A hererák veszélyesebb a meddő férfiakra

MTI
megjelent:

A meddő férfiak esetében háromszor nagyobb a hererák kialakulásának kockázata, mint termékeny társaiknál - közölték a kutatók az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban.

A felfedezés azt sejteti, hogy mindkét problémának azonos a forrása: hibák lehetnek abban, ahogy a szervezet próbálja kijavítani a genetikai károsodást vagy a környezeti hatásokat.

A kutatásban részt vevő több mint 22 ezer férfit meddőségi központokban kezelték. A meddőnek bizonyult férfiak között 2,8-szor volt magasabb a hererák kialakulásának veszélye, mint az átlagnépesség körében - mutatták ki a szakemberek.

Thomas Walsh, aki még a Kaliforniai Egyetem munkatársaként vezette a kutatást, elmondta: nem hiszi, hogy a meddőségi kezelés volt a probléma gyökere. A férfiakon nem végeznek műtétet és nem kapnak gyógyszert a meddőségre.

Genetikai és környezeti tényezők

Korábbi kutatások azt valószínűsítik, hogy a férfi meddőség számos változata a hibás DNS-sel függ össze, amely felelős a daganatok kifejlődéséért is. Más kutatások a genetikai és a környezeti tényezők kölcsönhatását is feltételezik.

A kutatók szerint az utóbbi 30-50 évben, különösen a skandináv országokban, észrevehetően és folyamatosan nőtt a csírasejt-típusú heredaganatok száma. Ugyanebben az időszakban bizonyítottan romlott az ondósejtek minősége és a nemzőképesség az iparosodott országokban. Még nem világos, hogy a két jelenség független vagy kapcsolatban állnak egymással - írták az amerikai tudósok.

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Farkas Ágnes
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.