• Megelőző műtéttel nagyobb eséllyel élhető túl a rák

    Szerző:
    WEBBeteg

    Bizonyos génmutációkkal élő nőknek nagyobb a túlélési esélyük mell- és petefészekrák esetén, ha megelőző jelleggel mell- és petefészek-eltávolító műtéten esnek át.

    A BRCA1 és BRCA2 génmutációkat hordozó nők közül nagyobb a túlélési esélye azoknak, akik megelőző céllal eltávolíttatták mellüket és petefészküket - közölték amerikai kutatók. Az ezeket a génmutációkat hordozó nőknél 56-84 százalékkal nagyobb a kockázata a mellrák kialakulásának életük folyamán. A BRCA1 mutációjával élő nőknél 36-63 százalékkal, a BRCA2-vel élőknél 10-27 százalékkal magasabb a petefészekrák kockázata is.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Susan M. Domchek, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa kutatócsoportjával 2482, BRCA mutációval élő nő bevonásával tanulmányozta a megelőzési célú, eltávolító műtétek hatékonyságát. Közülük 247 nőnek a mellét, 993-nak pedig a petefészkét távolították el a rákkockázat csökkentése céljából. A követés három éve alatt egyetlen mellműtéten átesett nőnél sem alakult ki mellrák, miközben a masztektómia ellen voksoló nők 7 százalékánál diagnosztizáltak emlőtumort ugyanebben az időszakban.

    Azoknál a nőknél, akiknek petefészkét és petevezetékeit távolították el rákmegelőzési céllal, hasonló eredményeket találtak a kutatók. A mell- és petefészekrákok 10-20 százalékát tulajdonítják a BRCA1 és BRCA2 génmutációk jelenlétének, ezért ezekben az esetekben életmentő lehet a megelőző eltávolító műtét.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 8000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egyötöd részében pedig HER2-pozitív emlőrák a diagnózis.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Daganatmentessé tettek egy előrehaladott mellrákban szenvedő nőt

    Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

    Nem a gyengeség jele, ha segítséget kérünk

    A daganatos megbetegedések egyre többször fordulnak elő társadalmunkban. Fontos, hogy a betegséget minél hamarabb felismerjük, és megkapjuk a számunkra legmegfelelőbb ellátást. A testi kezelés mellett azonban a betegség lelki oldalát sem szabad elhanyagolni. A lelki támogatás akár a család, akár egy pszichológus bevonásával hatalmas segítség lehet a kór leküzdésében. Erről kérdeztük Désfalvi Judit pszichológust.

    Áttörés a mellrákkutatásban

    Az emlődaganat kialakulásához vezető, eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói. Az egyedülálló tudományos eredmény alkalmazásával újfajta, akár otthon is elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás fejleszthető ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.