Daganatos betegségek - Életmentő gyógytorna?

Rákgyógyítás
megjelent:

A gyógytornát a köztudatban olyan mozgásformaként tartják számon, amelyre elsősorban a balesetet szenvedett embereknek vagy a mozgáskorlátozottaknak van szükségük. Valójában viszont sok más betegségben, így a rákkal való küzdelemben is nagy segítséget tudnak nyújtani a szakképzett gyógytornászok.

A személyre szabott gyakorlatok elsajátítása és rendszeres gyakorlása felgyorsíthatja az operáció utáni lábadozást, javítja az állóképességet és az erőnlétet, segíthet egyes műtéti szövődmények elkerülésében, a fájdalomcsillapításban, a mindennapok könnyebbé tételében.

A szakemberrel való konzultációt ugyanakkor nem szabad megkerülni, mert ami egyik betegnek javára válik, másnak akár árthat is.

- Azt, hogy én ma a betegségeim ellenére a mostani életminőségben élhetem az életem, s meg tudok feledkezni azokról a bajokról, amelyeken keresztülmentem, az orvosi kezeléseken túl nagy részben a rendszeres gyógytornának köszönhetem – jelenti ki Vesztergombi Katalin.

A matematikusként dolgozó négy gyermekes asszony már több alkalommal nézett szembe a rákkal: lassan két évtizede annak, hogy sikeresen maga mögött hagyta emlődaganatos betegségét, két évvel ezelőtt pedig nyombéldaganattal kellett megküzdenie, ami miatt egy nagyműtét, majd kemoterápiás kezelés várt rá. Ma ismét jól van: dolgozik, mellette pedig továbbra is rendszeresen mozog, gyógytornára jár.

- Nem sportedzésként vagy kiképzésként kell gondolni az összejövetelekre, hiszen itt nem a fizikai megterhelés a lényeg, hanem a megfelelő mozgássorok játékos formában, sikerélményt adó módon való gyakorlása.

Gyógyúszás és gyógytestnevelés
A gyógyúszás során alkalmazhatók a normál úszásnemek egyes részelemei vagy egésze, meghatározott terheléssel, meghatározott távokon. Ezen belül használjuk azokat a terápiás jellegű úszó mozdulatokat, amelyekkel az izomtónus-szabályozást, bizonyos izmok nyújtását, mások erősítését lehet elérni. Keringési és bizonyos légzőszervi betegségeknél a terhelési paraméterek meghatározása után a terhelhetőség növelésére alkalmazzák.
Gyógyúszás és gyógytestnevelés

A teljes cikket a rakgyogyitas.hu weboldalán tudja elolvasni

Tovább Hogyan hat az úszás a szervezetre? - A sportorvos véleménye

Cikkajánló

Gyógytorna
Az emberek nagy többsége szívesebben jár fizikoterápiás kezelésekre, mint gyógytornára. Pedig hosszú távon a gyógytorna a leghatékonyabb kezelési mód a derékfájás, gerincbántalmak, hátfájás, lúdtalp, nyaki fájdalom, csontritkulás és egyéb mozgásszervi panaszok esetében.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.