• Tüdőrák okozza a legtöbb halálesetet

    Szerző:
    WEBBeteg

    Vezető haláloknak számít a tüdőrák mind a férfiak, mind a nők esetében a tavalyi év statisztikái alapján. Rendszeres szűrővizsgálatokkal jelentősen csökkenthető lenne a halálesetek száma - vélik a szakemberek.

    Több mint 30 ezren halnak meg évről évre daganatos betegségben Magyarországon, aminek a szakemberek szerint az is az oka, hogy kevesen járnak szűrésre, és sokszor túl sok idő telik el a diagnózisig - hangzott el az RTL Híradójában. Tavaly a férfiak között a tüdő-, a nők között az emlőrák volt a leggyakoribb, de mindkét nemnél tüdőrákban haltak meg a legtöbben.

    Hirdetések

    A tüdőrák tünetei


    Nagyon fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, mivel a röntgenátvilágítással a tüneteket még nem okozó daganat felismerhető, így a kezelés korán elkezdődhet, ami a gyógyulás esélyét jelentősen megnöveli.
    A tüdőrák tünetei >>

    Tavaly több mint 7 ezer nőnél találtak daganatot az emlőrák-szűrésnél, A nemzeti rákregiszter adatai alapján a rákos nők közül az emlőrákban, bőrrákban, valamint vastag és végbélrákban szenvedtek a legtöbben. A férfiaknál tavaly is a tüdőrák vezetett a daganatos megbetegedések között, és ebben is haltak meg a legtöbben.Ma már azonban nem csak a férfiak, hanem a rákbeteg nők között is ez a leggyakoribb halálok.

    Még mindig sokan, több mint négyszázan haltak meg tavaly méhnyakrákban, pedig ez a betegség szinte minden esetben gyógyítható, ha időben felfedezik, de csak minden második nő jár el szűrésre.

    Összevont vizsgálatok szükségesek

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az adatok szerint nem csökkent a gyomordaganatos betegek száma sem, tavaly csaknem 2 és félezer embernek volt ilyen betegsége. Közöttük nagyon magas a halálozás, minden negyedik beteget nem tudnak megmenteni az orvosok. Ezt a betegséget csak tükrözéssel tudják felismerni, amire ma jóval kevesebben mennek el, mint húsz éve.

    Szentirmay Zoltán a Magyar Onkológusok Társaságának leköszönő elnöke azt mondta: régebben még felismerték a korai rákokat, és jól meg lehetett gyógyítani, ma a korai rák felismerése rendkívül ritka már csak előrehaladottabb állapotban tudják felismerni.

    Az onkológus szerint nem csak az a gond, hogy kevesen járnak szűrésre, hanem az is, hogy gyakran nagyon sokáig "hányódnak a betegek" vidéken, mert itt csinálnak egy CT-t, ott egy biopsziát, tehát a vizsgálatokat nagyon nehéz összevonni. Így van, hogy hónapok telnek el, míg valakiről kiderül, hogy rákja van. Ez pedig csökkenti a túlélés esélyét.

    (Független Hírügynökség )

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 8000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egyötöd részében pedig HER2-pozitív emlőrák a diagnózis.

    A 3 leggyakoribb bőrrák

    Az UV sugárzás a pozitívumai mellett sajnos a bőrdaganatok kialakulását is befolyásolja. A három leggyakoribb bőrrákfajtáról és a korai felismerés jelentőségéről dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus beszélt.

    Tüdőnk egészsége: a tbc már ritka, de van több olyan betegség, amit komolyan kell venni

    Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

    Mi okozhat hangszálbénulást?

    A tartós rekedtség a legjellemzőbb tünet, de ha beszéd közben gyakran kifogyunk a levegőből, szintén intő jel lehet. A hangszálbénulás bekövetkezhet nyaki műtétek után is, de akár daganatos elváltozást is jelezhet.

    Daganatos betegségre utaló laboreredmények

    Bár alapvetően az adott szervre jellegzetes tumormarkerek segítik a daganatok diagnosztizálását, ezek értékelése sem mindig könnyű. Sokszor észlelhető magasabb tumormarkerszint gyulladás esetén is, ilyenkor az emelkedett érték nem több százszorosa-ezerszerese a normál értéknek. Nem minden tumormarker egy szerv daganatára jellegzetes csak, így előfordul, hogy nehéz beazonosítani a kiinduló szervet.

    Tudnivalók a húgycsődaganatról

    A húgycső rosszindulatú daganatai az európai országokban az összes rosszindulatú elváltozások 1%-át sem érik el. Magyarországi adatok alapján ez a betegség évente 50-nél kevesebb esetben kerül felismerésre. Férfiaknál gyakrabban fordul elő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.