Leukémia - Őssejt, vagy donor?

MTI
megjelent:

A felnőtt leukémiás páciensek ugyanúgy épülnek fel a köldökzsinórvérből származó őssejtek átültetése után, mint akkor, ha jól egyező donortól kaptak csontvelőt - közölték kedden amerikai kutatók.

A szakemberek szerint ez azt jelenti, hogy a köldökzsinórvér felhasználása jól működő megoldás akkor, ha a leukémiás páciensnek sürgősen lenne szüksége csontvelő-átültetésre, hogy helyettesítsék a kemo- vagy sugárterápia által elpusztított sejteket, ám nem találnak alkalmas donort.

Mint Mary Eapen, a Lancet Oncology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány vezetője elmondta, a köldökzsinórvérből származó őssejtek beültetése akkor is működött, ha nem volt teljes az egyezés.

A kutató hozzátette, hogy a leukémiás páciensek közül a fehérek mintegy felének találnak csak alkalmas csontvelődonort az Egyesült Államokban, a feketék és az ázsiai származásúak esélyei pedig még ennél is kisebbek.

A wisconsini kutatók szerte a világon működő, 216 transzplantációs központ adatait elemezték. A vizsgálatba bevont 16 év fölötti, akut leukémiában szenvedő beteg közül 165 páciens kapott köldökzsinórvért, 888 nem rokontól származó őssejtet, 472 pedig nem rokontól származó csontvelőt.

A kutatók megállapítása szerint két év elteltével mindegyik betegcsoportban azonos volt a túlélés és a gyógyulás aránya.

A transzplantációhoz felhasznált köldökvér többsége olyan vérbankokból származott, melyekbe a szülők adományozták újszülöttjük köldökzsinórvérét. A kutatók reményei szerint eredményeik a jövőben növelik az adományozási hajlandóságot.

(MTI)

Cikkajánló

A leukémia (fehérvérűség, vérrák) a vérképző szervek (csontvelő és a nyirokrendszer) daganatos megbetegedése. Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségének tartják, holott kilencszer több felnőtt betegszik meg, mint fiatalkorú.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.