• Megtalálták a mellrák-áttétek fő génjét

    Szerző:
    WEBBeteg

    Amerikai genetikusok megtalálták azt a szupergént, amely az emlőrák áttétképzését szabályozza. Az SATB1 jelű gén a daganatsejtekben még legalább ezer más gén működését befolyásolja.

    Áttétek


    A daganatos betegségeknél az áttétképződés a halál fő oka. Az áttétes emlőrákos nőknek csak 25 százaléka él 5 évnél tovább, és csupán 10 százalékuk marad életben 10 év után is.

    Amikor a most megtalált szupergén aktív, akkor a daganatsejtek szétszóródnak a szervezetben. Amikor a szupergént semlegesítették, akkor a daganatsejtek osztódása és szétszóródása leállt.

    Egérkísérletekben a szupergén bekapcsolása és kikapcsolása drámai különbséget okozott. Azoknál az egereknél, amelyeknél aktiválták a szupergént, 125-160 áttét képződött a tüdőben. Ezzel szemben ha hatástalanították a gént, akkor csak 0-5 áttét alakult ki.

    Hirdetések

    A kaliforniai Lawrence Berkeley National Laboratory intézet kutatói szerint ez a gén fontos célpont lehet a rákkutatás és terápia számára. A felfedezés alapján diagnosztikai módszert lehetne kidolgozni, amely tájékoztathatja az orvost, hogy mekkora a valószínűsége az áttétképződésnek. Ma még lehetetlen megjósolni, hogy egy rákos daganat behatol-e a szomszédos szövetekbe vagy sem.

    Az SATB1 génről eddig is tudták, hogy génszabályozó szerepet játszik a szervezetben, többek között az immunrendszer kulcsfontosságú T-sejtjeinek működését irányítja. De a daganatáttét-képződésben betöltött funkciója eddig ismeretlen volt.

    A gyakorlatban még nehezen alkalmazható

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A felfedezés gyakorlati alkalmazásánál az lesz a fő nehézség, hogy az orvosok célzottan tudják befolyásolni az SATB1 szupergént. Vagyis hogy csak a daganatsejtben nyomják el ezt a gént, de ne zavarják az aktivitását a szervezet más részein, ahol szükség van az immunrendszert szabályozó tevékenységére.

    A tudósok számára további megválaszolandó kérdés, hogy az emlődaganatban mi kapcsolja be a szupergént.

    A felfedezésről a Nature című brit tudományos lap legfrissebb számában olvasható cikk.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Szűcs Adriána: Sosem fogom feladni és győzni fogok

    Szűcs Adriána fotómodellként dolgozott és dolgozik ma is. 2017 novemberében egy apró csomót fedezett fel a mellében, amiről végül kimutatták, hogy rosszindulatú elváltozás. A 26 éves lányt sokkolta a hír, de az első tagadás után - mert természetesen nem akarta elhinni, hogy ez vele történik - elhatározta, hogy végigcsinálja a kezeléseket és mindent megtesz a gyógyulásáért. Elkezdett blogot írni, amivel másoknak is erőt adott. Jelenleg a kezelések közepénél jár, de a csomók már nem kitapinthatók. Hihetetlen ereje és elszántsága példaértékű és bár azt mondja, sokszor nagyon nehéz a harca, de sosem fogja feladni és győzni fog.

    Mellrák - Ezekre figyeljen az önellenőrzés során

    Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés, melyet minden nő otthonában segítség nélkül elvégezhet.

    A korai felismerés titka

    Sokat hangoztatott kifejezés a korai felismerés, jelentőségét viszont a legtöbben csak akkor érezzük, ha komoly műtéttől, súlyos következménytől menekülünk meg általa. Dr. Szabó Andrea, radiológus szerint a korai diagnózisok felállításának egyik legalkalmasabb, biztonságos eszköze az ultrahang.

    A jóindulatú emlődaganatok

    Az emlőben tapintott csomó még nem jelent azonnal rákot, igaz tény, hogy mindenki először a legrosszabbra gondol. Pedig a melldaganatok nagyobb része, több mint kétharmada jóindulatú elváltozás. Természetesen ennek az eldöntéséhez szövettani vizsgálat szükséges.

    Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?

    A rák genetikai betegség: a rosszindulatú daganatok kialakulásának hátterében az áll, hogy a gének mutációja nyomán felborul a sejtek osztódásának szabályozása. A tumorbetegségek genetikai jellege ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a rák minden esetben öröklött betegség.

    Az emlőrák a kismamákat is veszélyezteti - Az önvizsgálat életet menthet

    Terhességi emlőrák? Ugyan kevesebbet beszélünk róla, de sajnos létezik. Terhességi emlőráknak nevezzük, amikor a terhesség ideje alatt vagy a szülést követő egy éven belül diagnosztizálunk emlőrákot! Hazánkban évente körülbelül 80 beteget diagnosztizálnak, és ez a szám folyamatosan növekszik. A Mellünk Egészségéért Védőnői Program éppen ezért tartja fontosnak, hogy a rendszeres önvizsgálat hangsúlyozásán kívül a kevésbé ismert terhességi emlőrákra is felhívja a fiatalabb generációk figyelmét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.