• Rákbetegek és a klinikai kutatások

    Szerző:
    WEBBeteg

    Mielőtt egy biztonságosnak ítélt, ígéretes hatóanyagból hivatalosan is törzskönyvezett – azaz széles körben alkalmazható – gyógyszer válna, világszerte betegek ezreinek teszik hozzáférhetővé.

    Ez azért történik, hogy a gyakorlatban is tapasztalatot szerezzenek arról, a korábbihoz képest mennyivel hatékonyabb az új terápia.

    Hirdetések

    A nemzetközi vizsgálatokba a magyar onkológiai centrumok betegeinek is van lehetőségük bekapcsolódni, akik ezzel a "ma terápiái" mellett a "holnap gyógyszereihez" is hozzájuthatnak.

    Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez


    A daganatos betegségek általános diagnosztikai és kezelési módszereinek ismertetése. Mire számíthat a vizsgálaton? Mivel jár az Ön vagy hozzáratozója számára előírt terápia, és milyen mellékhatásai lehetnek?
    Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez>>

    A Rákgyógyítás magazin sorozatában azt mutatjuk be, milyen tapasztalatokat szereztek az ország onkológiai osztályain a klinikai kutatásokról, illetve egyes intézetekben mely betegségtípusok tudományos vizsgálatára koncentrálnak.

    - Emlőtumorokban, vastagbél- és végbélrákban, emésztőszervi daganatokban folytatunk vizsgálatokat, ám egyes betegeink részesei olyan kutatásoknak is, amelyek a petefészekrák, a prosztatadaganatok vagy egyes szarkómák hatékonyabb terápiáját célozzák – sorolja Dr. Faluhelyi Zsolt, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház onkológiájának osztályvezető főorvosa a betegségtípusokat, amelyekben jelenleg az intézményben klinikai gyógyszervizsgálatok futnak.

    Nagyon pontosan behatárolt, hogy mely betegeknél alkalmazhatók a klinikai kutatások során vizsgált hatóanyagok, ebből is következik, hogy a különféle betegségek között nagy aránybeli eltérések vannak: az emlőrákos és vastagbélrákos betegeknek majdnem a fele, a prosztatatumorral kezelt pácienseknek a negyede kapcsolódott be valamely kutatásba.

    A teljes cikk a rakgyogyitas.hu weboldalán ITT olvasható.

    (rakgyogyitas.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Gyermekvállalás vastagbélrák után

    A vastagbélrák a legtöbb esetben az 50 év feletti korosztályt érinti, azonban a fiatalabb életkor sem jelent biztosítékot, különösképpen akkor, ha a családban volt már hasonló tumoros betegség. Felvetődik emiatt a kérdés: amennyiben nemző- illetve fogamzóképes életkorban lévő az érintett beteg, vajon milyen hatással lehet a vastagbélrák a termékenységre és a családtervezésre.

    Sok a rákos a családomban. Én is megbetegedhetek?

    A családban nagymamám, nagypapám, édesanyám daganatos betegségben hunytak el. Mennyi az esélye annak, hogy én is elkapom ezt a betegséget? Válogatás a WEBBeteg Az orvos válaszol rovatában feltett kérdésekből.

    Klinikai kutatások nélkül nem léteznének biztonságos gyógyszerek

    Május 20-a a Klinikai Kutatások Világnapja: ezek azok a vizsgálatok, amelyek nélkül nem léteznének biztonságos, hatékony gyógyszerek. Ahhoz ugyanis, hogy a különböző készítmények bekerülhessenek a patikákba, át kell esniük egy olyan 10-15 éves klinikai kutatási perióduson, amelyen eldől, hogy hatásosak-e.

    Hamis rákgyógyszerek

    Külföldről importált készítményekként hirdette az interneten a rákos megbetegedések kezelésére javallott hamis gyógyszereket egy kínai-amerikai kereskedő. A hamisítványokat többek között leukémiás, továbbá tüdő- és vesebetegeknek ajánlotta.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.