• Örökletes a bőrrák?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy tanulmány szerint nagyobb a bőrrák kockázata, ha az embernek az egypetéjű ikertestvére ilyen betegségben szenved, mintha a két vagy több petéjű ikertestvérének van ilyen rákja.

    A megnövekedett melanómakockázat részben a géneknek tulajdonítható - erre a megállapításra jutottak két új tanulmány szerzői.

    Hirdetések

    Bőrrák

    Bőrrák gyakorlatilag bárkinél kialakulhat. Egyes fajtájánál ugyan megfigyelhető életkor szerinti gyakoriságváltozás, de jellemzően mindenki veszélyeztetett - különösen azok, akik munkájuk révén - vagy önszántukból - sokat tartózkodnak a napon vagy túlzásba viszik a szoláriumozást.
    A jóindulatú bőrdaganatokról bővebben>>

    Az egyik tanulmány szerint nagyobb a bőrrák kockázata, ha az embernek az egypetéjű ikertestvére ilyen betegségben szenved, mintha a két vagy több petéjű ikertestvérének van ilyen rákja.

    A másik megmutatta, hogy növeli a bőr rákos megbetegedésének veszélyét, ha valakinek a testvérénél vagy valamelyik szülőjénél találtak különböző, nem melanóma típusú bőrrákos megbetegedést.

    Különböző tanulmányok már jelezték, hogy a melanóma és más bőrrákfélék családon belül terjednek, de nehéz különválasztani a gének és a környezet hatását.

    Az ausztráliai brisbane-i Queensland Egyetem kutatói tanulmányukban 125 ikerpárt vizsgáltak, akik közül az egyik testvérnél diagnosztizálták a melanómát.

    Ön tudta?


    Bőrünk össztömege teljes testsúlyunk 10-15 százaléka. Egy átlagos termetű felnőtt esetén felülete 2 m2. Vastagsága a különböző területeken 1-5 mm között van.
    Az egészséges bőr titkai>>

    27 egypetéjű ikerpár közül négynél mindkét testvérnek volt melanómája, a fennmaradó 98 kétpetéjű ikerpár közül viszont csak három esetben diagnosztizálták mindkét testvérnél a halálos bőrrákot.

    Ezek a számok azt mutatják, hogy ha az ember egypetéjű ikertestvérének melanómája van, az 10-szeresére növeli annak a kockázatát, hogy neki magának is melanómája lesz, miközben a nem egypetéjű ikertestvér durván "csak" kétszeresére növeli ennek esélyét. N. Shekar ausztrál kutató és munkatársai szerint ez azt jelentheti, hogy a megnövekedett melanómakockázat részben a géneknek tulajdonítható.

    A gének magyarázzák a két ember kockázata közötti különbségek felét.

    Nagyobb az esély a bőrrákra, ha a családban már előfordult

    Egy másik tanulmányban, melyet a Kaliforniai Egyetem munkatársa, Shehnaz K. Hussain és kollégái készítettek, a svéd Családi Rákadatbázis alapján mérték fel a  betegséggel élők gyerekeinek és testvéreinek kockázatát bizonyos ráktípusokra.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ők azt tapasztalták, nagyobb valószínűséggel alakult ki többféle bőrrák annál, akinek szülőjénél vagy testvérénél valamilyen típusú bőrrákot diagnosztizáltak. Amikor daganat keletkezett a napnak inkább kitett testrészeknél - az arcnál inkább, mint a törzsnél -, a családi kockázat sokkal erősebb volt.

    Hussain és munkatársai ezek alapján arra a következtetésre jutottak, egy személy családtörténete segíthet az egyén rákkockázatának tanulmányozásában, a genetikai tanulmányok pedig hasznosak lehetnek a lehetséges célok meghatározásánál a betegség megelőzésében vagy kezelésében.

    A két tanulmány a 2009 szeptemberi Journal of Investigative Dermatology című szakfolyóiratban jelentek meg.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A 3 leggyakoribb bőrrák

    Az UV sugárzás a pozitívumai mellett sajnos a bőrdaganatok kialakulását is befolyásolja. A három leggyakoribb bőrrákfajtáról és a korai felismerés jelentőségéről dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus beszélt.

    Súlycsökkentő műtét után kisebb a melanóma kockázata

    A testsúlycsökkentő műtét a gyors és tartós fogyás és egy sor más egészségügyi előny mellett a tudósok szerint 61 százalékkal mérsékli a bőrrák egy gyakori, agresszív formája, a melanóma kockázatát is.

    Rákelőző állapot a bőrön: a Paget-kór

    A bőr Paget-kórja az obligát rákelőző állapot közé tartozik, amely azt jelenti, hogy olyan rosszindulatú állapotról van szó, amely spontán visszafejlődési hajlamot nem mutat, azaz kezelés nélkül belőle minden esetben rákos megbetegedés alakul ki.

    Anyajegy vagy bőrrák? Az anyajegyekről

    A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.

    A fekete bőrrák (melanoma) rizikófaktorai

    A fekete bőrrák (melanoma malignum vagy röviden melanoma) kialakulhat már meglévő bőrelváltozásból (májfolt, anyajegy, szeplő, lentigo maligna, in situ melanoma), de teljesen újonnan is megjelenhet addig mindenféle látható elváltozástól mentes bőrfelületen is.

    Szolárium - Szabad-e nálunk, ami a szakértők szerint káros

    A bőrrák kialakulásának kockázatát a szolárium használata olyan mértékben fokozza, hogy amerikai szakorvosok azt javasolják, sújtsák különadóval ezt a szépészeti szolgáltatást, a fiatalok számára pedig, egy Európai Uniós állásfoglalást követve, tiltsák meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Ginzengtartalmú készítmény, számos gyógyhatással. Tudjon meg többet! (x)
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások