• Nagy Bandó András rákról, emberségről, búcsúról

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nagy Bandó András a Rákgyógyítás magazinban úgy fogalmaz: "az orvossal beszélgetni fél gyógyulás, ha erre nincs idő, a beteg félholt."

    Nagy Bandó András egy végstádiumban lévő daganatos beteget választott egyik regénye főhősének: a Rákgyógyítás magazinnak ennek kapcsán is beszél a rákról, bátyja elvesztéséről, illetve arról, miért tartja fontosnak, hogy az orvosok a szaktudásuk mellett a rohanás közepette is meg tudják őrizni emberségüket és a betegeikkel való bensőséges kapcsolatukat.

    Hirdetések

    Nagy Bandó András a Rákgyógyítás magazinban úgy fogalmaz: "az orvossal beszélgetni fél gyógyulás, ha erre nincs idő, a beteg félholt." Az ismert író-publicista ezzel érzékelteti, mennyire fontos értéknek tartja azoknak az orvosoknak a munkáját, akik partnernek tekintik betegeiket, van készségük, elszántságuk és energiájuk pácienseik leletei mellett a lelkükkel is törődni.

    Nagy Bandó a Rákgyógyításnak adott interjúban részletesen beszél arról, hogyan viszonyul a súlyos betegségekhez, s feleleveníti azt is, miként köszöntek el egymástól végstádiumba került bátyjával.

    Speciális étrend rákbetegeknek

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A rákbetegek országos magazinja nyári kiadásának kiemelt témája a daganatos betegek étrendje és diétája. Antal Emese, a Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke beszél a rosszindulatú betegségek megelőzését szolgáló tápanyagokról, illetve óva inti a betegeket a szélsőséges, egyoldalú diétáktól.

    A szakember arra figyelmeztet: a műtét előtti és utáni hetek, a kemoterápia és a sugárkezelés alatti időszak nem a fogyókúra és nem a böjtök ideje, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a betegek megőrizzék erőnlétüket, vitalitásukat.

    A lap országos körképben beszámol arról, kik és hogyan vehetnek részt a fővárosi és vidéki onkológiákon azokban a klinikai kutatásokban, amelyek révén a legkorszerűbb vizsgálati készítményekhez és gyógyszerekhez juthatnak hozzá. A magazinban sugárterápiás főorvosok beszélnek a daganatellenes sugárkezelésekről, a mellékhatásokra való felkészülésről és a kellemetlen tünetek csökkentésének lehetőségeiről.

    A lap foglalkozik azzal is, mennyire fontos, hogy a betegek és családtagjaik őszinték legyenek egymással, s megbeszéljék azokat a sorskérdéseket, amelyek foglalkoztatják vagy szorongással töltik el őket, ám amiket "egymásra való tekintettel" sokszor nem mernek megfogalmazni, hanem magukban őrlődnek.

    A magazinról

    A Tűzmadár Alapítvány által negyedévenként kiadott ingyenes, hirdetések nélküli magazin célja az ismeretterjesztéssel küzdeni a tévhitek ellen, hozzájárulni a betegség elleni harc sikeréhez, s cikkeivel a rákbetegeknek és hozzátartozóiknak mankót nyújtani a kórházon belüli és az azon kívüli élethez. A Rákgyógyítás magazin 10 ezer példányban jut el az ország onkológiai centrumaiba, s betegszervezetekhez.

    A magazin megjelenésének előzménye, hogy a Tűzmadár Alapítvány 2006 novemberében elindította a www.rakgyogyitas.hu betegtájékoztató portált, amely ugyancsak reklámmentes fóruma a rákbetegségeknek. A lap és a honlap tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) és a Magyar Pszichoonkológiai Társaság (MPOT).

    (Rákgyógyítás.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Segítünk felismerni a betegségeket - Így végezze az önvizsgálatokat

    Nem lehet elégszer hangsúlyozni a tényt, hogy egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket. Ennek tükrében igen fontos, hogy bizonyos önvizsgálatokat havi rendszerességgel mindenki végezzen el. Milyen önvizsgálatok ajánlottak?

    Az idegrendszer befolyásolhatja a daganatos megbetegedések előfordulását

    Ha valaki hosszan stresszben él, annak az idegrendszere, majd az immunrendszere is legyengül. Összefüggést találtak a legyengült idegállapot, a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kialakulása között. Fontos tehát, hogy a stressz napi szinten kezelve legyen, mert hosszú távon komoly betegségek kialakulását okozhatja.

    Kevesebbszer alakul ki daganatos betegség az allergiásoknál

    Mivel az allergia tulajdonképpen az immunrendszer túlzott válasza, így azoknál, akik allergiásak, ritkábban alakul ki daganatos betegség, mivel a fokozott immunválasz a degenerált sejtosztódást is megtámadja.

    A mellékhere és herezacskó daganatai

    A férfi nemi szervek bármilyen elváltozásával forduljon orvosához, hiszen ha időben fény derül a betegségre, akkor rendszerint kisebb beavatkozás is elegendő, és így elkerülhetőek a radikális műtéti beavatkozások!

    Tévhitek és tények a rákról

    A daganatos betegségekről számtalan tévhit kering a köztudatban. A Rákgyógyítás.hu górcső alá vette a leggyakrabban előforduló állításokat, hogy a betegség megelőzésével és gyógyításával kapcsolatban mind az érintettekben, mind az érdeklődőkben reálisabb kép alakulhasson ki.

    Mivel nem gyógyítható a rák?

    Folyamatosan hallani olyan híreket, amelyek mellőzve a hitelességet, a kutatási eredményeket arról szólnak, hogy az adott készítmény vagy készülék hatásos a daganat gyógyítására. Két és fél év börtönre ítélték azt a férfit, aki papírgalacsinokkal kitömött készülékről állította, hogy megöli a rossz sejteket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.