Prosztatarák - lassan növekvő daganat

MTI
megjelent:

Egy 15 éven át tartó, 12 600 prosztatarákkal műtött férfira kiterjedő tanulmány állítása szerint nyolcból csak egy páciens halt meg a vizsgált időszakban prosztatarák következtében.

Az amerikai kutatók hétfőn tették közzé eredményüket a Journal of Clinical Oncology című szaklapban. A férfiak radikális műtéten estek át, teljes prosztatájukat eltávolították a tumor megállapítása után.

Hogyan előzhető meg a betegség?

A megelőzés legfontosabb fegyvere a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Hazánkban minden 40 évesnél idősebb férfinak javasolt, hogy évente - ha lehetséges, urológus szakorvossal - vizsgáltassa meg a prosztatáját, kiváltképp, ha a családban előfordult már ez a daganat. A megelőzést szolgálja a megfelelő életmód, az egészséges táplálkozás - a sok növényi eredetű táplálék fogyasztása, az elhízás kerülése - szem előtt tartása.

Tizenöt év elteltével azt állapították meg a kutatók, hogy az eltelt idő alatt a férfiak 12 százaléka halt meg prosztatarák következtében, 38 százalékuk viszont a ráktól eltérő, más ok miatt.

Peter Scardina, a New York-i Memorial Sloan-Kettering Rákközpont kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint "figyelemre méltóan alacsony a kockázata annak, hogy 15 éven belül prosztatarákban haljanak meg a kezelés alatt álló férfiak, ami alátámasztja azt az elképzelést is, hogy a lassan növekvő daganatok nem feltétlenül igényelnek azonnali beavatkozást".

Az orvosok az 50 év fölötti férfiaknak rutinszerűen javasolják a prosztatarák szűrését a vérből elvégzett PSA-teszttel.

A vérmintában egy fehérje, az úgynevezett prosztataspecifikus antigén mennyiségét mérik.

Milyen tünetek esetén gondoljunk prosztatarákra?

A prosztatarák sok esetben látens (lappangó) formában van jelen.
Milyen tünetek esetén gondoljunk prosztatarákra?>>

Nem biztos hogy a legjobb megoldás az agresszív terápia

Eddig azt hitték, hogy a korai rákdiagnózis utáni agresszív kezelés a legjobb választási lehetőség.

A prosztata daganatainak többsége azonban nagyon lassan növekszik, évek után okoz csak kárt.

Néhány tanulmány azt mutatta, hogy a prosztatarákkal diagnosztizált férfiak közül sokan a műtéti beavatkozás vagy sugárkezelés mellékhatásaitól szenvednek, miközben maga a tumor talán nem ölte volna meg őket.

Maszturbálás és a prosztata egészsége

Ausztrál kutatók szerint a maszturbálás jót is tehet a férfiak egészségének. 2250, 20 és 50 év közötti férfi vizsgálata után arra a megállapításra jutottak, hogy a prosztatarák kialakulásának esélye csökkenthető a gyakori maszturbálással.
A kutatásról>>

Folyamatban van egy nagy nemzetközi tanulmány annak megállapítására, hogy a rendszeres ellenőrzés vagy a radikális beavatkozás javasolható-e inkább a korai stádiumban felismert prosztatarák esetében, ám e vizsgálat eredményére még éveket kell várni.

A rotterdami Erasmus Orvosi Központban kis létszámú vizsgálatot folytattak le prosztatarákjuk korai stádiumában lévő férfiakkal, akik elutasították a műtéti beavatkozást.

A Cancer című szakfolyóiratban közzétett eredmény szerint a rendszeres kontrollt választó férfiak nem aggódtak jobban állapotuk miatt, mint az operáció mellett döntők.

A kiküldött 150 kérdőívet 129 férfi juttatta vissza, 80 százalékuk lényegében ugyanúgy érezte magát, mint azok, akik vállalták a műtétet.

(MTI)

Cikkajánló

A prosztatarák tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Prosztatarák
A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. Vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék a bajt, vagy - a legtöbb esetben - hogy megnyugtassa magát!
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.