Halálos szolárium - megdöbbentő statisztikák

MTI
megjelent:

A rákkockázat legmagasabb kategóriájába sorolták a nemzetközi szakértők a szoláriumot és az ultraviola sugárzás minden egyéb fajtáját. Hatását úgy jellemezték, hogy legalább olyan halálos, mint az arzén vagy a mustárgáz.

A szerdán közzétett új elemzés húsz tanulmány megállapításait összevetve leszögezte, hogy a harminc év alatti szoláriumozók körében 75 százalékkal ugrott meg a bőrrák kialakulásának kockázata.

A Lancet Oncology című orvosi folyóirat online cikkét az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) szaktanácsadójaként működő lyoni Nemzetközi Rákkutatásai Hivatal munkatársai publikálták.

A szoláriumról

A szolárium UVA tartományban sugároz, ami ugyanúgy károsítja a bőr mélyebb rétegeit, azok idő előtti öregedését és szárazságát okozva, mint a napból jövő ultraibolya sugárzás hasonló tartománya.
A szolárium hatásai

Négy évvel ezelőtt a tudósok még a "feltételezhetően rákkeltő" státust osztották ki a szoláriumágyra és az ultraviola (UV) sugárzásra, az utóbbiból pedig csak a természetes sugárzás egy bizonyos fajtáját tartották életveszélyesnek.

Az új besorolás szerint azonban a mesterséges napágy és az összes UV sugárforrás kétséget kizáróan rákkeltő, akárcsak a dohányzás, a hepatitis B vírus vagy a kéményseprés. "Fel kell hívnunk az emberek figyelmét a napágyak veszélyeire.

Veszélyben a szoláriumozó tinédszerek

Reméljük, hogy megváltozik ez a széles körben elterjedt gyakorlat, és a tinédzserek nem fogják azt képzelni, hogy napágy nélkül nem lehetnek barnák" - mondta Vincent Cogliano rákkutató. A rákkutatási hivatal megállapítása szerint a szoláriumágyakban használt fény zöme UV sugárzást bocsát ki, az pedig bőrrákot és szemrákot okoz.

Tudta?

Németországban tilos lesz 18 éven aluliaknak a szolárium. Ezt nagy többséggel szavazta meg a német parlament alsóháza.

A napágyak rákkeltő hatásáról a kutatók tájékoztatták Kathy Bankset, a szoláriumok készítőit és működtetőit tömörítő európai kereskedelmi szövetség elnökét, aki azonban kijelentette: "nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy kapcsolat volna a megfontolt, szabályokat betartó szoláriumozás és a bőrrák kialakulása között".

Mint mondta, a szoláriumozók többsége évente kevesebb mint húszszor fekszik a napágyra.

A harminc éven aluliak körében az utóbbi években jelentősen megnőtt a szoláriumozók száma, és az orvosok ezzel párhuzamosan a fiatal embereknél kialakult bőrrákos esetek számának emelkedését tapasztalták.

Önvizsgálat - hogyan lehet az anyajegyet a melanomától megkülönböztetni?

A melanomás betegek száma az utóbbi évtizedekben ijesztően növekszik, amit a környezeti hatásokkal, elsősorban a túlzott napozással magyarázunk. Nagyon fontos a közönséges anyajegy, az atípusos anyajegy és a melanoma elkülönítése.
A melanoma önvizsgálat szempontjai részletesen

A briteknél a 20-as éveikben járó nőknél vezető rákos elváltozás a melanoma

Nagy-Britanniában a húszas éveikben járó nőknél pillanatnyilag a melanoma (a legrosszindulatúbb bőrrák) a leggyakoribb rákos elváltozás, holott ez a daganatos betegség korábban elsősorban a 75 éven felüliek között szedte áldozatát.

Régebbi tanulmányokban már szerepelt, hogy a szoláriumozó fiatalok körében nyolcszorosára emelkedik a melanoma kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik sohasem feküdtek napágyon.

A WHO pedig már korábban is azt tanácsolta a 18 éven aluliaknak, hogy ne szoláriumozzanak.

Cogliano hangsúlyozta, hogy az UV sugárzás - forrására való tekintet nélkül - mindenképpen egészségtelen.

Az Amerikai Ráktársaság azt ajánlotta, hogy a barnaságra vágyók inkább barnító krémeket használjanak szoláriumágy helyett.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.