• Rákgéntérkép - A daganatos betegségek kezelésének kulcsa a jövőben

    Szerző:
    WEBBeteg

    Mark Walport, a Wellcome Trust igazgatója úgy véli, a távolabbi jövőben, ahogy a DNS-meghatározás, géntérképezés technológiája egyre gyorsabb és olcsóbb lesz, az egyes páciensek saját genomja is elkészülhet, ezáltal személyre szabott kezelést kaphat minden rákos beteg.

    Kétféle rákos sejt valamennyi génmutációját azonosította egy nemzetközi kutatócsoport. A rákgéntérkép teljesen új megközelítését adhat a betegség gyógyításához - közölték szerdai sajtótájékoztatójukon a brit Sanger Intézet kutatói Londonban.

    Hirdetések

    Milyen önvizsgálatok ajánlottak?


    Egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket.
    Milyen önvizsgálatok ajánlottak? >>

    A melanomás és a tüdőrákos sejtekben található összes mutációt leírták a tudósok: előbbiben 33 ezer, utóbbiban 23 ezer módosult génváltozatra bukkantak. "Amit ma látunk, az átalakítja a módot, ahogy a rákra tekintünk" - emelte ki Mike Stratton, a Sanger Intézet rákgenom projektjének munkatársa a tájékoztatón.

    Egy melanomás és egy tüdőrákos pácienstől származó tumor, valamint egy normális szövet teljes DNS-sorrendjét határozták meg a kutatók azzal az új technológiával, amely a DNS-szakaszok tömeges, párhuzamos elemzését teszi lehetővé.

    Az elváltozásokat úgy azonosították, hogy a ráksejtek DNS-ét összevetették a normális sejtek DNS-ével.

    Két ráktípus összes mutációját leírták

    Peter Campbell szerint - aki szintén az intézet kutatója - a tüdőrák vizsgálata azt sugallja, hogy egy átlagos dohányosnál minden 15. cigaretta elszívása után kialakul egy mutáció, méghozzá az első rágyújtástól fogva.

    "Ezek a mutációs listák arról beszélnek nekünk, miként alakult ki az adott rák, tehát a megelőzésről is szólnak, és tartalmazzák mindazt, ami kiválthat egy rákos elfajulást" - mondta Stratton.

    Fogalomtár daganatos


    A daganatos betegségek általános diagnosztikai és kezelési módszereinek ismertetése. Mire számíthat a vizsgálaton? Mivel jár az Ön vagy hozzáratozója számára előírt terápia, és milyen mellékhatásai lehetnek?
    Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez>>

    A kutatók azonosítottak már néhány olyan mutációt, amelyek rákot indíthatnak el, az elkészült listán szereplő több tízezer módosulat közül is ki kell még választani a folyamat valódi főszereplőit.

    A teljes program célja az összes, több mint százféle ráktípus genomjának feltérképezése. Az első 50 ráktípus leírásán 2008 óta a Nemzetközi Rákgenom Konzorcium (ICGC) dolgozik.

    Ebben az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetei (NIH), valamint ausztrál, kanadai, kínai, francia, indiai, japán és szingapúri rákkutató csoportok vesznek részt.

    Mark Walport, a Wellcome Trust igazgatója úgy véli, a távolabbi jövőben, ahogy a DNS-meghatározás, géntérképezés technológiája egyre gyorsabb és olcsóbb lesz, az egyes páciensek saját genomja is elkészülhet, ezáltal személyre szabott kezelést kaphat minden rákos beteg.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Növeli-e a rák kockázatát a röntgen és az orvosi képalkotás?

    Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból és a világűrből jövő kozmikus sugárzás és az ételeink, italaink sugárzása is). Azonban felvetődik a kérdés, hogy a mesterséges sugárzás vajon milyen hatással lehet az egészségünkre.

    A pénisz daganata

    A hímvessző tumoros elváltozása viszonylag ritka, de kiemelkedő fontosságú az, hogy bármilyen aggasztó tünetet észlel, ne halogassa a problémát, azonnal forduljon orvoshoz.

    A nyelőcsőrák és tünetei

    Az elmúlt évtizedekben világszerte növekedett a nyelőcsőrák előfordulási gyakorisága, hazánkban sajnálatos módon az utóbbi 40 év során közel 4,5-szeresére (!) növekedett a nyelőcsőrák miatti halálozás.

    Új gént azonosítottak egy ritka betegség kialakulásának hátterében

    Több mint kétévnyi kutatómunkával sikerült azonosítani azt a gént, amely felelős lehet egy igen szerteágazó idegrendszeri tüneteket eredményező, eddig tisztázatlan genetikai hátterű ritka neurológiai betegség kialakulásában – mondja a Nemzeti Agykutatási Program során elért, az EMBO Molecular Medicine szaklapban publikált eredményüket ismertetve Dr. Molnár Mária Judit.

    Daganatterápia - Melyik kezelés jöhet szóba?

    Az, hogy rosszindulatú daganatos megbetegedés esetén melyik gyógymódot vagy mely gyógymódok kombinációját alkalmazzák, számos tényező figyelembevételével dől el. Ismerni kell hozzá a beteg egyéni állapotát, valamint a daganat pontos jellemzőit és még számos egyéni körülményt, amelyek komplex képet adnak a betegség várható kimeneteléről.

    Limfóma: A leghatékonyabban gyógyítható rák

    Keveseket sújt a nyirokrendszer rosszindulatú daganata, ezért a nem közvetlenül érintetteken kívül, a lakosság körében nem sok szó esik a limfóma nevű vérképzőszervi kórról.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.