KRAS génvizsgálat a hatékonyabb kezelésekért

Rákgyógyítás
megjelent:

A betegek számára leghatékonyabb, személyre szabott kezelések kiválasztásához molekuláris diagnosztikai vizsgálatokra van szükség. Ezáltal nyerhetnek képet az orvosok arról, hogy a hagyományos kemoterápia mellett eredménnyel lehet-e különböző célzott kezeléseket is alkalmazni.

Vastagbélrákban és végbélrákban már számos fontos tényező kimutatására képesek az orvosok, ezek egyike az úgynevezett KRAS gén státuszának meghatározása a daganatszövetből.

A vastagbélrák és végbélrák esetében a KRAS gén az első biomarker, ami alapján előrejelezhető, hogy a betegek mennyire jól fognak reagálni adott kezelésekre. A KRAS gén képes egyes fehérjék működését szabályozni, befolyásolja a sejt túlélését, a daganat érképzését, illetve magát az áttétképződési folyamatot is.

A KRAS gén lehet normális (vadtípusú) vagy abnormális (mutáns) gén. Ennek azért van jelentősége, mert ezáltal előrejelezhető, hogy egy betegnél mennyire lehet hatékony az a célzott kezelés, ami a daganat növekedésében szerepet játszó receptorokat (EGFR) igyekszik blokkolni. Amint az a filmből is kiderül, a KRAS vizsgálathoz nincs szükség újabb mintavételre (biopsziára), mert az a korábbi szövettani mintából is elvégezhető.

Bővebben a témáról: Rákgyógyítás.hu

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.