Vérvételből rákvizsgálat? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Létezik-e valóban olyan vérvizsgálat, amelyből a vastag- és végbél tumorát megállapíthatják, tükrözéses és tapintásos vizsgálat nélkül? Igaz, hogy a gyomorfekély, gyomorrák esetén a Helicobacter pylori nevű baktérium felelős legtöbb esetben? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt kérdező!

Tumor-markerek (melyek a vérből kimutathatók) ismertek (CEA, AFP,stb.), azonban a rák diagnosztizálására nem alkalmasak (nem minden esetben emelkednek meg illetve az emelkedett szint mellett nem mindig mutatható ki rosszindulatú folyamat). Jelenleg a vérből kimutatható
markereket csak a tumor kezelését követően vizsgáljuk.

(Ha a diagnosztizált tumor mellett magas értéket észlelünk, műtét és megfelelő terápia után ennek csökkennie kell, a későbbiekben emelkedése tumor-recidívát jelez). Vastagbél-rák esetében a székletből végzett tumor-marker kimutatás lehet alkalmas a rosszindulatú folyamat jelzésére. A legkevésbé megterhelő vastagbél-vizsgálat pedig az un. virtuális colonoscopia.

Ekkor (hashajtást követően), a vastagbeleket levegővel töltik fel (végbélen keresztül), majd CT vizsgálatot végeznek a hasról. Ezt követően számítógép segítségével a vastagbéltükrözés során látható képhez hasonló információt nyernek.

A Helicobacter pylori baktérium krónikus gyomorhurutot okoz, ami fokozza a gyomorrák kockázatát. Nem minden gyomortumor jár helicobacter fertőzéssel, csak bizonyos típusok előfordulásának gyakoriságát emeli a baktérium okozta hatás.

A vérből csak az mutatható ki, hogy volt-e valaha ilyen jellegű fertőzése az egyénnek, az, hogy aktuálisan van-e, vérvételből nem ítélhető meg. Viszont un. kilégzési teszt segítségével beavatkozás nélkül kideríthető, hogy valaki fertőzött-e vagy sem.

(WEBBeteg - Dr. Plósz János belgyógyász, gasztroenterológus)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.