• Biztonságosabb vírusterápia a rák ellen

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ártalmatlan náthavírust felhasználva sikerült elpusztítani egerekben a ráksejteket, miközben májuk nem károsodott - közölték pénteken brit kutatók.

    Módosított adenovírust használtak, amely megtartotta fertőzőképességét, azaz be tudott hatolni a sejtekbe. Egyidejűleg érzékennyé tették bizonyos, az egerek májában található molekulákra, így a vírus végül is elpusztult a májban. 

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az új módszerrel kezelt egerek 20 százaléka meggyógyult, a többi kétszer hosszabb ideig élt, mint a kezeletlen egerek - közölte Ryan Cawood, az Oxfordi Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője. Elmondása szerint irányítani tudják a vírusok szaporodási helyét: a daganatsejtekben sokszorozódnak, a májsejteket nem támadják meg.

    A rák vírusterápiája már korábbi kutatásokban is felmerült, ám a többi, egészséges sejt védelmére nem született eddig megoldás. Az oxfordi csoport úgy hidalta át ezt a problémát, hogy érzékennyé tette a vírust olyan molekulákra, amelyek csak a májban találhatók.

    Az emberi kísérleteket legkorábban két év múlva kezdhetik meg, mert a módszer biztonságosságát még tesztelik. Az eredményt ismertető tanulmányt a PLoS Pathogens elnevezésű nyílt internetes tudományos portál közölte.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A mellékhere és herezacskó daganatai

    A férfi nemi szervek bármilyen elváltozásával forduljon orvosához, hiszen ha időben fény derül a betegségre, akkor rendszerint kisebb beavatkozás is elegendő, és így elkerülhetőek a radikális műtéti beavatkozások!

    Hallóideg-daganat a fülzúgás, halláscsökkenés hátterében?

    A hallásért és egyensúlyérzékért felelős agyidegen lassan kifejlődő, jóindulatú tumor az életet nem veszélyezteti, áttétet nem ad, de idejében történő felismerése fontos. Egyoldali hallásromlás, fülzúgás és szédüléses panaszok esetén ezért akusztikus neurinóma irányában is vizsgálódni kell.

    Daganatok, amelyektől jobban tartunk, mint indokolt, és amiktől nem tartunk eléggé

    A rákbetegségektől a legtöbb ember eleve fél. Mi lesz, ha velem történik meg? Vajon ez a tünet is daganatra utal? Egyes daganattípusok azonban a többinél is nagyobb rettegést váltanak ki, holott ha megnézzük, mennyire fenyegetőek vagy milyen gyakoriak, kiderül, hogy azoktól a rosszindulatú betegségektől félnek a legtöbben, amik jóval ritkábban fordulnak elő, mint mások. A WEBBeteg.hu utánajárt a részleteknek.

    Kiújult a leukémia - Mire számíthatok?

    Mindig rossz hír mind a betegnek, mind az orvosnak, ha kiújul a leukémia, leginkább azért, mert a kezelése még nehezebb, és gyakrabban fordul elő, hogy nem sikerül meggyógyítani a beteget. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kezdeti sikertelen kezelés, vagy kiújuló betegség mellett is lehet még gyógyítható a leukémia.

    Kilégzési teszt diagnosztizálja a nyelőcső- és gyomorrákot

    Nagy pontossággal képes sikeresen kimutatni a nyelőcső- és a gyomorrákot a Londoni Imperial College kutatói által kifejlesztett kilégzési teszt.

    A vékonybélrák és tünetei

    A vékonybélből kiinduló rosszindulatú daganatok (adenocarcinoma, lymphomák és a carcinoid daganatok) igen ritkák, az összes rosszindulatú emésztőszervi daganat kevesebb mint 5 százalékát teszik ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.