• Szenzációs bejelentések: ne vegyük készpénznek!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Sok félrevezető híradás kering az éterben új, a korábbiakhoz képest forradalmi változást ígérő gyógymódokról. Sok esetben azonban ezek a hírek vagy kezdetleges kutatási eredményeket közölnek vagy nem bizonyított hatékonyságú terápiákat hirdetnek.

    A fals információk leginkább a daganatos betegségben, illetve más krónikus, gyógyíthatatlan vagy nehezen gyógyítható betegségben szenvedőket vezethetik félre, késztethetik indokolatlan kockázatvállalásra. Az Egészségügyi Tudományos Tanács állásfoglalást tett közzé, amelyben kiáll a szakmaiságon alapuló hiteles és objektív betegtájékoztatás mellett.

    Hirdetések

    Az egészségügyi kutatásokról naponta megjelenő információk beláthatatlan távlatokat nyitnak meg. Az elmúlt hetekben az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) számos megkeresést, tájékoztatást kapott szakmai testületektől és magánszemélyektől a médiában megjelent, a beteg embereknek indokolatlan gyógyítást, gyorsabb kórfelismerést, állapotjavulást ígérő, világszenzációt jelentő, magyar találmányokkal kapcsolatban (daganatterápiák, engedély nélküli őssejt-terápia, gyógyszerként reklámozott bizonytalan hatású étrendkiegészítők). Ezen felfedezések mögött nemcsak szakmai körökben kevéssé ismert magánvállalkozásokban, hanem vezető, hazai intézményekben dolgozó kutatók, orvosok is állnak.

    Ígéret helyett bizonyíték kell

    A kísérleti szintről, a klinikai gyakorlatba a reményt keltő egészségügyi kutatásoknak csak a töredéke kerül. Az Egészségügyi Tudományos Tanácsban dolgozó mintegy kétszázötven szakember mindent megtesz annak érdekében, hogy szakmai-etikai véleményekkel elősegítse bizonyított külföldi eljárások hazai alkalmazását, illetve magyar kutatók munkáját a betegek gyógyítása érdekében.

    Elsősorban a rosszindulatú daganatos megbetegedésekben, rosszul vagy nehezen gyógyítható krónikus betegségekben szenvedő, kiszolgáltatott betegeket célozzák meg, vezetik félre újnak hirdetett gyógymódokkal, diagnosztikai eljárásokkal. A tudományos közléseknek, új eljárások hirdetésének először nem a napi sajtóban, a televízióban vagy az interneten kell megjelenniük, hanem szakfolyóiratokban. Ezt a régóta ismert és jogszabályban is megjelenített elvet rendszeresen megsértik a jogellenes gyakorlatot űzők.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    További súlyos veszélyeket rejt magában, ha a bizonyított eljárásokról a betegeket lebeszélik, vagy az új diagnosztikai eljárások eredményeként felesleges vizsgálatokat végeztetnek a járulékfizetők pénzén.

    Kritikával kell kezelni minden bejelentést

    A hasonló ügyekben a jogi és etikai számonkérések eddig többnyire elmaradtak. A hatályos etikai és jogi szabályozást az ETT megfelelőnek tartja, a jelenlegi jogalkalmazást, az ilyen típusú szabálysértések és vétségek szankcionálását azonban nem.

    Örvendetes, új fejlemény viszont, hogy a tömegtájékoztatás az esetek egy részében már nem reklámozza kritika nélkül a szakmailag megalapozatlan, valójában soha nem létezett, vagy meg nem valósuló találmányokat, hanem más szakemberek megszólaltatásával tárgyilagos képet igyekszik adni - szól az Egészségügyi Tudományos Tanács közleménye.

    (Forrás: rakgyogyitas.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A vitaminok és ásványi anyagok szerepe a menopauza tüneteinek csökkentésében

    A menopauza a női lét természetes velejárója, és egy bizonyos életkor felett minden hölgyet érint. A változókor folyamatával tulajdonképpen a nők életük harmadik szakaszába lépnek, melynek végeredményeként a reproduktív, vagyis fogamzóképes életszakaszuk lezárul. Milyen étrend-kiegészítők segíthetnek átvészelni az időszakot?

    Gyógyszerbiztonság: új adatbázisba kerülnek az étrend-kiegészítők

    Megújul egyebek mellett az étrend-kiegészítők és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek adatbázisa – köszönhetően egy, az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló projektnek.

    Elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program

    Februártól elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program a patikákban, így a jövőben a program védjegyével ellátott gyógyszertárakban megvásárolt termékekről tudhatja a fogyasztó, hogy azok megfelelőek és biztonságosak.

    Elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program

    Februártól elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program a patikákban, így a jövőben a program védjegyével ellátott gyógyszertárakban megvásárolt termékekről tudhatja a fogyasztó, hogy azok megfelelőek és biztonságosak.

    Ki jelentkezhet őssejtdonornak? Mi a donáció menete?

    Hazánkban, ha valakinek szüksége van őssejtekre, nagy valószínűséggel találnak alkalmas donort - családi, elsősorban testvérdonort, ennek hiányában pedig idegen donort.

    Az élelmiszerek már nem tartalmaznak elegendő mennyiségű mikrotápanyagot!

    A mai zöldségek, gyümölcsök a nemesítés következtében már sokkal kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint 100 évvel ezelőtt. Az egészséges táplálkozáshoz gigantikus mennyiséget kellene fogyasztani belőlük. A táplálékkiegészítők világában sem egyszerű az eligazodás, mivel sok esetben, például a répánál, a zöldség nem csupán a béta-karotint tartalmazza, hanem alfa-, gamma-, epszilon-karotint is. Ezeknek az együttes hatása adja meg a tökéletes támogatást a szervezet számára. De ugyanígy elmondható ez az E- vagy más vitaminokról is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.