Kemoterápiás hányinger és hányás

szerző: Bodó Mariann, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus megjelent:

A hányinger és a hányás a kemoterápiás kezelés gyakori mellékhatása. A legtöbb esetben azonban ezek a mellékhatások gyógyszeres kezeléssel megelőzhetőek vagy erősségük csökkenthető, így nem okoznak olyan kifejezett kellemetlenséget a rákkezelés alatt.

A mellékhatások a kemoterápia során attól függően jelentkezhetnek, hogy Ön milyen gyógyszert szed, milyen típusú kemoterápiás kezelésben részesül, továbbá milyen dózisban és kombinációban vagy részesül-e egyéb kezelésben – például sugárkezelés – a kemoterápia során. Emellett az egyéni érzékenység is befolyásolja a tüneteket, aminek a legjobb jelzője, hogy korábban mennyire volt jellemző a bizonyos állapotok vagy betegségek miatti hányinger vagy hányás.

Ha Ön az alábbiakben említett gyógyszerek közül szedi valamelyiket, preventív lépések szükségesek, hogy elkerülje a kellemetlen mellékhatásokat.

A szedett gyógyszer adagjától is függhet, hogy fellép-e hányinger és hányás. Bizonyos gyógyszerek kisebb dózisokban kisebb valószínűséggel okoznak mellékhatásokat. Kérdezze meg orvosát, hogy az Ön esetében alkalmazott kezelési mód kiválthatja-e ezeket a tüneteket.

Emberi tényezők, melyek növelhetik a mellékhatások kockázatát

Az emberek eltérően reagálhatnak a kemoterápiás kezelésre. Bizonyos tényezők sebezhetőbbé teszik a pácienst a kezeléshez kapcsolódó hányás és hányinger fellépésére.

A mellékhatások megjelenésének nagyobb a valószínűsége, ha:

  • Ön nő
  • Ön 50 évnél fiatalabb
  • Ön a korábbi kezelések során is tapasztalt hányingert és hányást
  • Ön nagyon szorongó típus
  • Ön a terhessége során tapasztalt reggeli rosszullétet
  • Ön hajlamos a hányásra, amikor beteg

Hogyan előzhető meg a kemoterápiás hányinger és hányás?

A következő hatóanyagot tartalmazó kemoterápiás szerek okozhatnak hányingert és hányást

  • Altretamine
  • Dacarbazine
  • Doxorubicin vagy Epirubicin
  • Mechlorethamine Procarbazine
  • Carmustine
  • Cisplatin
  • Carboplatin
  • Oxaliplatin
  • Cyclophosphamide
  • Streptozocin

A kemoterápiás kezelésen áteső emberek többsége hányinger és hányás elleni gyógyszert kap a mellékhatások elkerülése érdekében. Ezek a gyógyszerek orális vagy intravénás formában is a szervezetbe juttathatóak. Hogy Ön milyen formában kapja meg, azt az orvosa dönti el a kezelés alapján.

A hányinger és hányás elleni gyógyszereket a kemoterápiás kezelés elkezdése előtt legalább fél órával javallt bevenni, ha azonban a kemoterápia után még így is hányinger vagy hányás lép fel, akkor ismételt gyógyszerbevétel válhat szükségessé, esetleg kiegészítő gyógyszerelés.

Természetesen az orvos határozza meg, hogy kinek melyik készítmény a legalkalmasabb a mellékhatások elkerülésére.

Alapvetően bizonyos szerotonin antagonisták, szteroidok és dopamin antagonisták közé sorolt gyógyszerek lehetnek alkalmasak a kemoterápiás kezelés során fellépő hányinger és hányás megelőzésére.

A megelőzés azért nagyon fontos, mert ha a mellékhatások egyszer megjelennek, onnantól meglehetősen nehéz lesz a kezelésük. A hányinger és a hányás még elviselhetetlenebbé és gyötrelmesebbé teszi a betegséget, a páciens kimerültebbé válik, emiatt vonakodhat a kezelés elvégzésétől. Az egyes hányinger és hányás elleni gyógyszerek előnyeiről és kockázatairól kérdezze meg orvosát.

Milyen további lépések tehetőek a kemoterápiás hányinger és hányás megelőzésére?

A gyógyszerek szedése mellett más módszerek alkalmazásával is csökkenthető a kellemetlen mellékhatások fellépésének valószínűsége. Melyek ezek?

  • Többször egyen keveset! Ajánlott, hogy inkább gyakrabban, de kisebb adag ételeket fogyasszon, s ne kevésszer nagy adagokat. A kezelés előtt kb. másfél órával elfogyasztott kis mennyiségű, könnyű étkezés, illetve folyadék fogyasztása ajánlott. Az éhgyomorra adott kemoterápia során ugyanis az éhség okozta hasi fájdalom miatt könnyebben alakul ki hányinger is.
  • Fontolja meg, mit eszik! A legjobb, ha elkerüli az édes, zsírban vagy olajban sült és fűszeres ételeket.
  • Igyon sok folyadékot! Részesítse előnyben a vizet, az édesítőszert nem tartalmazó gyümölcsleveket, a teát. Ajánlott, hogy többször igyon keveset. Kerülje a szénsavas italokat!
  • Kerülje a kellemetlen szagokat! A zsírszag vagy más erős szagok is kiválthatják a hányingert és a hányást. Tartózkodjon sokat a friss levegőn.
  • Végezzen relaxációs gyakorlatokat! A meditáció és a mély, orron át történő légzés is hatásos lehet.

Ezek a lépések segíthetnek a kemoterápiás kezelés miatt fellépő kellemetlen melléhatások elkerülésében, jóllehet, kevésbé hatékonyak, mint a hányinger és hányás elleni gyógyszerek. Ha a gyógyszerek szedése ellenére is émelyeg, értesítse orvosát!

Tovább Hogyan éljük túl a várakozással és a bizonytalansággal járó időszakot daganatos megbetegedések esetén?

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Bodó Mariann, fordító
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.