• Rákkezelés férfiaknál: lehetséges szexuális mellékhatások

    Szerző:
    WEBBeteg

    Bizonyos rákbetegségek kezelése hatással lehet a szexuális életre, mivel a kezelések számos olyan tünetet okozhatnak, amelyek megnehezítik a szexuális együttlétet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a rák kezelését követően nem lehet az illetőnek egészséges szexuális élete.

    Azoknál a férfiaknál, akiknek a medencéjében van daganat, nagyobb valószínűséggel fordul elő szexuális nehézség a kezelés után, mint az egyéb rákos betegségben szenvedő férfiaknál. A szexuális mellékhatások a következő rákbetegségek kezelését követően a legáltalánosabbak:

    Idősebb embereknél jellemzőbbek a kezelés utáni szexuális nehézségek, mivel az ők nemi élete már amúgy is nehézkesebb. Így a rákbetegség kezelésen túleső idős embereknél jelentkező szexuális zavarok a korhoz kapcsolhatók, nem a kezeléshez.

    Hirdetések

    Merevedési zavar: a leggyakoribb szexuális mellékhatás

    A rákkezelés után számos szexuális mellékhatás jelentkezhet, beleértve:

    • merevedési zavar,
    • magömlés nélküli orgazmus (száraz orgazmus),
    • kevésbé kielégítő orgazmus,
    • libidó hiány,
    • fájdalom a szex során,
    • kevesebb energia a szeretkezéshez.

    Nem minden férfi tapasztal szexuális mellékhatásokat, akinek medence daganata van. Az orvos felvilágosítást adhat a speciális kezelések során felmerülő kockázatokról.

    Már a kezelés előtt is jelentkezhetnek szexuális zavarok, vagy ha a férfit nem medencedaganattal kezelik. Libidó hiányt okozhat például kimerültség, fájdalom, a kezelés miatt érzett aggodalom és a rákos megbetegedés miatti depresszió.

    A műtéti beavatkozás, sugárkezelés, hormonkezelés és kemoterápia mellékhatásokat okozhat a nemi életben.

    Műtéti beavatkozás

    A medencében lévő idegek szabályozzák a pénisz irányába történő véráramlást. Ha a medencében daganat alakul ki, akkor azt szükséges eltávolítani. A sebésznek nagyon óvatosan kell műtenie, nehogy megsértse az idegeket. Az idegek sérülése merevedési zavarokat idézhet elő. A következő sebészeti beavatkozások okozhatnak merevedési zavarokat:

    Vastagbél- és végbél műtét. A vastag- és végbélrák esetén abdominoperinealis kiirtást szükséges alkalmazni a daganat eltávolítására.

    Húgyhólyag műtét. A radikális kismedencei urológia műtétnek nevezett eljárás során eltávolíthatják a húgyhólyagot, a prosztatát vagy a húgycső felső részét.

    Prosztata műtét. Prosztatarák esetén radikális prosztataeltávolítást alkalmaznak.

    Pénisz műtét. A pénisz, vagy egy részének eltávolítása lehetőséget jelent a péniszdaganatban szenvedő férfiak számára. Ha a daganat csak részleges, még lehet a férfinak erekciója.

    Az újabb idegkímélő operációk kisebb valószínűséggel okoznak merevedési zavart, azonban az ilyen típusú műtétek alkalmazása a daganat méretétől és elhelyezkedésétől függ. Vannak olyan daganatok, melyek esetében nem lehet elkerülni az idegsérülést, ha a beavatkozás során eltávolítják a teljes daganatot. Azok a férfiak, akiket idegkímélő prosztataeltávolítással kezelnek, csak átmeneti merevedési zavarokat tapasztalhatnak, a többi férfi esetében pedig – akiket nem idegkímélő beavatkozással operáltak – a mellékhatások állandóak.

    Az operáció során károsult idegek száraz orgazmust is okozhatnak – magömlés nélküli orgazmus. A sperma ekkor nem hagyja el a heréket, vagy a húgyhólyagba áramlik (hólyag felé történő ejakuláció). Vannak olyan férfiak, akik nem éreznek változást a magömlés nélküli orgazmus során, és a partnerük sem foglalkozik a különbséggel. Más férfiak azonban kevésbé érzik kellemesnek ezt a fajta orgazmust, mint a műtét előttit.

    Sugárkezelés és szexuális zavarok

    Tudjon meg többet a sugárkezelésről!


    A sugárkezelés is okozhat merevedési zavarokat, bár az még pontosan nem tisztázott, hogy miért. Valószínűleg azonban azért, mert a sugárzás károsítja a medencében lévő idegeket, gátolja a pénisz irányába történő véráramlást, vagy csökkenti a test tesztoszteron szintjét. A sugárkezelés mellékhatásai a kezelést követően körülbelül fél vagy egy évvel jelentkeznek.

    A sugárkezelés mellékhatásai a sugárzás erősségétől és a kezelt felület nagyságától függenek – minél erősebb a sugárzás, és minél nagyobb felületen történik, annál valószínűbb a szexuális mellékhatások megjelenése. A dohányzó férfiak esetében, és azoknál, akiknél jellemző a szívbetegség, a magas vérnyomás és a cukorbetegség, nagyobb a sugárkezelést követő merevedési zavarok előfordulásának valószínűsége.

    A sugárkezelés csökkentheti a spermiumok mennyiségét. A kezelést követően fájdalom jelentkezhet ejakuláció során, azonban ez néhány héten belül elmúlik.

    Hormonkezelés

    Áttétes prosztatadaganat a test tesztoszteron szintjének csökkentésével kezelhető, ami vagy a herék eltávolításával, vagy gyógyszeres kezeléssel történik. A tesztoszteron szint csökkentése ugyanis megállíthatja a daganat továbbterjedését. Azon férfiak esetében, akiknek nagyobb méretű a daganat a prosztatájában, hormonkezelést alkalmazhatnak, hogy csökkentsék a prosztata méretét az operáció előtt – az eltávolítása így egyszerűbbé válik.

    A hormonterápia leggyakrabban libidó hiányt okozhat, azonban a tünet nem jelentkezik mindenkinél. Néhány férfi úgy érzi, vágyik a szexre, azonban képtelen merevedést, vagy orgazmust elérni. A hormonkezelés fiatalabb férfiak esetében kevesebb mellékhatást válthat ki. Hormonkezelést követően is előfordulhat, hogy kevesebb lesz a kilövellt sperma mennyisége.

    Kemoterápia

    A kemoterápiás kezelést követően a férfiak libidó hiányt és merevedési zavarokat tapasztalhatnak. Néhány kemoterápiás készítmény csökkentheti a test tesztoszteron szintjét. Néhány héttel a kezelés után megszűnnek a szexuális mellékhatások.

    Mit tehet a férfi, hogy visszanyerje normális szexuális életét?

    A rák kezelése során jelentkező szexuális mellékhatások némelyike néhány héten belül elmúlik. Vannak azonban olyan mellékhatások is, amelyek egy-két évig, vagy akár élethosszig tarthatnak. Tudjon meg minél többet arról, hogy mi áll a szexuális zavarok mögött!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Kísérletezzen! Bizonyos helyzetek újra fokozhatják a szexuális vágyat és a merevedést. Fantáziáljon például szexuális helyzetekről, vagy töltsön több időt az előjátékkal!

    Beszéljen az orvosával! Az orvosa információt nyújthat arról, mi okozza a szexuális zavart, és megbeszélheti vele a kezelési lehetőségeket is. Az a legjobb, ha egy specialistával beszél, például egy urológussal, vagy egy szexterapeutával.

    Beszéljen a partnerével! Tudassa partnerével, hogy mi lenne a legjobb az Ön számára! Legyen őszinte az érzelmeivel és a vágyaival kapcsolatban! Ha nem beszél arról, hogy mit érez, a partnere úgy érezheti, elutasítja. Társa jó ötleteket adhat, hogy szexuális élete újra fokozódjon.

    Beszéljen más daganatos emberekkel! A csoportterápia sokat segíthet, ha azonban nem mer szemtől szemben beszélni a problémáiról, az online társalgás kitűnő módszere lehet a tapasztalatcserének.

    Néhány férfi hamar visszanyeri normális szexuális életét. A gyógyszerek és az egyéb kezelési lehetőségek egyes férfiaknál működnek, másoknál viszont nem. Bizonyos esetekben akár egy-két évig is elhúzódhat, mire a medence véredényeinek idegei regenerálódnak.

    (WEBBeteg - B.M.)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Milyen hatással van a szervezetre egy kemoterápiás kezelés?

    A hagyományos kemoterápiás szerek alapvetően sejttoxikusak, tehát nem csak egy bizonyos daganatsejtre, és nem csak a rosszindulatú sejtekre vannak hatással. A kemoterápiás szerek a gyorsan osztódó sejteket veszik célpontba, ebből ered számos, közismert mellékhatásuk is.

    A korai magömlés lehetséges okai

    Mit lehet tenni korai magömlés ellen? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A vastagbélrák kezelése

    A vastagbélrák terápiájának megválasztása minden esetben a daganat helyi kiterjedtségének, valamint a nyirokcsomókban, vagy más szervekben lévő áttéteknek a meghatározása alapján történik: a gyógyszeres kezeléstől a sugárterápián át a különböző műtéti eljárásokig számos eljárás közül választhat orvosa.

    Potenciazavar: legális és illegális gyógyszerek, alternatív gyógymódok

    A merevedési zavarok háttere, a társuló betegségek, az erektilis diszfunkció társadalmi hatásai ismertek. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően terápiás lehetőségek széles tárháza áll az arra szorulók rendelkezésére.

    A májrák típusai és gyógyítása

    A májrák világszerte a daganatos elhalálozás egyik fő oka. Alapvetően két típusra osztható: a primer és a szekunder altípusokra. A megfelelő kezelés kiválasztásához elengedhetetlen a daganat jellegének meghatározása.

    A potenciazavar hatása a párkapcsolatra és az önértékelésre

    Magyarországon a merevedési zavar (erektilis diszfunkció) a becsült adatok szerint mintegy félmillió férfit érint. Sajnos csak kis részük fordul orvoshoz, pedig a potenciazavar az esetek 90 százalékában kezelhető. Az ok a képzelt társadalmi elvárásokban, a média által sugallt teljesítőképességben és torzult énképben keresendő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.