• Daganatos betegségek: A harcos személyiségtípus túlélési esélyei jobbak

    Szerző:
    WEBBeteg

    Miközben újabb és újabb gyógyszereket és hatóanyagokat igyekeznek kikísérletezni a kutatók, a biológiai tényezők mellett egyre nagyobb hangsúly helyeződik a gyógyítás pszichológiájára is. Több kutatás is bizonyította: a beteg személyisége, a betegséghez való viszonyulása, akaratereje is befolyással lehet gyógyulási esélyeire.

    A rákos betegség diagnózisa az esetek többségében sokkoló hatású. Az időszakot kísérő érzelmi reakciók egyénenként változóak erősségükben és jellegükben, de a szorongás, a félelem, a depresszió, a hangulatingadozás, s az ezekkel együtt járó alvászavar valamilyen fajtáját hosszabb- rövidebb időre minden beteg megtapasztalja.

    Hirdetések

    A rákbetegség a diagnózis kimondásától kezdve a beteg személyét és környezetét intenzíven érintő testi-lelki történések sorozata.

    Fogalomtár daganatos betegségekhez


    A daganatos betegségek általános diagnosztikai és kezelési módszereinek ismertetése. Mire számíthat a vizsgálaton? Mivel jár az Ön vagy hozzáratozója számára előírt terápia, és milyen mellékhatásai lehetnek?
    Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez>>

    A diagnózis után, illetve a betegség kezdeti szakaszában a kellő informáltság csökkenti a bizonytalanságból, kilátástalanságból fakadó szorongást, a kezelések mellékhatásaitól való félelmet.

    A beteg állapotaihoz igazodó pszichológiai segítség befolyásolhatja a kezelések hatékonyságát, sőt akár a betegség kimenetelét is.

    A depresszió, a szorongás megjelenése és súlyossága – természetes módon – szoros összefüggést mutat a rák típusával, helyével, azzal, hogy a betegség mennyire előrehaladott a diagnózis időpontjában. Függ az életkortól, a kór gyógyíthatóságától.

    Minél láthatóbb helyen van a betegség, minél nagyobb a torzítás a kezelések következtében, annál erőteljesebbek azok az erők, amelyek táplálják a beteg szorongását, depresszióját. A rákos betegséghez kapcsolódó megbélyegzettség érzete ma is erőteljesen jelen van a köztudatban, s rányomja bélyegét az egészségesek és betegek kapcsolatára.

    Mit kell tudni a sugárterápiáról?


    A sugárkezelés során nagyenergiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása. A sugárzás természetesen káros hatással bír az ép szövetekre nézve is. A daganatos sejtek sugárérzékenysége azonban általában nagyobb, mint az ép szöveteké, így nagyrészt szelektív hatás érhető el. Sok év kutatómunkájának köszönhetően igen nagy előrehaladás történt a sugárterápiás eljárások terén. A kezelések egyre szelektívebbé és hatékonyabbá válnak.
    A sugárterápiáról részletesen>>

    Változó szervezet, változó személyiség

    A betegséggel való szembesülés után általában rövid időn belül átalakul a beteg megszokott élete.

    A rosszindulatú daganatos betegségre jellemző kiszámíthatatlanság és bizonytalanság, valamint a személyiségtudat és önértékelés változása lelkileg és érzelmileg egyaránt megterhelő.

    A rákkal való megküzdés a félelemmel való megküzdést is jelenti.

    A megküzdés egy olyan pszichológiai folyamat, amely során a beteg megtanulhat együtt élni a betegséggel.

    A szorongás és depresszió általában csökken a kezelések megkezdésével, egy új, a gyógyulás reményét magában foglaló periódus kezdetével.

    Ugyanakkor a kemoterápiát, a sugárkezeléseket kísérő mellékhatások és szövődmények időről-időre felélesztik a félelmeket.

    A leggyakoribb daganatok első tünetei


    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente körülbelül 66 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastag-, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést. A daganatos betegségeknél különösen fontos lenne a megelőzés, a szűrővizsgálatok elvégzése és a korai diagnosztika, amiben sokat segítene, ha a betegek - ismerve a jellegzetes panaszokat -a tünetek jelentkezése esetén azonnal orvoshoz fordulnának. Talán akkor hazánkban a rák nem követelne évente 33-34 ezer áldozatot.
    A leggyakoribb daganatok első tünetei>>

    Értelmet adni a gyógyulásnak, a fájdalmaknak 

    Kemoterápiás kezelés - Életmód és táplálékkiegészítők


    A vitaminok és az ásványi anyagok szedése biztonságosnak tűnik amiatt, hogy ezek recept nélkül kapható készítmények, de ez egyúttal veszélyes is, hiszen hamis biztonságba ringatja a beteget, mert ezek kölcsönhatásba léphetnek jelen esetben az említett kemoterápiás szerekkel.
    Kemoterápiás kezelés - Életmód és táplálékkiegészítők>>

    A pszichológusok tapasztalatai szerint a betegséget kihívásként felfogó, harcos személyiségtípus túlélési esélyei a különféle betegcsoportok bevonásával végzett felmérések eredményei szerint a legjobbak.

    Ezek a betegek tájékozottak, felkészültek, sokat kérdeznek, utánajárnak mindennek, ami fontos lehet gyógyulásuk szempontjából.

    Ezek a páciensek gyakran a „nehéz beteg” címkét is elnyerik, de gyógyulási esélyeik akár háromszor is jobbak lehetnek, mint a sorsukba csüggedten beletörődő sorstársaké.

    Az önértékelés, az optimizmus, a lelki edzettség, a sors irányításának képességébe vetett hit segít abban, hogy kihívásként kezeljük a nehéz helyzeteket, képesek legyünk új készségek elsajátítására erőt mozgósítani magunkban.

    Nem elég a tünetekről konzultálni, az érzelmeket sem szabad elhallgatni

    Szedhető C-vitamin a kemoterápia alatt? - Az orvos válaszol


    "Ön szerint a C-vitamin hasznos,vagy káros daganatos megbetegedések esetén? Illetve mit jelent az, hogy a kemoterápia alatt nem lehet szedni, ha tényleg nem segít, csak árt olyankor?" -
    Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.>>

    A betegek gyakran eltitkolják az érzelmeiket, mert nem szeretnének kiadni magukon, vagy úgy érzik: azzal az orvosok, ápolók, családjuk, szeretteik terhére lennének.

    Az érzelmekről, a félelmekről való őszinte beszélgetés nagyon sokat segíthet a beteget titkoltan vagy bevallottan nyomasztó gondolatok, érzetek feldolgozásában.

    Aki úgy érzi, hogy családi kapcsolatai nem elég intimek, fél attól, hogy hozzátartozói nem értik meg, vagy attól tart, hogy félelmei feltárásával az ő terheiket növelné, az bátran kérhet kívülállótól segítséget. Sok onkológiai osztályon vagy kórházban dolgozik pszichológus, aki tud segíteni.

    A teljes cikket ITT, a rakgyogyitas.hu weboldalán olvashatja.>>
    (A portálon megtalálhatja az Önhöz legközelebbi betegklubokat, segítő szervezeteket)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Segítünk felismerni a betegségeket - Így végezze az önvizsgálatokat

    Nem lehet elégszer hangsúlyozni a tényt, hogy egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket. Ennek tükrében igen fontos, hogy bizonyos önvizsgálatokat havi rendszerességgel mindenki végezzen el. Milyen önvizsgálatok ajánlottak?

    Az idegrendszer befolyásolhatja a daganatos megbetegedések előfordulását

    Ha valaki hosszan stresszben él, annak az idegrendszere, majd az immunrendszere is legyengül. Összefüggést találtak a legyengült idegállapot, a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kialakulása között. Fontos tehát, hogy a stressz napi szinten kezelve legyen, mert hosszú távon komoly betegségek kialakulását okozhatja.

    Kevesebbszer alakul ki daganatos betegség az allergiásoknál

    Mivel az allergia tulajdonképpen az immunrendszer túlzott válasza, így azoknál, akik allergiásak, ritkábban alakul ki daganatos betegség, mivel a fokozott immunválasz a degenerált sejtosztódást is megtámadja.

    A biológiai terápia szerepe a gyógyításban

    A biológiai terápia célzott kezelés, ami azt jelenti, hogy a gyulladásos folyamatot vagy a daganatos sejtek szaporodását a sejtszintű biokémiai vagy biológiai folyamatok egy meghatározott pontján gátolja.

    Minden rákbetegnek találkozni kellene pszichológussal

    Ugyan egyre több onkológiai osztályon érhető el kifejezetten a daganatos betegekkel foglalkozó pszichológus, ám még bőven van hová fejlődni. Egyrészt abban, hogy a szakorvosok felismerjék: nem elég műteni vagy gyógyszert adni a betegeknek, a betegséggel járó szorongást, lelki hullámvölgyeket is kezelni kell. Másrészt abban, hogy a betegek és a családtagok elfogadják: nem a „bolondoknak” van szükségük pszichológusra.

    Egészségügyi rendszer Angliában - Mire számíthat?

    Egyre többen próbálnak szerencsét külföldön a vonzóbb fizetés és/vagy a kedvezőbb gazdasági körülmények miatt. Ha külföldön élünk, gondolnunk kell az egészségünkre is. Vajon az egészségügyi szektorban is ugyanarra a magas színvonalra számíthatunk?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.