• Mit jelez a tumormarker?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az agydaganatok sejtfelületén található egy fehérje, amelyhez a kemoterapeutikumok kapcsolódnak: a gyógyszerek így okozzák a rákos sejtek pusztulását. A rosszindulatú agydaganatok azonban gyakran nem reagálnak a sokat ígérő új szerekre.

    Egy új marker tájékoztathat arról, hogy egy agydaganat előreláthatóan reagál-e majd a kemoterápiára.

    Hirdetések

    Kemoterápia: mérgez vagy gyógyít?


    A kemoterápiás kezelés során a betegeket olyan gyógyszerekkel (citosztatikumokkal) kezelik, amelyek a daganatos sejteket elpusztítják, vagy legalább szaporodásukat gátolják.
    Kemoterápia: mérgez vagy gyógyít? >>

    Wolf Müller heidelbergi neuropatológus csapatával kimutatta, hogy bizonyos agydaganatok (astrocytomák) a kulcsfontosságú fehérjét, a sejt úgynevezett halálreceptorát képesek hatástalanítani.

    Az érintetlen "halálreceptor" ezért markerként jelezheti, hogy a terápiának van-e esélye.

    Sejteken végzett laboratóriumi kísérletek során a kutatóknak már sikerült újra üzemképessé tenniük a hatástalanított receptort.

    Mire jutottak a kutatók?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A rákos sejtek pedig ezt követően újra reagáltak a gyógykezelésre, és elhaltak - írta a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at), ismertetve a Clinical Cancer Research című szaklapban megjelent cikket. 

    Jelenleg még nem lehetséges kizárólag egyes géneket ezzel a manipulációval, terápiás úton úgy aktiválni, hogy maguk végezzék el a receptor "javítását". A tumormarkerek ismerete azonban útmutató lehet új terápiák kifejlesztéséhez, amelyek végső célja egy ilyen génmanipuláció.

    A daganatos szöveten végzett célzott vizsgálatok azonban már most képesek kideríteni, hogy a karcinómán belül érintetlen-e a fontos receptor. E betegek a kutatók szerint ezt követően jó eséllyel profitálhatnak egy kemoterápiás kezelésből.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Tumormarkerek vizsgálata a nőgyógyászatban - Mikor van rá szükség?

    Bizonyos daganatok jelenlétére nem utalnak tünetek, a legtöbb elváltozás korai stádiumában nem hívja fel magára a figyelmet. A szűrő vizsgálatok célja a daganatok éppen ebben a korai, még nem előrehaladott állapotban való megtalálása, illetve nyomon követése.

    Milyen hatással van a szervezetre egy kemoterápiás kezelés?

    A hagyományos kemoterápiás szerek alapvetően sejttoxikusak, tehát nem csak egy bizonyos daganatsejtre, és nem csak a rosszindulatú sejtekre vannak hatással. A kemoterápiás szerek a gyorsan osztódó sejteket veszik célpontba, ebből ered számos, közismert mellékhatásuk is.

    Az agydaganatok szövettani típusai, és a betegek kilátásai

    A daganatos betegségek, így az agydaganatok (központi idegrendszeri daganatok) is lehetnek jó és rosszindulatú elváltozások. Ezt a szövettani kép alapján határozzák meg a patológus szakorvosok, melyhez egységes osztályozási rendszereket fejlesztettek ki. A központi idegrendszert érintő daganatok kórlefolyását viszont erősen befolyásolja a daganat elhelyezkedése, valamint növekedésének üteme.

    A vastagbélrák kezelése

    A vastagbélrák terápiájának megválasztása minden esetben a daganat helyi kiterjedtségének, valamint a nyirokcsomókban, vagy más szervekben lévő áttéteknek a meghatározása alapján történik: a gyógyszeres kezeléstől a sugárterápián át a különböző műtéti eljárásokig számos eljárás közül választhat orvosa.

    Pajzsmirigybetegségre utaló laboreredmények

    Pajzsmirigybetegségek különös gyakorisággal fordulnak elő serdülőkorban, a változókor és a terhesség idején, illetve az azt követő időszakban. Ismerje meg a pajzsmirigybetegségek kivizsgálása során elvégzett főbb laborvizsgálatok értékeit!

    Agydaganat - Mire számíthat a beteg?

    Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függnek. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Ginzengtartalmú készítmény, számos gyógyhatással. Tudjon meg többet! (x)
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások