• Nem véd meg a ráktól sem a C-, sem az E-vitamin

        Sokan úgy vélik, a daganatos megbetegedések idején szedett nagy mennyiségű C- vagy E-vitaminnal a daganat növekedését meg lehet állítani. Sokan szedik ezt a két népszerű vitamint táplálék-kiegészítőként, azt remélve, hogy ezáltal védve lesznek a daganatok kialakulásával szemben.

        Egy amerikai orvosi folyóirat (Journal of the American Medical Association) egy korábbi kutatásában több mint 14 ezer középkorú, 50 éves vagy idősebb férfi vett részt. A vizsgálat elrendezése is meggyőző, hiszen kettős vak és placebó-kontrollált volt, azaz sem a vizsgáló orvos nem tudta, hogy valódi hatóanyag vagy placebó-e, amit a beteg kap, a kiértékelésnél pedig a valós hatóanyagot kapott betegek adatait a placebót kapó betegek adataihoz hasonlították. A prosztata karcinóma és több felismerhető rosszindulatú daganat kialakulásának vonatkozásában értékelték az eredményeket.

        Hirdetések

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A vizsgálat időszak tíz évet ölelt fel, összesen 1008 esetben alakult prosztata rosszindulatú daganata és 1943 volt az összes rosszindulatú daganatos eset száma. Az E- vagy C-vitamint és a placebót szedő csoportban közel akkora volt a prosztata vagy egyéb rákos betegség előfordulásának aránya. Sem a vastag- és végbéldaganatok, tüdődaganatok esetében nem sikerült igazolni a C- vagy E-vitamin védő hatását.

        Nem védenek meg a vitaminok

        Az eredmény megerősít abban, hogy daganatos betegek esetében a két legnépszerűbb vitamin, a szintetikus E- és C-vitamin szedésétől nem várhatunk eredményt, sőt használatukkal a daganatos betegség kialakulásának esélyét sem tudjuk csökkenteni.

        Meg kell jegyezni, hogy a szintetikus aszkorbinsav és E-vitamin nem tartalmazza a természetes vitaminforrásokban meglévő kofaktorokat, például flavonoidokat, enzimeket, koenzimeket stb. Akkor lenne teljes a kép a vitaminok szerepéről, ha a természetes vitaminok fogyasztásának függvényében is vizsgálnák a daganatos betegségek előfordulási gyakoriságát. Nehezíti ezt, hogy a természetes vitaminok mennyisége nem mérhető olyan egyszerűen, mint az előállított vitaminoké.

        Dr. Csuth Ágnes, családorvos


        Forrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        A vérzékenység okai

        Dr. Tomonkó Magdolna

        A vérzékenység a banális vérzésektől az életveszélyes betegségekig terjedhet.

        D-vitamin

        MOOT

        Mennyi D-vitaminra van szükségünk a legfrissebb hazai ajánlás szerint?

        C-vitamin - Miért fontos és miben fordul elő?

        A C-vitamin (aszkorbinsav) az emberi szervezetben sokrétű védőszerepet tölt be. Fontos szerepe van a kötőszövet, a fogak, az íny és a...

        A C-vitamin: előnyök és ártalmak

        Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet a mellékvesében, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont....

        Természetes és szintetikus vitamin - Nem mindegy!

        Néhány alapvető fontosságú dologról sosem hallunk a szintetikus vitaminok reklámhirdetéseiben, pedig sok embert érdekelne bizonyára az a...

        Vitaminbevitel a tavasz közeledtével: mennyi az annyi?

        Nem lehet általánosítani, amikor azt szeretnénk kideríteni, mekkora vitaminpótlásra van szükségünk télen és tavasszal, mert más...

        Szenvedélyek rabságában

        A cím nem egy szerelmi történetet takar, bár ezek a kapcsolatok is sajnos gyakran életreszólóak. Tönkrement házasságok, széthullott...

        Függőség: mit lehet tenni?

        Egy korsó sör elfogyasztását a barátokkal a hétvégén, néhány szelvénnyel játszott LOTTO-játékot természetesen nem tekintünk...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.