A legtöbb áldozatot szedő daganatos betegségek

Medipress
megjelent:

Félelem és rettegés lesz úrrá az emberen, ha rákkal diagnosztizálják, mivel a rák gyilkos természete miatt a második legtöbb életet követelő halálos betegség. Ha korán is felismerik és a legújabb kezeléseket alkalmazzák, még mindig nem biztos a gyógyulás.

Miközben számos sikeresnek nevezhető kezelés létezik manapság – melyek 10 éve még nem léteztek – nem mondhatjuk, hogy meglenne a rák ellenszere. Ennek igen sok oka van. A sejtek abnormális növekedésének szempontjából legalább 100 ráktípust különböztetünk meg.

Kialakulhat sugárzás, kémiai anyagok vagy vírusok miatt is. Az egyén pedig nem mindig tudja befolyásolni a rákokozó hatásokkal szembeni kitettségét. A rákos sejtek növekedését nem tudjuk megjósolni és bizonyos esetekben rejtély is számunkra. A látszólag hatásos kezelés után is lehetnek olyan sejtek, amelyek „elrejtőznek” majd újra felbukkannak.

Nagyjából 200 milliárd dollárt költöttek az Egyesült Államokban rákkutatásra a 70-es évek óta, és az 5 éves túlélés aránya a rákbetegek esetén a 70-es évek óta 50 százalékról mindössze 65 százalékra nőtt. "Nem tartanánk ott sem, ahol vagyunk, ha nem finanszírozzuk az alapvető orvosi és klinikai kutatásokat. A kutatásokból megtudhatjuk, hogyan működnek a különböző mechanizmusok, mely hatóanyagok lehetnek hatásosak. Az információt átvisszük a klinikai gyakorlatba, hogy megtudjuk, mely új módszerek működhetnek, és melyek nem a rák gyógyításában.” – mondta Dr. Len Lichtenfeld, az American Cancer Society helyettes orvosi vezetője.

A lista a 10 legtöbb életet követelő rákbetegséget írja le az Egyesült Államok 2003 és 2010 közötti, a National Cancer Institute-tól származó adatok szerint:

Tüdő és hörgőrák: 792 495 áldozat

A leggyilkosabb az Egyesült Államokban és világszerte. Fő okozója a dohányzás és általában a 55 és 65 közöttieket sújtja. Két típusa van: a nagyobb rákos sejtekből álló tüdőrák és a kisebb sejtekből álló, amely gyorsabban terjed. Több, mint 157 000 amerikai fog várhatóan meghalni 2010-ben tüdőrákban.
Olvasson bővebben a tüdőrákról>>

Vastag- és végbélrák: 268 783 áldozat

A vastagbél rák a bél szöveteiben fejlődik ki, míg a végbélrák az ánusztól mindössze pár centire lévő bélrészben. A legtöbb eset csak jóindulatú, kis csomók kialakulásával kezdődik, melyek később elrákosodhatnak. Ezért nagyon fontos ezek rendszeres ellenőrzése. Ez a rákfajta várhatóan 51 000 ember életét fogja követelni 2010-ben csak Amerikában.
Olvasson bővebben a vastagbélrákról>>

Mellrák: 206 983 áldozat

Nők esetében ez a második leggyakoribb rák az Egyesült Államokban a bőrrák után. Férfiaknál is előfordulhat, 2003 és 2008 között 2000 férfi esetet regisztráltak. Általában a tejtermelő mirigyekben alakul ki. Nagyjából 40 000 ember fog várhatóan meghalni 2010-ben a betegség miatt.
Olvasson bővebben a mellrákról>>

Hasnyálmirigyrák: 162 878 áldozat

Az emésztést és anyagcsere-szabályozást segítő hasnyálmirigy szöveteiben alakul ki. Felfedezése és a korai beavatkozás igen nehéz, mivel gyakran lappangva és gyorsan fejlődik ki. A hasnyálmirigy rák 37 000 életet fog követelni 2010-ben.
Olvasson bővebben a hasnyálmirigyrákról>>

Prosztatarák: 144 926 áldozat

A férfiakra nézve ez a második legveszélyesebb. A daganat a prosztatában alakul ki, amely az ondófolyadékot termeli. Sok típusuk csak a prosztatára korlátozódik, ezeket könnyebb kezelni, azonban a többi sokkal agresszívabb és gyorsabban terjed. Prosztatarákban várhatóan 32 000 férfi fog meghalni 2010-ben.
Olvasson bővebben a prosztatarákról>>

Leukémia: 108 740 áldozat

Nagyon sok típusa van, de mindegyik a vértermelő szöveteket támadja meg, tehát a csontvelőt és a nyirokrendszert. Ennek következménye pedig rendellenes fehérvérsejtek túltermelése. Aszerint osztályozzuk, hogy gyorsan vagy lassan növekvő és mely limfocitákra van hatással. A leukémia majdnem 22000 életet fog követelni 2010-ben.
Olvasson bővebben a leukámiáról>>

Non-Hodgkin limfóma: 104407 áldozat

Ez a rák a limfocitákra, a fehérvérsejtek egy fajtájára van hatással. Jellemzője a nyirokcsomók megnagyobbodása, láz és súlyvesztés. Többfajta Non-Hodgkin limfóma létezik, ezeket a leukémiához hasonlóan kategorizáljuk. Ez a betegség várhatóan 20000 áldozatot fog szedni 2010-ben.

Máj- és epehólyagrák: 79 773 áldozat

A májrák a leggyakoribb rák az egész világon. Amerikában az aránya egyre növekszik. Általában a máshol kialakuló rák terjed át a máj szöveteire. Az egyik kötődő rákfajta az epevezeték és epehólyagrák. Nagyjából 19 000 amerikai fog meghalni várhatóan 2010-ben e kettő rákfajta miatt.
Bővebben a májrákról>>

Petefészekrák: 73 638 áldozat

Ez a negyedik rákbetegség az elhalálozás szempontjából a nők esetében. Petefészekrákkal diagnosztizált nők életkorának mediánja 63 év. Könnyebb kezelni, viszont nagyon nehéz felismerni a korai stádiumban, de egy nem túl régi kutatás kimutatta, hogy vannak tünetek, amelyek segíthetnek a diagnózisban. A tünetek általában emésztési zavarok, gyakori vizelési inger, medence tájéki fájdalom. 14 000 nő fog várhatóan meghalni petefészek rák miatt 2010-ben.
Bővebben a petefészekrákról>>

Nyelőcsőrák: 66 659 áldozat

Ez a rák főleg a nyelőcső alsó tájékán lévő sejtekben kezdődik. 2003 és 2007 között több férfi halt bele, mint nő, és várhatóan 14 500 ember fog belehalni 2010-ben.
Bővebben a nyelőcsőrákról>>

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.