• Tüdőrák okozza a legtöbb halálesetet

    Szerző:
    WEBBeteg

    Vezető haláloknak számít a tüdőrák mind a férfiak, mind a nők esetében a tavalyi év statisztikái alapján. Rendszeres szűrővizsgálatokkal jelentősen csökkenthető lenne a halálesetek száma - vélik a szakemberek.

    Több mint 30 ezren halnak meg évről évre daganatos betegségben Magyarországon, aminek a szakemberek szerint az is az oka, hogy kevesen járnak szűrésre, és sokszor túl sok idő telik el a diagnózisig - hangzott el az RTL Híradójában. Tavaly a férfiak között a tüdő-, a nők között az emlőrák volt a leggyakoribb, de mindkét nemnél tüdőrákban haltak meg a legtöbben.

    Hirdetések

    A tüdőrák tünetei


    Nagyon fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, mivel a röntgenátvilágítással a tüneteket még nem okozó daganat felismerhető, így a kezelés korán elkezdődhet, ami a gyógyulás esélyét jelentősen megnöveli.
    A tüdőrák tünetei >>

    Tavaly több mint 7 ezer nőnél találtak daganatot az emlőrák-szűrésnél, A nemzeti rákregiszter adatai alapján a rákos nők közül az emlőrákban, bőrrákban, valamint vastag és végbélrákban szenvedtek a legtöbben. A férfiaknál tavaly is a tüdőrák vezetett a daganatos megbetegedések között, és ebben is haltak meg a legtöbben.Ma már azonban nem csak a férfiak, hanem a rákbeteg nők között is ez a leggyakoribb halálok.

    Még mindig sokan, több mint négyszázan haltak meg tavaly méhnyakrákban, pedig ez a betegség szinte minden esetben gyógyítható, ha időben felfedezik, de csak minden második nő jár el szűrésre.

    Összevont vizsgálatok szükségesek

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az adatok szerint nem csökkent a gyomordaganatos betegek száma sem, tavaly csaknem 2 és félezer embernek volt ilyen betegsége. Közöttük nagyon magas a halálozás, minden negyedik beteget nem tudnak megmenteni az orvosok. Ezt a betegséget csak tükrözéssel tudják felismerni, amire ma jóval kevesebben mennek el, mint húsz éve.

    Szentirmay Zoltán a Magyar Onkológusok Társaságának leköszönő elnöke azt mondta: régebben még felismerték a korai rákokat, és jól meg lehetett gyógyítani, ma a korai rák felismerése rendkívül ritka már csak előrehaladottabb állapotban tudják felismerni.

    Az onkológus szerint nem csak az a gond, hogy kevesen járnak szűrésre, hanem az is, hogy gyakran nagyon sokáig "hányódnak a betegek" vidéken, mert itt csinálnak egy CT-t, ott egy biopsziát, tehát a vizsgálatokat nagyon nehéz összevonni. Így van, hogy hónapok telnek el, míg valakiről kiderül, hogy rákja van. Ez pedig csökkenti a túlélés esélyét.

    (Független Hírügynökség )

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 7000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egy ötöd részében pedig HER2 pozitív emlőrák a diagnózis.

    A 3 leggyakoribb bőrrák

    Az UV sugárzás a pozitívumai mellett sajnos a bőrdaganatok kialakulását is befolyásolja. A három leggyakoribb bőrrákfajtáról és a korai felismerés jelentőségéről dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus beszélt.

    Tüdőnk egészsége: a tbc már ritka, de van több olyan betegség, amit komolyan kell venni

    Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

    Mi okozhat hangszálbénulást?

    A tartós rekedtség a legjellemzőbb tünet, de ha beszéd közben gyakran kifogyunk a levegőből, szintén intő jel lehet. A hangszálbénulás bekövetkezhet nyaki műtétek után is, de akár daganatos elváltozást is jelezhet.

    Daganatos betegségre utaló laboreredmények

    Bár alapvetően az adott szervre jellegzetes tumormarkerek segítik a daganatok diagnosztizálását, ezek értékelése sem mindig könnyű. Sokszor észlelhető magasabb tumormarkerszint gyulladás esetén is, ilyenkor az emelkedett érték nem több százszorosa-ezerszerese a normál értéknek. Nem minden tumormarker egy szerv daganatára jellegzetes csak, így előfordul, hogy nehéz beazonosítani a kiinduló szervet.

    Tudnivalók a húgycsődaganatról

    A húgycső rosszindulatú daganatai az európai országokban az összes rosszindulatú elváltozások 1%-át sem érik el. Magyarországi adatok alapján ez a betegség évente 50-nél kevesebb esetben kerül felismerésre. Férfiaknál gyakrabban fordul elő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.