A tumoros sejtek DNS elemzése segíthet

MTI
megjelent:

"Pillanatnyilag többféle rákot ugyanazzal a terápiával kezelnek. A jövőben sokkal pontosabbak lehetünk azáltal, hogy célzottan a mutációk által kiváltott kóros folyamatokat kezeljük" - mondta Saeed Tavazoie molekuláris biológus, a kutatás vezetője.

Az amerikai Princeton Egyetem kutatói kidolgoztak egy módszert, amellyel elkészíthető a rákos sejtekben előforduló hibák szisztematikus listája - adta csütörtökön hírül honlapján az amerikai egyetem (www.princeton.edu).

Milyen önvizsgálatok ajánlottak?
Egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket.
Milyen önvizsgálatok ajánlottak?

"Pillanatnyilag többféle rákot ugyanazzal a terápiával kezelnek.

A jövőben sokkal pontosabbak lehetünk azáltal, hogy célzottan a mutációk által kiváltott kóros folyamatokat kezeljük" - mondta Saeed Tavazoie molekuláris biológus, a kutatás vezetője.

A csoport egy olyan komputeres programot fejlesztett ki, amely egyenként végigvizsgálja a tumorsejtekben lévő 20 ezer gén viselkedését.

Amikor egy gén aktív, bekapcsolt állapotban van, az általa kódolt fehérje termelődik, így jelzésként szolgál.

Milyen önvizsgálatok ajánlottak?
A daganatos betegségek általános diagnosztikai és kezelési módszereinek ismertetése. Mire számíthat a vizsgálaton? Mivel jár az Ön vagy hozzáratozója számára előírt terápia, és milyen mellékhatásai lehetnek?
Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez

A terápiás beavatkozás attól függően változhat, hogy mi minden "romlott el" a sejtben, milyen természetű a rákos elváltozás.

A módszeres listázás úgy zajlik, hogy a program a tumorsejt teljes DNS-ét elemzi, szekvenálják a genetikai állományt, majd megállapítják, hogy mely szakaszok működnek a normálistól eltérően. A számítógépes elemzés rendszerbiológiai elvekre épül, figyelembe veszi, hogy az élő szervezetek alkotóelemei egymással elválaszthatatlan kölcsönhatásban működnek.

A tanulmány részleteit a Molecular Cell című szakfolyóirat pénteki számában tették közzé a kutatók.

(MTI)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.