• Genetikai segítség a mellrák elleni küzdelemben

    Szerző:
    WEBBeteg

    Két génben lévő eltérés csökkentheti a mellrák esetében gyakran használt kemoterápia hatásosságát - közölték amerikai kutatók a Nature Medicine című szaklap vasárnap megjelent számában.

    A megállapítás segítheti a személyre szabott kezelések kidolgozását. Andrea Richardson, a bostoni Dana-Farber Cancer Institute munkatársa, a tanulmány szerzője elmondta, hogy a 8-as kromoszómán egymáshoz közel lévő két gén változatai esetében az emlőtumor ellenáll a szokásos antraciklines terápiának.

    Hirdetések

    Mit tehet a megelőzés érdekében?


    A megelőzés egyik legfontosabb eleme a mammográfiás szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel. Hazánkban a rendszer 2001 óta működik, jól kidolgozott, a veszélyeztetett korba tartozó nők postai úton kapnak értesítés a vizsgálat esedékességéről. Ezt egészíti ki a havonkénti önvizsgálat, amit minden 20 év feletti nőnek érdemes elvégeznie.

    Amennyiben egy páciensnél megtalálják a két géneltérést, érdemes más kezelést alkalmazni az antraciklin hatóanyaggal végzett kemoterápia helyett. Richardson szerint lehetséges egy olyan genetikai teszt kifejlesztése, amellyel jobban személyre szabhatják, az egyedi tumorhoz igazíthatják a kemoterápiát.

    Az orvosok már ma is vizsgálódhatnak olyan gének után, amelyek azt valószínűsítik, hogy egy adott emlőtumor érzékeny-e az ösztrogén hormonra, érdemes-e hormont blokkoló hatóanyagokat, például tamoxifent alkalmazni kezelésére.

    Richardson elmondta, hogy eddig nem állt rendelkezésre olyan teszt, amely segített volna az orvosoknak megtalálni a leghatékonyabb kemoterápiás szert emlőműtét utáni pácienseik számára. "Emlőráknál a legtöbb páciens két vagy három típusú kemoterápiát kap, és mindannyian alapvetően ugyanazt a dolgot. Ezek a szerek toxikusak. Nagyszerű lenne, ha nem adnánk valamit, amely mérgezhet, ám nem hat" - tette hozzá.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tanulmányhoz a kutatók 85 pácienstől származó tumorminta DNS-ét elemezték. A mintákat a kemoterápia megkezdése előtt vették. A későbbiekben gyógyszerellenállónak bizonyult tumorok DNS-ében a csoport a 8-as kromoszómán talált egy olyan régiót, ahol sok többlet, extra DNS-darabka helyezkedett el. Amikor az ebben a régióban lévő LAPTM4B és YWHAZ jelű gének túlműködtek, a daganat ellenállt az antraciklin hatóanyagnak. Ezt a laboratóriumi sejttenyészet is igazolta a páciensek kemoterápiás kezelésén kívül.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 8000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egyötöd részében pedig HER2-pozitív emlőrák a diagnózis.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Milyen hatással van a szervezetre egy kemoterápiás kezelés?

    A hagyományos kemoterápiás szerek alapvetően sejttoxikusak, tehát nem csak egy bizonyos daganatsejtre, és nem csak a rosszindulatú sejtekre vannak hatással. A kemoterápiás szerek a gyorsan osztódó sejteket veszik célpontba, ebből ered számos, közismert mellékhatásuk is.

    Daganatmentessé tettek egy előrehaladott mellrákban szenvedő nőt

    Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

    Nem a gyengeség jele, ha segítséget kérünk

    A daganatos megbetegedések egyre többször fordulnak elő társadalmunkban. Fontos, hogy a betegséget minél hamarabb felismerjük, és megkapjuk a számunkra legmegfelelőbb ellátást. A testi kezelés mellett azonban a betegség lelki oldalát sem szabad elhanyagolni. A lelki támogatás akár a család, akár egy pszichológus bevonásával hatalmas segítség lehet a kór leküzdésében. Erről kérdeztük Désfalvi Judit pszichológust.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Az inkontinencia termékek széles választéka segít javítani a betegek életminőségét.
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások