A stressz felgyorsíthatja a melanoma terjedését

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A legújabb kutatások szerint a stressz felgyorsítja, egyes vérnyomásgyógyszerek azonban lelassíthatják a melanoma, a legagresszívebb bőrrák előrehaladásának folyamatát – állítják az Ohio Egyetem kutatói.

Laboratóriumi kísérletekben három melanomás sejtet norepinefrin (noradrenalin) stresszhormonnal engedtek össze, majd azt vizsgálták, milyen változások állnak be a sejtek által kibocsátott különböző proteinek mennyiségében.

„Mikor a melanomás sejtek a norepinefrinnel találkoztak, a rákos sejtben 2000 százalékkal nőtt az IL-6 kibocsátás, mely általában szinte alig kimutatható” – állítja Eric V. Yang, a kutatás vezetője.

„Mindebből arra következtethetünk, hogy a stressznek nagyon komoly következményei vannak a rákos sejtre, különösen az előrehaladott állapotban lévőkre” – mondta Yang.

További kutatások kimutatták, hogy egyes béta-blokkoló vérnyomásgyógyszerek jelentősen csökkentették a melanomás sejtek által kibocsátott IL-6 mennyiségét, illetve a másik két protein kibocsátásában is csökkenést okoztak. Ezt a hatást úgy érték el, hogy a receptorokat még a rákos sejtek felszínén blokkolták.

A kutatás eredményéről a Brain, Behavior and Immunity című szaklapban számoltak be a tanulmány szerzői.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Healthday.com)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.