• Hat szabály betartásával elkerülhető a rák

    Szerző:
    WEBBeteg

    Hat egyszerű szabály betartásával - dohányzásmentes élettel, kevesebb alkohollal, több mozgással, egészséges táplálkozással, óvatos napozással és szintén óvatos szexuális élettel - elkerülhetőek lennének a daganatos betegségek - véli Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

    A rák nem halálos betegség, 3 esetből egy megelőzhető, egy meggyógyítható - mondta a Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. A csütörtöki rákellenes világnap kapcsán az elnök azt is közölte: Bár a harmadik beteg rákban hal meg, az új gyógyszereknek köszönhetően sokkal tovább élhet, mint korábban.

    Hirdetések

    Tudta?


    Magyarországon a tüdőrák mind a férfiak, mind a nők esetében vezető haláloknak számít a 2009-es év statisztikái alapján.

    Simon Tamás azt mondta: Magyarországon 140 ezer ember hal meg évente, ennek a fele keringési betegségek miatt, 22-23 százalék pedig rákban.

    Ezek az arányok megegyeznek a nyugat-európai országok adataival.

    A különbség azonban az, hogy máshol a daganatos betegek tovább élnek, mint itthon. Például míg Hollandiában a rákos betegek többsége 75 év fölött hal meg, addig Magyarországon 65 és 70 éves kor között - tette hozzá.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Hat szabály a rák megelőzése érdekében 

    A liga elnöke szerint sokat kell javítani a szűrési hajlandóságon is, mert Magyarországon még ha meghívót kapnak az emberek, akkor sem megy el többségük a szűrővizsgálatokra.

    A mellrák-szűrésre például csak a behívottak 40 százaléka, a méhnyakrák-szűrésekre csak 10 százalék megy el - tette hozzá.

    Simon Tamás szerint az emberek többsége nem tudja, hogy ha betartanának 6 egyszerű szabályt, nagy eséllyel elkerülhetnék a daganatos betegségeket.

    Ezek: dohányzásmentes élet, kevesebb alkohol, több mozgás, egészséges táplálkozás, óvatos napozás és óvatos szexuális élet.

    (F.H.)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát a mozgás

    A rendszeres mozgás, a sport csökkenti a rák kockázatát - emelte ki Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

    A rák miatti halálesetek 40 százaléka megelőzhető lenne: így tehet érte!

    Szinte nincs olyan nap, hogy ne találkoznánk valamilyen daganatos megbetegedéssel kapcsolatos hírrel - ha nem a médiában, akkor a szomszédban, a családban, az ismerősi körben. A tendencia sajnos azt mutatja, sokan nincsenek tisztában a prevenció fontosságával, pedig a WHO adatai szerint a rákos megbetegedések miatt bekövetkezett halálozások 40%-a odafigyeléssel megelőzhető lenne. (x)

    Fókuszban a női rákok!

    November 7-én a Kor Kontroll Társaság az Országos Onkológiai Intézettel (OOI) közös nyílt napot tartott, hogy felhívja a figyelmet a nőgyógyászati daganatok megelőzésének, illetve korai stádiumban történő felismerésének jelentőségére.

    A rák megelőzése - Mi és miért segíthet?

    A rákos megbetegedések egy része megelőzhető, időben felismerhető, melynek érdekében mi magunk is többféle módon tehetünk. Fontos az egészséges életmód követése, melynek alapja a helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás.

    Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Jó tanácsok betegeknek

    Amennyiben rosszindulatú daganatos betegséggel diagnosztizálták, az étrendjére való odafigyelés a terápia fontos részét képezi. A kiegyensúlyozott és az állapotának megfelelő étrend ugyanis hatással lehet a kezelési módszerek (műtét, kemoterápia, sugárkezelés) által okozott mellékhatások mértékére (természetesen csökkentve azokat), emellett a megfelelő tápanyag- és energiaellátás megkönnyíti a felépülést is.

    Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Étvágytalanság

    Az étvágyat számos fizikai és lelki tényező befolyásolja, például a fájdalom, az emésztési problémák (hasmenés, hányinger, hányás, puffadás, székrekedés, ízérzékelés megváltozása), a betegség okozta szorongás, félelem vagy a lehangoltság. A nem megfelelő táplálkozás azonban az egyik legfontosabb megoldandó probléma daganatos betegeknél, hiszen a szervezetnek fokozottabb tápanyagellátásra van szüksége ahhoz, hogy megbirkózzon a betegséggel vagy felépüljön egy műtétből, és jobban viselje a terápiákkal járó mellékhatásokat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.