• Vastagbélrák - Mi az, ami életet menthet?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Jelenleg sok országban a vastagbélszűrést a székletből esetlegesen kimutatható vér alapján végzik. Mint igazolták, az eljárás bevezetése 15 százalékkal csökkenti a halálozási arányt.

    Az 55 és 64 éves kor között elvégzett részleges vastagbéltükrözés (szigmoidoszkópia) 43 százalékkal csökkentheti a vastagbélrák miatti halálozást - közölték szerdán brit kutatók. A 16 éven át tartó követéses tanulmányban több mint 170 ezer ember vett részt Nagy-Britanniában, megállapításait a The Lancet című orvosi szakfolyóirat legutóbbi száma tette közzé.

    Hirdetések

    A vastagbélrák világszerte a harmadik leggyakrabban diagnosztizált ráktípus, évente egymillió fölötti új esettel és mintegy 600 ezres halálozással. A rák az esetek túlnyomó többségében a vastagbélben lévő adenomákból, vastagbélpolipokból fejlődik ki, amelyek a népesség 20-30 százalékánál előfordulnak.

    Olvasson tovább! A vastagbélrák szűrési lehetőségei, felismerése

    Ezek a cikkek is érdekelehetik Önt

    A végbél és a vastagbél alsó szakaszának tükrözéses vizsgálata, a szigmoidoszkópia néhány perc alatt elvégezhető, és a fellelt kinövések a hajlékony vezetékkel bejuttatott eszköz segítségével azonnal eltávolíthatók. A vizsgálat kevésbé invazív - és kevésbé költséges -, mint a teljes kolonoszkópia, amelyben a vastagbél egészét áttekintik. Jelenleg sok országban a vastagbélszűrést a székletből esetlegesen kimutatható vér alapján végzik. Mint igazolták, az eljárás bevezetése 15 százalékkal csökkenti a halálozási arányt. A most ismertetett tanulmányban az 1994 és 1999 között toborzott 170 432 férfit és nőt két csoportba osztották a kutatók. Mintegy harmaduknál végezték el a szigmoidoszkópiát, a fennmaradó kétharmad pedig a kontrollcsoportot alkotta. A követés ideje alatt a betegség 33 százalékkal kevesebbszer fordult elő a szűrésen átesett csoportban a kontrollcsoportban lévőkhöz képest, a halálozás pedig 43 százalékkal volt alacsonyabb.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Életeket menthet a vastagbélszűrés

    A legújabb hírek szerint augusztus végén valóban elindulhat az országos vastagbélrákszűrési program, amelynek előkészítése még 2016 márciusában kezdődött. A projekt felgyorsítása elengedhetetlen, mert Magyarország Európában az első, világszinten a negyedik helyen áll a vastagbélrák okozta halálozásban, mivel a betegséget gyakran már gyógyíthatatlan állapotban fedezik fel.

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

    Ősztől indul az országos vastagbélrák szűrés

    Az otthon levett mintát a laborba kell küldeni, ahol azt vizsgálják, van-e daganatra utaló vérnyom, és erről a leletet elküldik a háziorvosnak - olvasható a Népszava oldalán.

    Metabolikus szindróma - Kezelés és megelőzés

    Kisebb táplálékbevitel és több mozgás: ezzel a metabolikus szindróma összes tünete egyszerre javítható, illetve megszüntethető.

    Vastagbélpolipot találtak - Mit tegyek?

    Bizonyára sok kérdés felmerült Önben, amennyiben vastagbélszűrés vagy más célú endoszkópos beavatkozás során polipot fedeztek fel a szervezetében. Összeállításunkban a vastagbélpolipokkal kapcsolatos legfontosabb kérdésekre adunk választ.

    A helytelen életmód a gyermekeket is cukorbetegséggel fenyegeti

    A korábban öregkori jelenségnek gondolt cukorbetegség a helytelen életmód és az elhízás miatt a gyermekek között is egyre gyakoribb, de figyelni kell a liszt- és laktózérzékenységre, illetve a tejfehérje-allergiára is - mondta Miháldy Kinga, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) dietetikusa az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.