• Veszélyes a szolárium, adóval is sújtják

    Szerző:
    WEBBeteg

    A szoláriumozás a szakorvosok szerint olyan mértékben fokozza a bőrrák kockázatát, hogy az Egyesült Államokban ezt a szépészeti szolgáltatást különadóval akarják sújtani.

    Fiatalok esetében a barnulás ilyen módszerét megtiltanák, ahogy teszik ezt az Európai Unióban - olvasható az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia elnökének hivatalos állásfoglalásában.

    Hirdetések

     A szoláriumról


    A szolárium UVA tartományban sugároz, ami ugyanúgy károsítja a bőr mélyebb rétegeit, azok idő előtti öregedését és szárazságát okozva, mint a napból jövő ultraibolya sugárzás hasonló tartománya.
    A szolárium hatásai>>

    A szép barna bőr ma igen elegáns, és mióta az ultraibolya sugárzást éjjel-nappal biztosító szoláriumok világszerte elterjedtek, sokan járnak ilyen szépségszalonokba. A bőrgyógyászok azonban régóta hangsúlyozzák, hogy ez a divat nem veszélytelen, ma pedig az Egyesült Államokban a beltéri barnulás ilyen formáját tiltani szeretnék.

    Marie-France Demierre, a Boston Orvostudományi Egyetem bőrgyógyásza hangsúlyozza, hogy a szolárium csövek által kibocsájtott ultraibolya fény és a fiatal korban kifejlődő bőrrák között szoros összefüggés figyelhető meg. A legnagyobb veszélyt a melanomák megjelenése jelenti.

    A fekete-barna festékanyagot termelő sejtek, a melanociták adják az anyajegyek színét is. Ezek nem önmagukban veszélyesek, de rosszindulatú elváltozásuk esetén gyorsan terjednek, áttéteket adnak különböző szervekben és ez gyakran végzetes következménnyel jár. Az Egyesült Államok területén most szokatlanul gyakori lett az ilyen daganatos elváltozás olyan 15-39 éves, fiatal nők esetében, akik sokat használták a szoláriumot.

    A bőrgyógyászok ezért korlátozni igyekeznek a szoláriumozást, de a szépségipar hatalmas lobbitevékenységet folytat ennek megakadályozására. Az amerikai hatóság, az Élelmiszer-és Gyógyszer Hivatal (FDA) az orvosi műszerek forgalomban kerülését is szabályozza, de a szolárium lámpák nem tartoznak ebbe a körbe.

    Vizsgálatok azt mutatták, hogy a legveszélyesebb melanoma daganatok előfordulása azoknál a fiatal felnőtteknél lett 75 százalékkal gyakoribb, akik tizenéves korukban jártak sokat jártak a szoláriumba. Tavaly a tizenéves lányok 40-60 százaléka használta a bőrt barnító, kényelmes lehetőséget, noha már hallottak a bőrrák veszélyéről.

    William D. James, az Amerikai Bőrgyógyász Akadémia elnöke hivatalos állásfoglalást adott ki, mely kiemeli, hogy a szolárium veszélyes, különösen fiatal korban és ennek adóztatása fölhívná az emberek figyelmét erre a kockázatra. A veszély elsősorban a fiatal lányokra vonatkozik, aki a rosszindulatú daganatok szempontjából a fiúknál érzékenyebbek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az EU szabványa szerint az unió tagállamaiban 18 éves kor alatt tilos lesz a szoláriumozás, ezt a tagállamok most ültetik át szabályozásaikba. Ausztriában éppen hétfőn jelentették be, hogy megtiltják a szolárium használatát a 18 év alattiaknak. Az erről szóló rendeletet kedden írja alá Reinhold Mitterlehner gazdasági miniszter.

    A barnító készülékek üzemeltetői szeptember 1-jéig kapnak időt arra, hogy biztosítsák a tilalom érvényesülését. Szeptembertől csak annak engedheti majd a személyzet a szolárium használatát, aki fényképes igazolvánnyal bizonyítja, hogy elmúlt 18 éves. Több mint kétezer euró (530 ezer forint) büntetés vár arra az üzemeltetőre, aki nem tartja be a rendeletet.

    A minisztérium a szoláriumhasználat egészségügyi kockázataira figyelmeztető tanulmányokkal és egy európai uniós szabállyal indokolja az új szabályozást.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Mennyire veszélyes a szolárium?

    Minden egyes szoláriumozással nő a bőrrák kialakulásának kockázata. Minél gyakrabban látogatja valaki a szoláriumot, annál több kárt okoz magának és annál nagyobb a bőrrák rizikója.

    Szolárium - Szabad-e nálunk, ami a szakértők szerint káros

    A bőrrák kialakulásának kockázatát a szolárium használata olyan mértékben fokozza, hogy amerikai szakorvosok azt javasolják, sújtsák különadóval ezt a szépészeti szolgáltatást, a fiatalok számára pedig, egy Európai Uniós állásfoglalást követve, tiltsák meg.

    Szoláriumhasználat szabályai!

    A szoláriumhasználatnak is vannak íratlan szabályai, amiket egészségünk érdekében jó, ha betartunk. Az egyik ilyen, hogy két alkalom között legalább két napot hagyjuk pihenni a bőrt, a másik nagyon fontos, hogy aki rendszeresen jár szoláriumba, annak évente egyszer ajánlott egy bőrgyógyászati szűrés.

    D-vitaminbevitel télen: segíthet-e a szoláriumozás?

    Civilizációs probléma: a magyar lakosság 95 százaléka szenved D-vitaminhiányban. Hogyan pótolhatjuk télen ezt a zsírban oldódó, hormonhatású vitamint?

    Mennyire veszélyes a szolárium?

    Minden egyes szoláriumozással nő a bőrrák kialakulásának kockázata. Minél gyakrabban látogatja valaki a szoláriumot, annál több kárt okoz magának és annál nagyobb a bőrrák rizikója.

    Anyajegy, vagy bőrrák?

    A nyári napfény, az UV-sugárzás még azokat is érte, akik rendszeresen használtak napvédő készítményeket és igyekeztek árnyékban maradni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.