• Nem véd meg a ráktól sem a C-, sem az E-vitamin

        WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
        Szerző:
        WEBBeteg

        Sokan úgy vélik, a daganatos megbetegedések idején szedett nagy mennyiségű C- vagy E-vitaminnal a daganat növekedését meg lehet állítani. Sokan szedik ezt a két népszerű vitamint táplálék-kiegészítőként, azt remélve, hogy ezáltal védve lesznek a daganatok kialakulásával szemben.

        Egy amerikai orvosi folyóirat (Journal of the American Medical Association) egy korábbi kutatásában több mint 14 ezer középkorú, 50 éves vagy idősebb férfi vett részt. A vizsgálat elrendezése is meggyőző, hiszen kettős vak és placebó-kontrollált volt, azaz sem a vizsgáló orvos nem tudta, hogy valódi hatóanyag vagy placebó-e, amit a beteg kap, a kiértékelésnél pedig a valós hatóanyagot kapott betegek adatait a placebót kapó betegek adataihoz hasonlították. A prosztata karcinóma és több felismerhető rosszindulatú daganat kialakulásának vonatkozásában értékelték az eredményeket.

        Hirdetések

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A vizsgálat időszak tíz évet ölelt fel, összesen 1008 esetben alakult prosztata rosszindulatú daganata és 1943 volt az összes rosszindulatú daganatos eset száma. Az E- vagy C-vitamint és a placebót szedő csoportban közel akkora volt a prosztata vagy egyéb rákos betegség előfordulásának aránya. Sem a vastag- és végbéldaganatok, tüdődaganatok esetében nem sikerült igazolni a C- vagy E-vitamin védő hatását.

        Nem védenek meg a vitaminok

        Az eredmény megerősít abban, hogy daganatos betegek esetében a két legnépszerűbb vitamin, a szintetikus E- és C-vitamin szedésétől nem várhatunk eredményt, sőt használatukkal a daganatos betegség kialakulásának esélyét sem tudjuk csökkenteni.

        Meg kell jegyezni, hogy a szintetikus aszkorbinsav és E-vitamin nem tartalmazza a természetes vitaminforrásokban meglévő kofaktorokat, például flavonoidokat, enzimeket, koenzimeket stb. Akkor lenne teljes a kép a vitaminok szerepéről, ha a természetes vitaminok fogyasztásának függvényében is vizsgálnák a daganatos betegségek előfordulási gyakoriságát. Nehezíti ezt, hogy a természetes vitaminok mennyisége nem mérhető olyan egyszerűen, mint az előállított vitaminoké.

        Dr. Csuth Ágnes, családorvos


        Forrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Rett-szindróma

        Dr. Debreczeni Anikó

        Általában a szokottnak megfelelő a fejlődés 1 éves korig, de ekkor megreked.

        Kiurgó pulzus

        Kardioközpont

        Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

        Figyeljen rá, hol hordja a mobiltelefonját!

        Egy kutatás eredményei megerősítik azt a korábbi feltételezést, miszerint a mobiltelefon által kibocsátott sugárzás káros hatással van a spermiumokra.

        Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

        A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

        C-vitamin - Miért fontos és miben fordul elő?

        A C-vitamin (aszkorbinsav) az emberi szervezetben sokrétű védőszerepet tölt be. Fontos szerepe van a kötőszövet, a fogak, az íny és a csontok felépítésében, a stressz kivédésében.

        Kivételes esetekben egyes vitaminok még árthatnak is!

        A C-vitamin bevitele nagyon fontos, hiszen ezt a vegyületet, azaz az aszkorbinsavat a szervezet nem képes előállítani. Amennyiben ez nem történik meg, hiánytünetként vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, a fertőzésekkel szembeni fogékonyság, és gyulladások kialakulása figyelhető meg. De kutatások bizonyították, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor a C-vitamin ártalmas a szervezetre. Például a menopauza utáni nőknél az izolált, azaz nem természetes forrással (tehát nem gyümölcsökkel, zöldségekkel) bevitt C-vitamin érelmeszesedést és cukorbetegséget is okozhat.

        A szájüregi rák tünetei és megelőzése

        A szájüregi rákot nem lehet félvállról venni! A betegséget mégis sokan nem veszik komolyan, és nem járnak fogorvosi kontrollvizsgálatra, sem szájüregirák-szűrővizsgálatra.

        Elérhetővé válhat a vitamindúsabb zöldségek és gyümölcsök termelése

        Dr. Tóth Szilvia Zita, szegedi növénybiológus és csoportja a C-vitamin termelődését, szerepeit és a növényeken belüli szállítási folyamatait vizsgálja. A minőségi változásra lenne igény a termelők felől, kérdés, a vásárlók mennyire fogékonyak a külcsín mellett a beltartalomra.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.