Daganatok: Új terápia mellékhatások nélkül?

MTI
megjelent:

Mágneses impulzusokat alkalmaznak annál az új technikánál, amelyben addig melegítik a vas-oxid szemcsékkel körülvett rákos sejteket, míg azok túlhevülnek és elpusztulnak - közölte a brit The Daily Telegraph online kiadása (http://www.telegraph.co.uk) egy hétvégi tudományos találkozón elhangzott előadás alapján.

Az apró vas-oxid szemcsékkel körülvett daganatsejtek mágneses mezőben felmelegszenek a rezgéstől, így szelektíven megölhetők. Az új technika segítségével kísérleti egerekben hat Celsius fokkal a normál testhőmérséklet fölé sikerült emelni a tumorsejtek hőmérsékletét, amelynél azok pusztulása már megkezdődik. "Ha a rákos sejteket 43 Celsius fokra melegítik, megkezdődik pusztulásuk. A természetes testhőmérsékletünk 37 fok, így az általunk alkalmazott technikával el tudjuk érni ezt a határt" - magyarázta Sam Janes, a University College of London rákkutatója.

Terápia mellékhatások nélkül?

A leggyakoribb daganatok első tünetei

A legtöbb ráktípus a korai stádiumban nem produkál jellegzetes tüneteket, azonban felborítja szervezetünk egyensúlyát. A tünetek először nem biztos, hogy elég riasztóak, csak ha már elég sokáig nem múlnak el, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Daganatos betegségek első tünetei

Az új technika lehetővé teszi majd, hogy a környező egészséges szövetek roncsolása nélkül vegyék célba és pusztítsák el hőkezeléssel a ráksejteket. A hipertermiával a kemoterápia és a sugárterápia mellékhatásai nélkül kezelhetők a daganatos betegek. A technika alapvető eleme, hogy a mágneses mezőben rezgése miatt felhevülő vas-oxid nanorészecskéket őssejtek segítségével juttatják el a ráksejtekhez. Az úgynevezett mezenchimális őssejtek képesek megkeresni a daganatot, és beszűrődni abba.

"Nem vagyunk teljesen biztosak benne, miért teszik ezt, de azt tudjuk, hogy ezek az őssejtek részt vesznek a testben történő károsodások kijavításában, így lehetséges, hogy a ráksejtekből érkező jelekre válaszolnak" - tette hozzá Janes. A kutatók az általuk kifejlesztett készülékkel laboratóriumban 60 Celsius fok körüli hőmérsékletre tudták felmelegíteni a vas-oxid nanoszemcséket tartalmazó sejteket. Bőrrákos egerekben pedig a daganatos sejtek hőmérsékletét 6 Celsius fokkal sikerült megemelniük.

(MTI)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.