Tüdőrák okozza a legtöbb halálesetet

Független Hírügynökség
megjelent:

Vezető haláloknak számít a tüdőrák mind a férfiak, mind a nők esetében a tavalyi év statisztikái alapján. Rendszeres szűrővizsgálatokkal jelentősen csökkenthető lenne a halálesetek száma - vélik a szakemberek.

Több mint 30 ezren halnak meg évről évre daganatos betegségben Magyarországon, aminek a szakemberek szerint az is az oka, hogy kevesen járnak szűrésre, és sokszor túl sok idő telik el a diagnózisig - hangzott el az RTL Híradójában. Tavaly a férfiak között a tüdő-, a nők között az emlőrák volt a leggyakoribb, de mindkét nemnél tüdőrákban haltak meg a legtöbben.

A tüdőrák tünetei

Nagyon fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, mivel a röntgenátvilágítással a tüneteket még nem okozó daganat felismerhető, így a kezelés korán elkezdődhet, ami a gyógyulás esélyét jelentősen megnöveli.
A tüdőrák tünetei >>

Tavaly több mint 7 ezer nőnél találtak daganatot az emlőrák-szűrésnél, A nemzeti rákregiszter adatai alapján a rákos nők közül az emlőrákban, bőrrákban, valamint vastag és végbélrákban szenvedtek a legtöbben. A férfiaknál tavaly is a tüdőrák vezetett a daganatos megbetegedések között, és ebben is haltak meg a legtöbben.Ma már azonban nem csak a férfiak, hanem a rákbeteg nők között is ez a leggyakoribb halálok.

Még mindig sokan, több mint négyszázan haltak meg tavaly méhnyakrákban, pedig ez a betegség szinte minden esetben gyógyítható, ha időben felfedezik, de csak minden második nő jár el szűrésre.

Összevont vizsgálatok szükségesek

Az adatok szerint nem csökkent a gyomordaganatos betegek száma sem, tavaly csaknem 2 és félezer embernek volt ilyen betegsége. Közöttük nagyon magas a halálozás, minden negyedik beteget nem tudnak megmenteni az orvosok. Ezt a betegséget csak tükrözéssel tudják felismerni, amire ma jóval kevesebben mennek el, mint húsz éve.

Szentirmay Zoltán a Magyar Onkológusok Társaságának leköszönő elnöke azt mondta: régebben még felismerték a korai rákokat, és jól meg lehetett gyógyítani, ma a korai rák felismerése rendkívül ritka már csak előrehaladottabb állapotban tudják felismerni.

Az onkológus szerint nem csak az a gond, hogy kevesen járnak szűrésre, hanem az is, hogy gyakran nagyon sokáig "hányódnak a betegek" vidéken, mert itt csinálnak egy CT-t, ott egy biopsziát, tehát a vizsgálatokat nagyon nehéz összevonni. Így van, hogy hónapok telnek el, míg valakiről kiderül, hogy rákja van. Ez pedig csökkenti a túlélés esélyét.

(Független Hírügynökség )

Cikkajánló

Hazánkban az elmúlt két-három évtizedben robbanásszerűen nőtt meg a tüdőrákos megbetegedések száma. 1945-höz képest mintegy tízszeres a növekedés, s ez jelenleg évente mintegy tízezer újonnan felfedezett beteget jelent.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg összeállítás - Holányi Péter
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.