• A betegséggel lélekben is meg kell küzdeni

    Szerző:
    WEBBeteg

    A rákterápiának nemcsak fizikai, hanem érzelmi mellékhatásai is vannak, amelyek olykor nyomasztóbbak mint a testi panaszok. A betegséggel való szembesülés is traumát vált ki, a fájdalomtól és ismeretlentől való szorongás állandósulhat, ami felerősítheti a testi bajok érzetét.

    A magukba fordulók rendszerint nehezebben élik meg a betegséggel együtt járó következményeket. Amíg lehet, a mindennapokban nem szabad megengedni, hogy minden a betegségről szóljon, a kellemetlen kezelésekre pedig úgy kell tekinteni mint az állapotunk javulásához vezető út egy-egy újabb állomására.

    Hirdetések

    – Az első kezelés előtt gyakran megjelenő negatív érzelmeket, a bizonytalanság, az ismeretlentől való félelem, a közbeszédben rettegett hírű kemoterápiával összefüggő előítéletek táplálják. Ezért érdemes minél többet megtudni arról, hogy mi is fog történni a kezelések alatt, milyen mellékhatásokra számíthatunk, miként csökkenthetjük azokat, hogyan hat ki a kezelés az addigi megszokott életvitelünkre. Szükség van erre a tájékozottságra, hiszen együttműködni és megküzdeni is csak azzal tudunk, amit ismerünk – szögezi le Rohánszky Magda, a Magyar Pszichoonkológiai Társaság elnöke.

    Kérdezni, kérdezni, kérdezni...

    Amikor a családtag halálos beteg


    Mindenki másként reagál, mikor megtudja, hogy halálos kórban szenved. A reakció függ a személyiségtől, a kapcsolatok minőségétől, a vallási hiedelmektől illetve attól, hogyan reagáltak korábban a nehézségekre. Természetes, hogy mindenki szeretne segíteni a barátjának vagy szerettének szavakkal és tettekkel is. Azonban nem könnyű hozzátartozónkkal annak haláláról beszélni. Honnan tudhatom, hogy beszélni akar róla?  Mit kellene mondani? Hogyan fejezze ki érzéseit?
    Tudjon meg mindent!>>

    A sokat kérdező páciensre egyesek azt mondják, hogy "nehéz beteg", ám ezzel nem szabad törődni: a beteg számára megfelelő szintű informáltság és tudás önmagában is szorongáscsökkentő. Segítség lehet, ha a nővérek, betegtársak megosztják a tapasztalataikat, ám személyre szabott, hiteles információhoz minden beteg elsősorban a kezelőorvosától juthat. Léteznek az interneten is hasznos oldalak, ahol akár névtelenül is megkérdezhetünk orvosokat, ám az egyéni problémákra választ mégis mindenki saját orvosától várhat, hiszen ő az, aki ismer minden korábbi leletet, látja a betegség lefolyását, tisztában van az eddig alkalmazott gyógyszerek hatásaival.

    A nap mint nap rákbetegekkel kapcsolatot tartó pszichológus azt tanácsolja: a betegnek meg kell fogalmaznia önmaga számára is azt, hogy mire van szüksége, ahhoz, hogy nehéz élethelyzete viselhetőbbé váljon. Nem szabad arra hivatkozva elzárkózni a segítségkérés elől, hogy "eddig is mindent egyedül kellett megoldani."

    A tabutémák növelik a feszültséget

    – Hiába vezeti jó szándék, sokszor nem éri el célját az a beteg, aki családtagjai megkímélése érdekében magában tartja az érzelmeit, a helyzetével kapcsolatos gondolatait, problémáit. Az információk visszatartása, magunkba fojtása  sok energiát emészt fel, és további feszültségeket szül.

    – Ez az elhallgatás kölcsönös: a hozzátartozók sem beszélhetnek nyíltan a bennük zajló történésekről, s miközben kölcsönösen "tekintettel vannak egymásra" észrevétlenül nő köztük a távolság. A rázós dolgokról nem beszélnek, nem kérdeznek, ám közben mindenki érzi, hogy valami nincs rendben. Az érzelmekről, a félelmekről való őszinte beszélgetés nagyon sokat segíthet a titkoltan vagy bevallottan nyomasztó gondolatok, érzések feldolgozásában – osztja meg tapasztalatait a pszichológus.

    A kezelés nem büntetés, hanem eszköz

    Kinek nem facsarodott már el a szíve akkor, amikor hallotta egy kisgyerek keserves sírását miután beadták neki a védőoltást. Ám vigasztalást jelentetett, hogy tudtuk: azért kell fájdalmat okozni, mert azzal hozzájárulunk, hogy egészségesebb lehessen. A kemoterápiára vagy sugárkezelésre sem szabad csak rosszként gondolni.

    Persze – mondhatják az érintettek – könnyű akkor jó tanácsokat adni, amikor valaki épp nem émelyeg, nem gyötri hányinger, s nem irtózik már a gondolattól is, hogy ismét a kórházba kell mennie. Mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy lelkileg és testileg is könnyebben birkóznak meg azok a mellékhatásokkal, akik – a daganatuk aktuális stádiumától függetlenül – tudatosítják magukban: minden újabb kezelés újabb esély és eszköz, hogy javuljon az állapotuk.

    Ne maradjunk ki az életünkből!

    – Az alkalmazkodás nem önfeladás vagy beletörődés. Az alkalmazkodás azt jelenti, hogy miközben a kezelések zajlanak, megadjuk mindazt a testünknek és lelkünknek, amire szüksége van. Figyeljünk önmagunkra, s ha kell, pihenjünk többet. Úgy együnk az egészségünket szolgálóan, hogy az evés örömöt is adjon. Tegyünk meg mindent, ami hozzájárul a testünk, a fizikai állóképességünk és a lelkünk erősödéséhez.

    Fontos tenni azért, hogy a terápia ideje alatt se elsősorban "betegnek", hanem anyának, férjnek, családtagnak, szomszédnak, barátnak, kollégának érezzük magunkat. Hiszen álljon bármi is a szövettani diagnózisban vagy a kórházi zárójelentésünkben, ez nem változtat azon, hogy továbbra is anyák, férjek, családtagok, szomszédok, barátok és kollégák vagyunk. Ne maradjunk ki a saját életünkből! Ha olykor megterhelőnek is érezzük a társaságot, igyekezzünk minél több időt együtt tölteni szeretteinkkel.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Pszichológiai segítség: van kihez fordulni

    Sokféle módszer létezik, amely segít a betegség és a kezelések okozta szorongás leküzdésében. Ilyen például a relaxáció,- amelynek egyes fajtái igen könnyen elsajátíthatóak- legyen szó akár a ritmikus légzésről, a jógáról, a fantáziavilágot segítségül hívó imaginációs technikákról vagy a hipnózisról. Különösen jó hatásúak ezek a módszerek a fáradtság, a levertség, a hányás, a hányinger csökkentésében, illetve megelőzésében.

    A nagyobb onkológiai osztályokon rendszerint dolgozik pszichoonkológus, aki kifejezetten a daganatos betegek és családtagjaik segítésében szerzett tapasztalatot. A szakemberek segíthetnek azon problémák megbeszélésében is, amelyeket a beteg esetleg saját családjával sem tud megtárgyalni, mert vagy nem bízik a megértésben vagy nem akarja hozzátartozóit terhelni.

    Létezik a rákbetegeket segítő telefonos lelkisegély-szolgálat is: a Magyar Rákellenes Liga vonala a (06-80) 505-675-ös telefonszámon ingyenesen hívható.

    (A rakgyogyitas.hu cikke. A témáról részletesebben itt olvashat.)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A korai felismerés titka

    Sokat hangoztatott kifejezés a korai felismerés, jelentőségét viszont a legtöbben csak akkor érezzük, ha komoly műtéttől, súlyos következménytől menekülünk meg általa. Dr. Szabó Andrea, radiológus szerint a korai diagnózisok felállításának egyik legalkalmasabb, biztonságos eszköze az ultrahang.

    Egy paróka is lehet divatos!

    Sokan divatból, de sokan az élethelyzetük miatt választanak és hordanak parókát. A daganatos betegek esetében fontos, hogy a hajhullás következtében sérült önértékelés visszaálljon, hiszen a pozitív gondolatok a gyógyulás alapjai is lehetnek.

    Tévhitek és tények a rákról

    A daganatos betegségekről számtalan tévhit kering a köztudatban. A Rákgyógyítás.hu górcső alá vette a leggyakrabban előforduló állításokat, hogy a betegség megelőzésével és gyógyításával kapcsolatban mind az érintettekben, mind az érdeklődőkben reálisabb kép alakulhasson ki.

    Kemoterápiás kezelés - Életmód és táplálékkiegészítők

    A vitaminok és az ásványi anyagok szedése biztonságosnak tűnik amiatt, hogy ezek recept nélkül kapható készítmények, de ez egyúttal veszélyes is, hiszen hamis biztonságba ringatja a beteget, mert ezek kölcsönhatásba léphetnek jelen esetben az említett kemoterápiás szerekkel.

    Kemoterápia és a rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?

    A kemoterápián és sugárkezelésen áteső betegeknél sokszor hányinger, hányás alakul ki, sokan ezt tartják az egyik legkínzóbb mellékhatásnak. A hányáscsillapító gyógyszerek mellett léteznek olyan házi praktikák, amelyek segíthetnek csillapítani vagy elkerülni a gyötrő tüneteket.

    Mivel nem gyógyítható a rák?

    Folyamatosan hallani olyan híreket, amelyek mellőzve a hitelességet, a kutatási eredményeket arról szólnak, hogy az adott készítmény vagy készülék hatásos a daganat gyógyítására. Két és fél év börtönre ítélték azt a férfit, aki papírgalacsinokkal kitömött készülékről állította, hogy megöli a rossz sejteket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.