8 pont a vastagbéldaganatok ellen

Rákgyógyítás
megjelent:

Családorvosok, gasztroenterológusok, sebészek és onkológusok közös javaslatai a vastagbél- és végbélrákos esetek számának csökkenése érdekében. A szakemberek szerint a széklet vértartalmának vizsgálata is sokat jelentene.

Az ILCO Szövetség 2009. március végén kétnapos nemzetközi konferenciát szervezett a Magyar Tudományos Akadémia pécsi székházában "Vastag-és végbéldaganatok tömeges szűrése és modern vizsgálati módszerei" címmel.

A résztvevők a hazai és külföldi családorvos, gasztroenterológus, sebész és onkológus szakemberek előadásai és az eddigi tapasztalatok alapján egy nyolcpontos nyilatkozatot fogadtak el a vastagbél- és végbélrákok megelőzése érdekében.

1. A vastagbélrák súlyos népbetegség, melynek megelőzése és gyógyítása fontos népegészségügyi feladat.

2. A megelőzés kiemelkedően fontos része az elsődleges megelőzés, az egészségnevelés és a szűrés.

3. A különféle szűrések összerendezése minisztériumi feladat, lehetőleg külön szűrési biztos feladatköreként.

4. A vastagbél szűrővizsgálata, különösen a vastagbél tükrözése azzal a különleges előnnyel kecsegtet, hogy a rákmegelőző állapotot jelentő polipokat is felismeri, a polip a rák kialakulása előtt eltávolítható, így a vastagbélrák kialakulása a lakosok egy jelentős részénél megelőzhető.

5. A szűrővizsgálatokban akár csak a széklet vértartalmának vizsgálata útján rendszeresen résztvevő többi lakosnál is olyan korai állapotban ismerhető fel a rák, hogy a túlélés várható hossza sokkal kedvezőbb, mint a későbbi stádiumban kezelt betegek esetén.

6. Leginkább a korai ellátás – az endoscopos vagy műtéti eltávolítás – biztosíthatja a jó életminőséget, a családi és társadalmi beilleszkedés zavartalanságát, a munkaképesség megőrzését.

7. Korai felismerés és sikeres sebészi eltávolítás esetén elkerülhetővé válhat a hosszas és költséges gyógyszeres és/vagy sugárkezelés, és egy-egy vastag- vagy végbélrákos beteg kezelésének társadalmi költsége akár az ötödére is csökkenhet.

8. A szűrés módjának kidolgozásába elsősorban a háziorvosokat kell bevonni annak érdekében, hogy a szűrést a lakosság közelébe vihessék.

Forrás: (rakgyogyitas.hu)

Cikkajánló

A vastagbélrák tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Vastagbélrák
A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma. Ismerje fel a vastagbéldaganat korai tüneteit!
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.