• Rákgyógyítás: a célzott terápiáké a jövő

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nagy változásokat hoztak a rákbetegek kezelésében az úgynevezett célzott biológiai terápiák, amelyek már Magyarországon is elérhetőek. Ezeknek lényege, hogy a kemoterápiával ellentétben csak a daganatos sejteket támadják.

    Az elmúlt években számos készítmény kapott TB támogatást itthon, és újabb készítmények is váratnak magukra. A szakemberek szerint az új terápiák mellett fontos, hogy a beteg gyógyításában érintett orvosok együttműködve döntsenek a kezelésről, hogy a beteg a leghatékonyabb célzott biológiai terápiát kaphassa. Magyarországon 33 ezer 500 ember hal meg évente rákban, és 66 ezer új beteget regisztrálnak.

    Hirdetések

    Lesújtó a magyar népesség egészségügyi állapota - ez a dohányzási, ivási és higiénés szokásoknak is köszönhető - mondta Ottó Szabolcs, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa az intézmény daganatellenes célzott terápiákról szóló szerdai sajtótájékoztatóján. Magyarország rossz mutatókkal rendelkezik, ami a megbetegedéseket és a halálozási adatokat illeti: évente 33 ezer 500 ember hal meg rákban, és 66 ezer új beteget jelentenek. A legtöbben emésztőszervi rákban vesztik életüket a daganatos megbetegedések közül - tette hozzá.

    Láng István az egyik célzott biológiai terápiáról, az érképződést gátló kezelésről beszélt. Ez nem kemoterápia, azonban azzal együtt kell alkalmazni. Lényege, hogy a daganatos sejtekhez vezető ereket pusztítja el, így elvágja a daganat tápanyag utánpótlását. A célzott biológiai terápiák csak a rákos sejteket támadják, így kevesebb a mellékhatásuk, és növelik a túlélés esélyét - fejtette ki az osztályvezető főorvos. Hozzátéve, hogy az érképződésgátlás kitörési esélyt biztosít mind a tüdő-, a vese-, a végbél-, a vastagbélrák és a mellrák területén is.

    Mindenkinek azonos esélye van!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    Az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa arról beszélt, hogy az országban minden rákbetegnek azonosak az esélyei, ami a kezeléshez jutást illeti. Nem az onkológiai centrumok száma a kérdés, hanem az intézmények felkészültsége, felszereltsége és a megfelelő szaktudás - mondta Kásler Miklós.

    A főigazgató szerint az új terápiák mellett fontos, hogy a beteg gyógyításában érintett orvosok együttműködve döntsenek a kezelésről, hogy a beteg a leghatékonyabb célzott biológiai terápiát kaphassa. Ebben a szakértői csoportban, az úgynevezett onkoteam-ben a molekuláris patológus, a sebész, az onkológus és a radiológus határozná meg a szükséges kezelést.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Milyen hatással van a szervezetre egy kemoterápiás kezelés?

    A hagyományos kemoterápiás szerek alapvetően sejttoxikusak, tehát nem csak egy bizonyos daganatsejtre, és nem csak a rosszindulatú sejtekre vannak hatással. A kemoterápiás szerek a gyorsan osztódó sejteket veszik célpontba, ebből ered számos, közismert mellékhatásuk is.

    A vastagbélrák kezelése

    A vastagbélrák terápiájának megválasztása minden esetben a daganat helyi kiterjedtségének, valamint a nyirokcsomókban, vagy más szervekben lévő áttéteknek a meghatározása alapján történik: a gyógyszeres kezeléstől a sugárterápián át a különböző műtéti eljárásokig számos eljárás közül választhat orvosa.

    A májrák típusai és gyógyítása

    A májrák világszerte a daganatos elhalálozás egyik fő oka. Alapvetően két típusra osztható: a primer és a szekunder altípusokra. A megfelelő kezelés kiválasztásához elengedhetetlen a daganat jellegének meghatározása.

    A korai felismerés titka

    Sokat hangoztatott kifejezés a korai felismerés, jelentőségét viszont a legtöbben csak akkor érezzük, ha komoly műtéttől, súlyos következménytől menekülünk meg általa. Dr. Szabó Andrea, radiológus szerint a korai diagnózisok felállításának egyik legalkalmasabb, biztonságos eszköze az ultrahang.

    A hererák tünetei és kezelési lehetőségei

    A hererák a daganatgyógyítás sikertörténete. Centrumban kezelve gyógyulása kiváló. Ha a daganat a herére lokalizálódik (vagyis nincs áttét), gyógyulása közel 100 százalék. Még azokban - az egyébként ritka - esetekben is, amikor távoli áttétek alakulnak ki, kemoterápiával a betegek 80 százaléka meggyógyítható.

    A tüdőrák kezelési lehetőségei

    Szerencsés esetben megvalósítható az úgynevezett kuratív terápia, amely a tumor teljes felszámolását, és a beteg gyógyulását jelenti. Sajnos azonban a tüdőrák igen makacs betegség, gyakran nagyon nehéz azt időben felfedezni és teljes egészében eltávolítani.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.