• Az új influenza és a daganatos betegségek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Miközben 2009 októberében elkezdődött a H1N1 vírus elleni oltóanyagok kiszállítása és beadása, világszerte folyamatosan figyelik a járvány terjedését és az oltóanyagok hatását, mivel a betegség természetével kapcsolatban rendre jelennek meg új információk.

    A daganatos betegek is benne vannak a rizikócsoportban, akiknek veszélyeztetettségük miatt az állam már első körben ingyenesen biztosítja a H1N1 influenzavírus elleni oltóanyagot, hasonlóan a szív- és érrendszeri betegekhez, az idős emberekhez vagy a kiemelten veszélyeztetett munkakörben – például az egészségügyben – dolgozókhoz.

    Hirdetések

    A magyarázat: úgy vélik, hogy a más betegségek miatt legyengült immunrendszerű embereknél nemcsak a fertőzésveszély nagyobb, hanem az influenzavírus miatti szövődmények kockázata is.

    Négy halálos áldozat a H1N1 vírussal összefüggésben

    "Mindenki oltassa be magát!"


    Részletesen az egészségügyi bizottság állásfoglalásáról>>

    Az új influenza első hazai halálos áldozatáról még júniusban érkezett hír: egy 41 éves szív- és tüdőbeteg férfi az influenza nyomán kialakult tüdőgyulladásba halt bele.

    A második áldozat nála is fiatalabb volt, ráadásul teljesen egészséges: a Tolna megyei fiatalember úgy lett egy súlyos szövődmény, a vérzéses tüdőgyulladás áldozata, hogy esetében nem is gyanakodtak a H1N1 jelenlétére, arra csak a kórszövettani vizsgálat világított rá.

    Azóta további két hazai haláleset után mutatták ki a H1N1 vírust az elhunytak szervezetében.

    Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan különböztethetőek meg?


    Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések, különböző vírusok okozzák azokat.
    Bővebben a H1N1 és az influenza, illetve a megfázás különbségéről>>

    Szezonális influenza, vagy H1N1 okozta fertőzés?

    A teljes képhez ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy vélhetően már eddig az időpontig is több százan voltak, akik elkapták az új influenzát, majd – mint a korábbi években – meg is gyógyultak belőle.

    Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen - Tanulmány


    Egyszerű és olcsó megoldások is sokat segítenek a légúti vírusok ellen.
    Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen>>

    Alapjában véve ugyanis a klinikai tünetek alapján nem lehet megkülönböztetni a H1N1 által okozott panaszokat a szezonális influenza által kiváltott tünetektől, mint amilyen a magas láz, az elesettség, az izomfájdalom, olykor hasmenés.

    Ebben az évben két típusú oltóanyag került forgalomba. Az egyikből 1,3 millió ampulla készült, ez a "szokásos" szezonális influenzavírus ellen hat, korábbi években is hasonló nagyságrendben gyártották le.

    A másik oltóanyag az új, úgynevezett pandémiás (világjárványt okozó) vírus elleni vakcina, amelyből 6 millió oltóanyag készül, ebből 4 milliót hoznak ingyenesen forgalomba.

    A szakmai ajánlás szerint a két vakcina – különböző testtájakon – akár egy időben is beadható, hatását 2 hét alatt fejti ki.

    H1N1 - Milyen tünetek jelzik a betegséget?


    A megbetegedés általában az influenza szokásos jellegzetes tüneteivel jár, és szövődmény nélkül, magától gyógyul. A betegség hirtelen kezdődik, a leggyakrabban észlelt tünetei: láz, köhögés, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság, hidegrázás. A légúti tünetek mellett esetenként gyomor-bélrendszeri tünetek is előfordulhatnak, pl.hasmenés, hányinger, hányás.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Jó tudni! - A tisztiorvosi szolgálat tájékoztatója az új influenzáról

    A betegség lappangási ideje általában 1-4 nap, maximum 7 nap. Ha a fenti tünetek jelentkeznek, akkor a legfontosabb teendő, hogy a beteg maradjon otthon.

    Amennyiben a beteg krónikus alapbetegségben szenved és hirtelen rosszabbodni kezd az állapota, vagy szövődmények lépnek fel (pl. néhány napos láztalanság után újból jelentkező, vagy hosszan, 3-4 napon túl elhúzódó láz, fülfájás, nehézlégzés), akkor vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával vagy a gyermekorvossal, hiszen az orvos dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges kórházi beutalásról.

    A tisztiorvosi szolgálat teljes tájékoztatóját, változtatás nélkül a rakgyogyitas.hu oldalán ITT olvashatja.

    (rakgyogyitas.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Hogyan csökkenthető az injekciós tű miatti félelem?

    Tű! Egyes emberek számára ez a szó, akárcsak a tű látványa elég ahhoz, hogy pánikba essenek, szorongjanak, sírva fakadjanak vagy elájuljanak.

    Zollinger-Ellison-szindróma

    A Zollinger-Ellison-szindróma gyomor-bélrendszeri fekélyképződéssel járó megbetegedés, amelynek oka az emésztőrendszerben kialakult gasztrint termelő tumor, a gasztrinóma.

    Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás

    Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Magyarországon a 6. héten 43.700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

    OEK: az influenza változékonysága miatt kell mindig új oltóanyagot előállítani

    Az influenza vírusa rendkívül változékony, emiatt kell ahhoz minden évben hozzáigazítani az oltóanyagot - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) osztályvezető főorvosa az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

    Több mint 20 százalékkal emelkedett az influenzás megbetegedések száma

    Az országban lassan terjed az influenza, országszerte 12 800, az előző héthez képest csaknem 22 százalékkal több beteget regisztráltak - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OKE) legfrissebb jelentésében.

    A kemoterápia egyik árnyoldala: a lázas neutropénia 

    A daganatos betegeknél rendszeresen, nagy dózisban alkalmazott tumor-ellenes szerek egyeseknél olyan drámai módon csökkentik a fehérvérsejtek számát, hogy neutropénia, illetve ennek lázas formája alakulhat ki. E kórállapotokban, az immunrendszer legyengülése miatt, megnő a fertőzések kockázata – holott a szervezet számára épp elég nagy teher a fizikai, lelki energiáknak az alapbetegség legyőzésére való összpontosítása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.