Prosztatarák - Éveket jelenthet a kombinált kezelés

MTI
megjelent:

Sugárterápia és hormonkezelés megfelelő kombinációjával 43 százalékkal csökkenthető a halálozási rizikó azoknál a férfiaknál, akik nagy kockázatú, előrehaladott prosztatarákban szenvednek - közölték kutatók vasárnap.

A kanadai szakemberek a Klinikai Onkológusok Amerikai Társaságának Chicagóban megrendezett éves konferenciáján ismertették eredményeiket. Mint Padraig Warde kutatásvezető, a Torontói Egyetem munkatársa kiemelte, tanulmányuk megdöntheti azt az elterjedt felfogást, mely szerint csak hormonterápiát alkalmaznak az előrehaladott prosztatarákban szenvedő férfiak kezelésére.

Milyen tünetek esetén gondoljunk prosztatarákra?
A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. Vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék a bajt, vagy - a legtöbb esetben - hogy megnyugtassa magát!
Milyen tünetek esetén gondoljunk prosztatarákra?

"Úgy találtuk, hogy azok a férfiak, akik a kombinált kezelést kapták, tovább éltek, illetve kisebb valószínűséggel haltak meg prosztatarákjuk következtében, mint akik kizárólag hormonterápiában részesültek" - mondta el Warde.

A prosztatarákos esetek mintegy ötöde tartozik abba a csoportba, amelynél hatásos lehet az új típusú, kombinált kezelés.

Ezekben az esetekben a hormonterápia (ADT) célja, hogy csökkentsék az androgén hormonok szintjét a páciensek szervezetében. A tanulmányban 602 férfit kizárólag a standard hormonterápiával kezeltek, 603-at pedig emellett sugárterápiával is.

Hét év elteltével a kombinált kezelésben részesült páciensek 74 százaléka volt életben, míg a csupán hormonterápiát kapott férfiak 66 százaléka élt ennyi idő múltán.

Az ADT-csoport tagjainak 26 százaléka halt meg prosztatarákja következtében, míg a kombinált kezelésben részesült férfiaknak csak 10 százaléka. Utóbbiak átlagosan hat hónappal éltek tovább, mint a kizárólag hormonterápiát kapott páciensek.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.