• Rák: kiszolgáltatottak vagyunk?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az embereknek nagyon zavaros fogalmaik vannak arról, hogy mi okozhat rákot, és hogyan lehet a rák ellen védekezni, derül ki a Nemzetközi Rákellenes Szövetség most megjelent tanulmányából.

    Sokan hajlamosak felnagyítani a környezeti tényezőket, holott azoknak viszonylag kis szerepük van a rák keletkezésében, közben pedig nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az egyéni életvitelnek, olvasható a dokumentumban, amely az UICC genfi világkongresszusa alkalmából jelent meg.

    A tanulmány elkészítéséhez 29 országban csaknem 30 ezer embert kérdezett meg 2007-ben a Roy Morgan Research ausztrál piackutatócég és a Gallup International közvélmény-kutató céghálózat.

    Hirdetések

    A kérdőívek szerint a gazdag országokban, mint amilyen az Egyesült Államok, Nagy-Britannia vagy Spanyolország, az emberek 59 százaléka gondolja azt, hogy a kevés zöldség- és gyümölcsfogyasztás fokozza a rák veszélyét, és csak 51 százalék hiszi rákveszélyesnek az alkoholt. Holott a zöldségek és gyümölcsök rákvédő hatása tudományosan gyengébben bizonyítható, mint az alkohol káros hatása, húzza alá az UICC dokumentuma.

    Sőt, a fejlett országokban a megkérdezettek 42 százaléka állította, hogy az alkoholfogyasztás nem fokozza a rák kockázatát, holott ez ellenkezik a rákstatisztikákkal, olvasható a tanulmányban.

    Sokat tehetünk a rák ellen

    A közepesen fejlett vagy szegény országokban az emberek többsége fatalistán viszonyul a rákhoz. A megkérdezettek 48 százaléka szerint "nem sokat lehet tenni". A gazdag országokban csak 17 százalék gondolkodik így.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "Ez a hiedelem káros, mert az így gondolkodók nehezebben vesznek részt szűrési programokban, amelyek pedig életmentőek lehetnek" - húzza alá a Nemzetközi Rákellenes Szövetség jelentése.

    "Általánosságban az emberek minden országban hajlamosabbak azt hinni, hogy a rákot olyasmi okozza, amire nekik nincs befolyásuk (például a környezetszennyezés), és nem gondolnak azokra tényezőkre, amelyeket igenis befolyásolhatnak, mint például az elhízottság" - olvasható a dokumentumban.

    A rák világviszonylatban a második vezető halálok. Évente csaknem 8 millió ember hal meg rákban. A mai tendenciák folytatódása esetén 2030-ra már évi 16 millió rákos esettel és 11,5 millió halállal lehet számolni.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Segítünk felismerni a betegségeket - Így végezze az önvizsgálatokat

    Nem lehet elégszer hangsúlyozni a tényt, hogy egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket. Ennek tükrében igen fontos, hogy bizonyos önvizsgálatokat havi rendszerességgel mindenki végezzen el. Milyen önvizsgálatok ajánlottak?

    Kevesebbszer alakul ki daganatos betegség az allergiásoknál

    Mivel az allergia tulajdonképpen az immunrendszer túlzott válasza, így azoknál, akik allergiásak, ritkábban alakul ki daganatos betegség, mivel a fokozott immunválasz a degenerált sejtosztódást is megtámadja.

    A mellékhere és herezacskó daganatai

    A férfi nemi szervek bármilyen elváltozásával forduljon orvosához, hiszen ha időben fény derül a betegségre, akkor rendszerint kisebb beavatkozás is elegendő, és így elkerülhetőek a radikális műtéti beavatkozások!

    Hallóideg-daganat a fülzúgás, halláscsökkenés hátterében?

    A hallásért és egyensúlyérzékért felelős agyidegen lassan kifejlődő, jóindulatú tumor az életet nem veszélyezteti, áttétet nem ad, de idejében történő felismerése fontos. Egyoldali hallásromlás, fülzúgás és szédüléses panaszok esetén ezért akusztikus neurinóma irányában is vizsgálódni kell.

    Daganatok, amelyektől jobban tartunk, mint indokolt, és amiktől nem tartunk eléggé

    A rákbetegségektől a legtöbb ember eleve fél. Mi lesz, ha velem történik meg? Vajon ez a tünet is daganatra utal? Egyes daganattípusok azonban a többinél is nagyobb rettegést váltanak ki, holott ha megnézzük, mennyire fenyegetőek vagy milyen gyakoriak, kiderül, hogy azoktól a rosszindulatú betegségektől félnek a legtöbben, amik jóval ritkábban fordulnak elő, mint mások. A WEBBeteg.hu utánajárt a részleteknek.

    Mit mutat a statisztika? A daganatos betegségek alakulása

    A rák már nem a fejlett országok betegsége, hanem kezd éppen az ellenkező tendencia érvényesülni. A halálos kimenetelű emlő- és méhrákeseteknek már a 85 százaléka a fejlődő országokban történik, hívták fel a figyelmet kedden egy berlini rákkonferencián.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.