Rák: az alváshiány is növeli a kockázatot

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A kutatók úgy vélik, hogy az alvásban bekövetkezett zavar megakadályozza a melatonin nevű hormon termelését, mely fontos szerepet játszana a rákos megbetegedések elleni védelemben.

A japán kutatók nyolc éven át vizsgálták 24 000, 40 és 79 év közötti nő életstílusát. A kapott eredmények azt mutatták, hogy azoknak, akik rendszeresen hat vagy annál is kevesebb órát töltenek alvással, 62 százalékkal nagyobb az esélyük a mellrákra, mint azoknak, akik ennél többet alszanak. A kutatócsoport, melyet Masako Kakizaki vezetett, a nyolcéves megfigyelés alatt 143 mellrákot diagnosztizált.

A tudósok szerint a melatonin, az a hormon, melyet az agy alvás közben termel a szervezet belső órájának szabályozására, segít a kibocsátott ösztrogén mennyiségének elnyomásában. Az ösztrogénről köztudott, hogy fontos szerepe van a nagyszámban előforduló mellrákos esetek fejlődésében.

Az alvás felére csökkenti a prosztatarák esélyét

Ugyanennek a kutatócsoportnak év eleji felméréséből kiderült, hogy a napi kilenc órát alvó férfiak esetében a prosztatarák előfordulási aránya fele annak, mint ami a kevesebbet alvó férfiaknál tapasztalható.

Természetesen az alvás mennyisége és a rákos megbetegedések közötti összefüggés pontosabb megértéséhez további életmódbeli rizikófaktorok vizsgálata (testsúly, mozgás, alkoholfogyasztás stb.) is szükséges.

A házimunka is hatásos ellenszer lehet

A mellrák megelőzésével kapcsolatosan megjelent egy másik, az US National institutes of Health által kiadott tanulmány is, eszerint az olyan kimerítő háztartási munkák, mint például a padlósikálás, akár harmadával is csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát.

Nem bizonyíték?

A Loughborough Egyetem alvástudományi intézetének professzora, Jim Horne nem ért egyet a japán tudósokkal. Szerinte a vizsgált időszakban diagnosztizált mellrákos esetek száma viszonylag csekély, és csak napi öt óránál kevesebb alvás esetén beszélhetünk kockázati tényezőről. Véleménye szerint a tanulmány nem bizonyítja, hogy a hosszabb alvásidő segít megelőzni a mellrákot.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; Healthnews

Cikkajánló

Melatonin - Az alvás-ébrenlétet szabályozó hormon

Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
Melatonin
A melatonin hormont az agyban található belső elválasztású mirigyünk, a tobozmirigy termeli. Termelődése függ attól, hogy éjszaka vagy nappal van, így a melatoninszint közvetlenül összefügg biológiai ritmusunk szabályozásával.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.