• Axel Ullrich - Rákkutatásért kapott díjat Debrecenben

    Szerző:
    WEBBeteg

    A német professzornak pénteken a Debreceni Egyetemen (DE) nyújtották át át a díjat, amelyet az egyetem Orvos- és Egészségtudományi centruma 2003-ban alapított, és minden évben 10 ezer eurós jutalommal együtt ítéli oda az olyan kutatóknak, akik munkájukkal lényeges előrehaladást értek el a molekuláris orvostudomány területén.

    Axel Ullrich német rákkutató, a melltumorok gyógyítására használt rákellenes gyógyszer felfedezője vehette át idén a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért elnevezésű kitüntetést.

    Hirdetések

    Axel Ullrich professzor, a Max Planck Molekuláris Biológiai Intézet igazgatója többek között a normál sejtek olyan elváltozásait vizsgálja, amelyek a betegségeket okozzák.

    Fogalomtár daganatos


    A daganatos betegségek általános diagnosztikai és kezelési módszereinek ismertetése. Mire számíthat a vizsgálaton? Mivel jár az Ön vagy hozzátartozója számára előírt terápia, és milyen mellékhatásai lehetnek?
    Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez>>

    A szakember a világon elsőként kezdte felhasználni a rákkutatás során a géntechnológia eredményeit, illetve az ő vezetésével dolgozták ki az első biotechnológiai gyógyszer, a Humilin elnevezésű humán inzulin géntechnológiai előállítását. Szintén ő a felfedezője a Herceptin nevű rákellenes gyógyszernek, amelyet bizonyos melltumorok kezelésére használnak világszerte.

    Fésüs László, a DE rektora a díjátadást követően az MTI-nek elmondta, hogy céljuk a díj adományozásával az innovatív orvostudományi kutatások kiemelkedő teljesítményeinek elismerése: a német professzor kutatásaival méltán vált a ma élő egyik legnagyobb kutatójává az orvostudományoknak.

    Génalapú kutatási módszereit a világ minden pontján, így a DE orvostudományi centrumában is alkalmazzák - tette hozzá.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Civilizációs betegség? A halálos ítélet? - Tévhitek a rákról

    Ma még sokan úgy tekintenek a rákra, hogy egyenlő a halálos ítélettel. A negatív hiedelmek erősebbek, mint a daganatos betegségekkel kapcsolatos tudás. A gyógyuláshoz is hozzájárul, ha a betegséggel kapcsolatos tudásunk nem a tévhitekre épül.

    Marfan-szindróma: extrém hosszú végtagok

    A Marfan-szindróma nagyon ritka kórkép, tízezer ember közül mindössze egyet érint. Genetikai eredetű, veleszületett kromoszómahibán alapul. A leírások szerint több híres emberről is feltételezik, hogy ebben a betegségben szenvedett, így Paganiniről vagy Lincoln elnökről is vannak ilyen feljegyzések.

    Daganatos betegségre utaló laboreredmények

    Bár alapvetően az adott szervre jellegzetes tumormarkerek segítik a daganatok diagnosztizálását, ezek értékelése sem mindig könnyű. Sokszor észlelhető magasabb tumormarkerszint gyulladás esetén is, ilyenkor az emelkedett érték nem több százszorosa-ezerszerese a normál értéknek. Nem minden tumormarker egy szerv daganatára jellegzetes csak, így előfordul, hogy nehéz beazonosítani a kiinduló szervet.

    Genetikai okok a hosszú életre?

    Gének olyan mintázatát azonosították tudósok, amely minden korábbinál nagyobb pontossággal mondja meg, hogy ki éri meg századik születésnapját - még akkor is, ha más génjei betegségekre hajlamosítanak.

    Miért öregszenek egyesek korábban? Kutatás

    Olyan génváltozatra bukkantak brit és holland kutatók, amely megmagyarázhatja, miért öregszenek egyes emberek korábban, mint mások; a felfedezés az öregedéssel összefüggő betegségek, ráktípusok megértéséhez is közelebb visz.

    Genetika - Hogyan hozható létre hosszabb életű egyed?

    A japán kutatás választ adhat arra az alapvető kérdésre, hogy az emlősöknél a hosszú életet csak egyik vagy mindkét szülő génjei határozzák-e meg. Talán az is kiderül majd, hogy a nők miért élnek átlagosan tovább, mint a férfiak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.