• Gyomorrák - Veszélyben a fiatal felnőttek?

        Szerző:
        WEBBeteg

        Tudósok megdöbbenve tapasztalták, hogy a gyomorrák előfordulási aránya meglepő mértékben nőtt a fiatal felnőtt korosztály körében, míg minden más korosztálynál csökken ez az arány.

        Noha a gyomorrák kialakulásának kockázata még mindig alacsony a fiataloknál, a betegség előfordulása a 25-39 évesek körében az elmúlt három évtizedben 70 százalékkal nőtt – állapította meg egy amerikai tanulmány.

        Hirdetések

        A National Cancer Institute kutatói 1977 és 2006 közötti alsó gyomorrákos eseteket vizsgáltak, melyekért a H. pylori baktériummal való krónikus fertőzöttség lehet felelős, mely gyomorfekélyt is okozhat.

        WEBBeteg diéták, és tanácsok az egészséges élethez


        Diétázni szeretne, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá? Akkor a WEBBeteg diétás tanácsai segíteni fognak Önnek!

        Összességében 39 003 esetet tártak fel egy olyan felmérés során, mely az Egyesült Államok lakosságának mintegy negyedét foglalta magában.

        A tanulmány csak a gyomor alsó részének daganatos megbetegedésére összpontosított, a felső - gyomor rákot, melyet a refluxszal hoznak összefüggésbe, nem vizsgálta.

        Együtt ezek a rákos megbetegedések a negyedik leggyakoribbak az egész világon. 

        A gyomorrák tünetei


        A gyomorrák tünettana korai stádiumban nem jellegzetes, így a betegség gyakran csak előrehaladott formában ismerhető fel. A panaszok bizonytalanok: étvágytalanság, gyomortáji kényelmetlen érzés, étel- illetve húsundor, teltségérzés. Mint a legtöbb rosszindulatú daganat esetében, a gyomorráknál is jellemző az egyéb okkal nem magyarázható fogyás. Jelentkezhet fekete széklet, amennyiben a daganat a gyomor falának vérzését okozza. Néha nehezített nyelést, étkezés utáni masszív hányást tapasztalnak a betegek.
        A gyomorrák tünetei  és kezelése

        A túl sok só is okozhatja

        A gyomor alsó részének rákos megbetegedése a sóban és a sóval tartósított élelmiszerekben gazdag, zöldségben és gyümölcsben szegény diétával hozható összefüggésbe, előfordulása ezért gyakoribb az ázsiai országokban, ahol az élelmiszerek ilyen jellegű tartósításának hagyománya van.

        A gyomorrák előfordulási aránya csökkenő tendenciát mutat számos országban, mivel fejlődött az élelmiszer tartósítás technikája és higiéniája, mely csökkenti a H. pylori fertőzés kockázatát.  Ugyanakkor a kutatók figyelmeztetnek, hogy a sóbevitel egyre nő a feldolgozott és gyors élelmiszerek fogyasztásának növekedésével, s különösen a fiatalok körében népszerűek ezek az élelmiszerek. A kutatók hangsúlyozták, hogy további kutatások szükségesek annak kiderítésére, hogy a fiatalok körében megnövekedett gyomorrákos megbetegedések hátterében az étkezési szokások megváltozása, vagy egyéb ismeretlen baktérium játszhat szerepet.

        Gyomorrák
        Gyomorrák


        Forrás: WEBBeteg
        Cs. K., fordító; yahoo.com
        Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Fiatalkori mellrák

        Tóth András

        Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

        Mi az a divertikulózis?

        Dr. Mármarosi István

        Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

        Gyomorfertőzések - Amikkel érdemes tisztában lenni

        Gyomorfertőzés során a gyomor nyálkahártyájának gyulladása alakul ki. A tünettana megegyezhet más, a gyomrot érintő betegség tüneteivel. A leggyakrabban gyomorrontással keverhető össze, melyet elsősorban romlott ételek fogyasztása okozhat.

        Kilégzési teszt diagnosztizálja a nyelőcső- és gyomorrákot

        Nagy pontossággal képes sikeresen kimutatni a nyelőcső- és a gyomorrákot a Londoni Imperial College kutatói által kifejlesztett kilégzési teszt.

        Miért vagyunk szomjasak?

        Miért leszünk szomjasak a túl sós ételek fogyasztása után? Hogyan szabályozza a nátrium-kálium aránya a vízháztartást? Megtudhatja a cikkünkből!

        A gyomorrák diagnosztizálása, szövődményei és kezelése

        Fizikális vizsgálattal csak ritkán diagnosztizálható a betegség, a legtöbb esetben endoszkópos vagy egyéb vizsgálatokra is szükség van.

        A gyomorrák tünetei és rizikófaktorai

        Azokban a családokban, ahol előfordult már gyomorrák, a panaszok fokozott figyelése, rendszeres orvosi ellenőrzés javasolható, egyébként a megfelelő életmód segíthet megelőzni a betegség kialakulását. Tekintse meg, hogy milyen tünetekre érdemes odafigyelni, illetve melyek azok a rizikófaktorok, amik veszélyt jelenthetnek.

        Gyomorrontás? Vegye komolyan!

        Nyáron jellemzően megnő az esélye a gyomorrontásnak - különösen a szabadosabb táplálkozás és a nem megfelelően tárolt élelmiszerek miatt. Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus a szakorvosi segítség jelentőségére hívta fel a figyelmet.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.