• Ingyen méhnyakrák elleni oltás Bonyhádon

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ingyen kapják a méhnyakrák elleni védőoltás egy részét a Bonyhádon élő 12 éves lányok. A tervek szerint a három oltásból kettőt fizet ki a város összesen 67 lánynak. Évente csaknem félezer nő haláláért felelős a méhnyakrák Magyarországon.

    A méhnyakrák


    Évente csaknem félezer nő haláláért felelős a méhnyakrák Magyarországon, márpedig ezek egy része megelőzhető lenne. A méhdaganatok csaknem ötödéért felelős humán papillómavírus ellen védőoltással lehet védekezni, amit 12 éves kortól lehet beadni. A vírus szexuális úton is terjed.

    A bonyhádi önkormányzat úgy döntött, hogy azoknak a helybeli lányoknak, akik 1995. január 1. és december 31 között születtek, kifizetik a védettséget adó három oltás árának kétharmadát, vagyis a 2. és 3. oltás árát - mondta el a Független Hírügynökségnek Filóné Ferencz Ibolya az egészségügyi és szociális bizottság elnöke. Ez 60 ezer forintos támogatást jelent. A családoknak így tehát csak az elsőt kell saját költségen beadatni, ami 30 ezer forintba kerül.

    Azért kapják első körben a 12 éves lányok, mert ők a legvédtelenebbek, náluk még nem lehet a szervezetben a fertőzés, róluk még feltételezik, hogy nem élnek nemi életet. A Tolna megyei település önkormányzata a költségvetésében már elkülönítette az összeget, amiből támogatni tudják a 67 lány védőoltását. Az önkormányzatnál már több család is jelezte, beadatták lányuknak az oltást.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyelőre nem ad hozzá támogatást a védőoltáshoz, az Egészségügyi Minisztérium álláspontja szerint egyelőre nem is merült fel, hogy bekerüljön a kötelező védőoltások közé. A klinikai vizsgálat ugyan bebizonyította, hogy a vakcina a még nem fertőzött nőkben 100 százalékban gátolja a méhnyakrák kialakulását, a hosszú távú hatékonysági vizsgálatok azonban még nem zárultak le.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Délnyugat-Ázsia: Egészségügyi kockázatok utazáskor

    Különösen azoknak, akik szakmai okból gyakran vagy hosszabb ideig tartózkodnak valamely délkelet-ázsiai országban, illetve azoknak, akik eleve valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, tisztában kell lenniük az utazás előtti lehetséges fertőző betegségekkel, illetve ajánlott betartaniuk az utazással kapcsolatos általános és konkrét egészségügyi ajánlásokat.

    HPV (humán papillomavírus) okozta nemi fertőzések

    A HPV-nek több mint 130 típusa ismert és ezek közel egyharmada nemi úton terjed. Leggyakrabban szexuális úton adódik át. A betegség már a tünetmentes lappangási idő alatt is fertőző.

    A Lyme-kór

    A Lyme-kór, mint bizonyos kullancsfajok által terjesztett betegség, nem túl régen került be a köztudatba. A kórkép csak olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek az ún. Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór tüneteinek kialakulásáért.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

    HPV kvíz - Ideje többet megtudni a veszélyes kórokozóról

    A HPV-nek több mint 130 típusa ismert, melyeknek közel egyharmada nemi úton terjed. A betegség már a tünetmentes lappangási idő alatt is fertőző. Mit okoz a HPV? Hogyan terjed? Hogyan ismerhető fel? Tesztelje tudását!

    Ritkán, de még fertőz a TBC

    Hazánkban évek óta csökken a tuberkulózisos megbetegedések száma, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikáján is egyre kevesebb TBC-s beteget kezelnek. A rég legyőzöttnek hitt fertőző kór azonban napjainkban is komoly veszélyt jelent.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.