• Daganatok: A leghatékonyabb szűrési eljárás!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egyes betegségeknél a szövetekben előbb következik be az anyagcsere megváltozása, mint maga a szerkezeti elváltozás. A PET (pozitron-emissziós tomográfia) eljárás során ezt az anyagcsere-elváltozást figyelik meg, kiszűrve ezzel a készülődő vagy éppen már fejlődő rendellenességet.

    A vizsgálat során olyan anyagot juttatnak a szervezetbe, melyet pozitronkibocsátásán keresztül nyomon tudnak követni. Ez a nyomjelző anyag eloszlik a szervezetben, az áramlása pedig világosan megmutatja, hol, mely területek anyagcseréjében látható fokozott aktivitás. Anélkül, hogy ennél részletesebben ismertetnénk az eljárást, röviden annyit érdemes tudni, hogy a felvételen, amely a nyomjelző anyag eloszlását mutatja, akár 1-2 milliméteres elváltozás is világosan látható.

    Hirdetések

    Intézetek, ahol a vizsgálatot elvégzik


    Ha szeretne bővebb tájékoztatást kapni, keresse fel azon intézmények egyikét, ahol végeznek PET/CT-t!

    Pozitron Diagnosztika Központ: 1117 Budapest, Hunyadi J. u. 9. Tel: (1) 505-8881, Infovonal: (1) 505 -8888

    Weboldal Debreceni Egyetem OEC PET Centruma: 4012 Debrecen, Nagyerdei krt. 98. Tel:(52) 423-592

    PET-CT Központ 1145 Budapest, Laky Adolf u. 44-46, Tel: (1) 422-3880, (1) 422-3888

    PET/CT Centrum: 6000 Kecskemét, Nyíri út 38. Tel:(76) 516-700 mellék: 5955

    A PET és a CT kombinációjával, azaz a PET/CT-vel valójában a PET-eljárást – tehát a szövetekben zajló anyagcsere nyomon követését – kombinálják a jól ismert CT-vel, amely a szervek szerkezeti elváltozásait mutatja. A vizsgálatok nagy része onkológiai jellegű, tehát rákos elváltozásokkal kapcsolatos, közöttük is különösen jól alkalmazható néhány daganatfajtára:

    A PET/CT-t emellett a kardiológiában is gyakran használják, például szívinfarktuson átesett betegek szívizomszövetének vizsgálatához. Olvasson bővebben a diagnosztikai módszerekről a WEBBetegen

    A diagnózis

    A vizsgálat azoknak ajánlott, akik a családban előforduló daganatos betegségek, esetleg munkájuk vagy egyéb tényező miatt fokozottan ki vannak téve a rákos megbetegedés veszélyének, de öt éven keresztül legalább évente tanácsos azoknak is elvégeztetniük, akik már felgyógyultak daganatos megbetegedésből.

    Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Segítünk felismerni a betegségeket - Így végezze az önvizsgálatokat

    Nem lehet elégszer hangsúlyozni a tényt, hogy egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket. Ennek tükrében igen fontos, hogy bizonyos önvizsgálatokat havi rendszerességgel mindenki végezzen el. Milyen önvizsgálatok ajánlottak?

    Az idegrendszer befolyásolhatja a daganatos megbetegedések előfordulását

    Ha valaki hosszan stresszben él, annak az idegrendszere, majd az immunrendszere is legyengül. Összefüggést találtak a legyengült idegállapot, a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kialakulása között. Fontos tehát, hogy a stressz napi szinten kezelve legyen, mert hosszú távon komoly betegségek kialakulását okozhatja.

    Kevesebbszer alakul ki daganatos betegség az allergiásoknál

    Mivel az allergia tulajdonképpen az immunrendszer túlzott válasza, így azoknál, akik allergiásak, ritkábban alakul ki daganatos betegség, mivel a fokozott immunválasz a degenerált sejtosztódást is megtámadja.

    Civilizációs betegség? A halálos ítélet? - Tévhitek a rákról

    Ma még sokan úgy tekintenek a rákra, hogy egyenlő a halálos ítélettel. A negatív hiedelmek erősebbek, mint a daganatos betegségekkel kapcsolatos tudás. A gyógyuláshoz is hozzájárul, ha a betegséggel kapcsolatos tudásunk nem a tévhitekre épül.

    Milyen a gyanús anyajegy? - Tudnivalók a szűrésről

    Az anyajegyszűrés jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen ezzel a vizsgálattal dőlhet el a bőrön lévő pigmentált elváltozások sorsa.

    Rákkeltő anyagok - Egészségügyi jelentés

    Az Amerikai Rák Társaság egy korábbi jelentésében megtalálható a leginkább rákkeltő anyagok listája. A toplistán a többműszakos munka is helyet kapott.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.