• A rák kiváltó okai – A leggyakoribb mítoszok

    Szerző:
    WEBBeteg

    A rák kiváltó okairól közszájon forgó tévhitek csak felesleges aggodalmakat okoznak. Írásunkból megtudhatja, hogy van-e igazság ezekben a mítoszokban.

    Az interneten mindenféle rémtörténetek keringenek arról, hogy mindennapi használati tárgyak, mint például a műanyag edények vagy a dezodorok a rákos megbetegedések  titkos okai. Mindamellett, hogy ezeknek csekély a valóságalapjuk, még rengeteg felesleges aggodalomra is késztet bennünket a magunk és családunk egészségét illetően. Mielőtt bepánikolna, nézzük a tényeket:

    Hirdetések

    Az izzadásgátló dezodorok mellrákot okoznak?

    Nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a hónaljban használt izzadásgátló dezodorok és a mellrák között összefüggés lenne.

    A leggyakoribb daganatok első tünetei


    A legtöbb ráktípus a korai stádiumban nem produkál jellegzetes tüneteket, azonban felborítja szervezetünk egyensúlyát.
    A leggyakoribb daganatok első tünetei>>

    Egyes kutatások szerint ezek veszélyes alumíniumszármazékokat és parabéneket tartalmaznak, melyek felszívódhatnak a bőrön át. 

    Mindemellett klinikailag még nem bizonyított, hogy ezek mellrákot okoznának.

    Abban az esetben, ha attól tart, hogy a dezodorok használata mégis növeli Önnél a rák kialakulásának kockázatát, használjon olyan izzadásgátlókat, melyek nem tartalmazzák az aggodalomra okot adó vegyületeket.

    A műanyag edények és csomagolóanyagok mikrohullámú sütőben alkalmazásuk során rákkeltő anyagokat bocsátanak ki az ételbe?

    A mikrohullámú sütőhöz készült műanyag edények nem bocsátanak ki vegyületeket az ételbe. Azonban azok a műanyag edények, melyek használatát nem javasolják mikrohullámú sütőben, a hő hatására megolvadhatnak, így fennáll annak veszélye, hogy az  ételbe tényleg vegyület kerül.

    Sose melegítsen mikrohullámú sütőben margarinos vagy fagylaltos dobozt, s mindig ellenőrizze, hogy az edényen rajta van-e a mikrohullámozható felirat!

    Igaz, hogy a rákos betegek nem ehetnek cukrot, mert az gyorsítja a tumor növekedését?

    A cukor nem gyorsítja a tumor növekedését. Minden sejt, így a ráksejtek is a vércukorból (glükóz) nyerik az energiát. Azonban ha több cukrot adunk a rákos sejteknek, az nem jelenti azt, hogy azok gyorsabban nőnek, mint ahogy a cukor megvonása sem fogja csökkenteni azok méretét.

    A rák fertőző?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Semmi értelme kerülni a rákos betegeket, mivel a betegség nem fertőző. Sőt, ilyenkor az őszinte ölelések sokkal értékesebbek lehetnek a beteg számára, mint valaha.
    Noha a rák nem fertőző, egyes esetekben néhány  vírus a rák kialakulásához vezethet. Ezek közül a leggyakoribbak a következők:

    Human papillomavirus (HPV) – mely szexuális úton terjedő vírus, és leggyakrabban méhnyakrákot okoz.

    Hepatitis C – szexuális úton, vagy fertőzött tűvel terjedő vírus, mely májrákot okoz.
    Kérje ki orvosa véleményét arról, hogyan védheti meg magát ezektől a vírusokrtól!

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A mellékhere és herezacskó daganatai

    A férfi nemi szervek bármilyen elváltozásával forduljon orvosához, hiszen ha időben fény derül a betegségre, akkor rendszerint kisebb beavatkozás is elegendő, és így elkerülhetőek a radikális műtéti beavatkozások!

    Hallóideg-daganat a fülzúgás, halláscsökkenés hátterében?

    A hallásért és egyensúlyérzékért felelős agyidegen lassan kifejlődő, jóindulatú tumor az életet nem veszélyezteti, áttétet nem ad, de idejében történő felismerése fontos. Egyoldali hallásromlás, fülzúgás és szédüléses panaszok esetén ezért akusztikus neurinóma irányában is vizsgálódni kell.

    Daganatok, amelyektől jobban tartunk, mint indokolt, és amiktől nem tartunk eléggé

    A rákbetegségektől a legtöbb ember eleve fél. Mi lesz, ha velem történik meg? Vajon ez a tünet is daganatra utal? Egyes daganattípusok azonban a többinél is nagyobb rettegést váltanak ki, holott ha megnézzük, mennyire fenyegetőek vagy milyen gyakoriak, kiderül, hogy azoktól a rosszindulatú betegségektől félnek a legtöbben, amik jóval ritkábban fordulnak elő, mint mások. A WEBBeteg.hu utánajárt a részleteknek.

    Kiújult a leukémia - Mire számíthatok?

    Mindig rossz hír mind a betegnek, mind az orvosnak, ha kiújul a leukémia, leginkább azért, mert a kezelése még nehezebb, és gyakrabban fordul elő, hogy nem sikerül meggyógyítani a beteget. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kezdeti sikertelen kezelés, vagy kiújuló betegség mellett is lehet még gyógyítható a leukémia.

    Fáj a mellkasa? - A bordaközi fájdalom lehetséges okai

    Amikor valakinek mellkasi fájdalma kezdődik, hajlamos szinte mindig a legrosszabbra gondolni: biztosan szívrohama van. Pedig a törzs eme, felső területén jelentkező panaszok hátterében számos esetben valamilyen kisebb, banális probléma áll.

    Kilégzési teszt diagnosztizálja a nyelőcső- és gyomorrákot

    Nagy pontossággal képes sikeresen kimutatni a nyelőcső- és a gyomorrákot a Londoni Imperial College kutatói által kifejlesztett kilégzési teszt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.