggel kapcsolatos tudásunk nem a tévhitekre épül.

    Növeli-e a rák kockázatát a röntgen és az orvosi képalkotás?

    Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból és a világűrből jövő kozmikus sugárzás és az ételeink, italaink sugárzása is). Azonban felvetődik a kérdés, hogy a mesterséges sugárzás vajon milyen hatással lehet az egészségünkre.

    A túlfeldolgozott élelmiszerek fogyasztása rákkockázattal járhat

    Francia tudósok szerint létezhet kapcsolat a túlságosan feldolgozott ételek - sütemények, csirkefalatok, csomagolt kenyérfélék - fogyasztása és a rák kialakulásának kockázata között, de hangsúlyozták, hogy ennek kiderítésére további kutatásokra van szükség.

    Rákellenes világnap - A testmozgás fontosságára hívják fel a figyelmet szakértők

    A daganatos megbetegedések megelőzésében és a gyógyulásban is jelentős szerepe van a mozgásnak - mondta Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke az M1 aktuális csatornán vasárnap, a rákellenes küzdelem világnapján.

    Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát a mozgás

    A rendszeres mozgás, a sport csökkenti a rák kockázatát - emelte ki Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

    Műanyag van a krumpliban?

    2017. december 11-én lépett hatályba, és pár hónap múlva már kötelező is alkalmazni az EU Bizottságnak azt a rendeletét, amely az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedéseket ír elő az érintett vállalkozások számára - számolt be a laboratorium.hu.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.