• Készül a leukémia vakcina

    Szerző:
    WEBBeteg

    A brit kutatók által kidolgozott eljárás a kemoterápia vagy csontvelő-átültetés utáni visszaesést akadályozhatja meg.

    Első alkalommal kezdődnek humán klinikai próbák a nemrégiben kidolgozott leukémia vakcinával - közölte hétfőn a brit The Telegraph. Azt remélik, hogy a szervezet immunrendszerét a leukémia ellen aktiváló szer más ráktípusoknál is alkalmazható a későbbiekben.

    Hirdetések

     Leukémia - Kik a veszélyeztetettek?


    Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségének tartják. A leukémiákban azonban kilencszer több felnőtt betegszik meg, mint gyermek.
    A leukémia a veszélyeztetettjei>>

    Az első pácienseket ebben az évben kezelik kis méretű klinikai tanulmány keretében a londoni King''s College-ban. A próba résztvevőinek akut mieloid leukémiája (AML) van, amely a betegség leggyakoribb típusa a felnőtteknél. Még agresszív kezelések után is a betegek mintegy felénél visszatér ez a ráktípus.

    A vakcina nem feltétlenül a betegség megelőzésére készült, hanem azért, hogy a diagnosztizált páciensek immunrendszerét beprogramozza a rákos sejtek "levadászására" és elpusztítására.

    A vakcina hatására később az immunrendszer felismeri a leukémiasejteket, ha visszatérnek, így megelőzhető a betegség visszatérése.

    A vakcinát úgy állítják elő, hogy a páciens véréből sejteket nyernek ki, majd laboratóriumban átalakítják: két olyan gént juttatnak be, amelyek segítenek azonosítani a leukémiát.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A leukémia a fehérvérsejtek és a csontvelő rákos megbetegedése, kezelése kemoterápiával vagy csontvelő-átültetéssel zajlik. A legutóbbi statisztikai adatok szerint a leukémiás páciensek több mint fele meghal a diagnózist követő öt éven belül.

    A most kezdődő humán próbákat megelőzően a University College London munkatársai Ghulam Mufti vezetésével sikeres egérkísérleteket folytattak le, amelyek azt mutatták, hogy a vakcinálással emberi élettartamra átszámítva 25 évvel tudták meghosszabbítani a rákos állatok életét.

    A kutatási eredményeket hamarosan közli a Journal of Cancer Immunology, Immunotherapy című szakfolyóirat.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Leukémia és gyermekvállalás

    Leukémiás betegség esetén mind a férfiak, mind a nők részéről számos tényező befolyásolja a termékenységet és a biztonságos gyermekvállalás lehetőségét. Az életkortól és a társbetegségektől is függ a nemzőképesség, de leukémia esetén feltétlenül számolni kell a kemoterápiás kezelés vagy esetleges sugárterápia okozta késői hatásokkal.

    Túl az akut leukémián

    Az akut leukémiák esetén, mint a legtöbb rosszindulatú daganatos betegségnél, az öt évet tartjuk a kritikus határnak abból a szempontból, hogy a beteg megnyugodhat, mert nagy eséllyel meggyógyult. Természetesen akár öt éven túl is lehet visszaesés, de a mindennapokban és az orvosi ellenőrzések gyakoriságában kezd beállni egy rendszer, mely leginkább közelít az egészséges emberek életéhez.

    Civilizációs betegség? A halálos ítélet? - Tévhitek a rákról

    Ma még sokan úgy tekintenek a rákra, hogy egyenlő a halálos ítélettel. A negatív hiedelmek erősebbek, mint a daganatos betegségekkel kapcsolatos tudás. A gyógyuláshoz is hozzájárul, ha a betegséggel kapcsolatos tudásunk nem a tévhitekre épül.

    Kiújult a leukémia - Mire számíthatok?

    Mindig rossz hír mind a betegnek, mind az orvosnak, ha kiújul a leukémia, leginkább azért, mert a kezelése még nehezebb, és gyakrabban fordul elő, hogy nem sikerül meggyógyítani a beteget. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kezdeti sikertelen kezelés, vagy kiújuló betegség mellett is lehet még gyógyítható a leukémia.

    Új gyógymód leukémiás betegek számára

    Újfajta terápiás lehetőséget fejlesztettek ki Svájcban a nehezen kezelhető leukémiás gyerekek számára - jelentette be csütörtökön a zürichi gyermekkórház.

    Új gyógymód leukémiás betegek számára

    Újfajta terápiás lehetőséget fejlesztettek ki Svájcban a nehezen kezelhető leukémiás gyerekek számára - jelentette be csütörtökön a zürichi gyermekkórház.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.