PET/CT a nőgyógyászati daganatok diagnosztikájában

Daganatok.hu
megjelent:

Évente közel 5000 nőnél fedeznek fel a nemi szerveket érintő rosszindulatú daganatot hazánkban. Ezek leggyakoribb kiindulási helyei a méhnyálkahártya, a méhnyak és a petefészek.

Cikkünkben a daganatok képalkotó diagnosztikájában egyre gyakrabban alkalmazott módszer, a PET/CT e betegségekben nyújtott lehetőségeit foglaljuk össze.

A PET/CT vizsgálatról

A PET/CT készülék egyesíti a pozitron-emissziós tomográf (PET) és komputer tomográf (CT) előnyeit.

A vizsgálat alapelve, hogy a rákos sejtek a működésük során sokkal több cukrot használnak fel, mint az egészségesek és így azoktól elkülöníthetők. A páciens a vizsgálatot megelőzően intravénásan egy FDG nevű anyagot kap (ez szőlőcukor molekulához kapcsolt radioaktív fluor izotóp), amely azután eloszlik a szervezetében.

A PET kamera érzékeli, és a vizsgálati képeken színekkel megjeleníti azokat a gócpontokat, ahol ez az anyag felhalmozódik. A halmozó területek közé tartoznak a rákos daganatok is, itt ugyanis a fokozott anyagcseréjű sejtek sokkal több cukrot „kebeleznek be", mint a környezetükben lévő normálisak.

Az egy időben készülő CT-felvételek ugyanakkor megmutatják, hogy a szervezet mely részében történik mindez: a CT-képekre számítógépes úton rávetített PET-felvételek segítségével nagyon pontosan lokalizálható az elváltozás és meghatározható annak pontos mérete is. A PET/CT akár már 3 mm-es rosszindulatú daganatos elváltozást felfedhet, amennyiben annak cukorfelvétele a normális sokszorosa.

A korai stádiumban felfedezett és így még az áttétek megjelenése előtt kezelt rák nagyon jó eséllyel gyógyítható.

(Daganatok.hu)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes, Dr. Dunás-Varga Veronika
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, Dr. Reinhardt István
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.