Az életmód és a rákos betegségek összefüggései

MTI
megjelent:

Az UICC szerint a rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás, a visszafogott alkoholfogyasztás, a kevésbé intenzív napozás, valamint a dohány kerülése csökkenti a rák kockázatát.

A világszerte évente jelzett 12 millió új rákos megbetegedés 40 százaléka megelőzhető lenne - hívta fel a figyelmet a rákellenes világnap előtt a Nemzetközi Rákellenes Szövetség (UICC).

A genfi székhellyel működő UICC szerint a prevenció egyik fontos, ám gyakran feledésbe merülő formája az oltás.

10 egyszerű tanács a rák megelőzéséhez

Az alábbiakban közöljük a 10 legfontosabb teendőt, melyet az Amerikai Dietetikusok Szövetsége tett közzé chicagói konferenciájukon. Bár a legtöbb tanács közismert, a legtöbben mégsem teszünk meg mindent, hogy csökkentsük a rákos megbetegedés esélyét.
10 egyszerű tanács a rák megelőzéséhez>>

A rákos megbetegedések közül ugyanis minden ötödik összefüggésbe hozható vírusos vagy bakteriális fertőzésekkel, amelyek közvetlenül teremtik meg a rák veszélyét vagy legalábbis növelik a betegség kialakulásának kockázatát - fogalmazott David Hill, az UICC elnöke.

A legismertebb példa erre a humán papillomavírus okozta méhnyakrák és a hepatitisz B-vírus okozta májrák.

A rák e két fajtája ellen már rendelkezésre állnak védőoltások, a lehetőségeket azonban ki is kell használni - figyelmeztetett a szervezet.

Életmódváltással a rák megelőzéséért

Az UICC szerint a megelőzés másik támasza az életmódváltás: a rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás, a visszafogott alkoholfogyasztás, a kevésbé intenzív napozás, valamint a dohány kerülése ugyancsak csökkenti a rák kockázatát. Mindent egybevetve a rákos megbetegedések kialakulásának veszélye 40 százalékkal lenne csökkenthető.

A csütörtöki rákellenes világnap előtt a Nemzetközi Rákellenes Szövetség világszerte arra szólította fel az egészségügyi hatóságokat, hogy tudatosítsák az emberekben ezeket az összefüggéseket.

Az IUCC emlékeztetett, óriási szakadék húzódik a gazdag és a szegény országok között, a méhnyakrákos halálesetek 80 százalékát például a fejlődő országokban észlelik.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.