Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Mit tegyünk fogyás esetén?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember megjelent:

A betegség alatti túlzott fogyást nem mindig maga a betegség okozza: előfordulhat, hogy a hátterében a gyógyszeres kezelés áll, de a betegséggel járó szorongás is okozhat étvágycsökkenést.

A fő gond ezzel az, hogy a kezelés alatti súlycsökkenés megváltoztathatja a vér munkáját és megzavarhatja a testünk reakcióját a gyógyszerekre és terápiákra. Daganatos betegek sugárkezelésénél a fogyás nehezíti a tumor pontos célzását, ezért különösen fontos a jelentősebb mértékű fogyás elkerülése.

A téma cikkei

1. Étkezési nehézségek a rákkezelés idején
2. Étvágytalanság
3. Az ízérzékelés változása
4. Fogyás

Amennyiben az ideálisnál több a súlya, és szeretne leadni belőle, összpontosítson az egészségének ezen aspektusára a sugárterápiás kezelések befejezése után.

Szerencsére számos ízletes, kényeztető mód van arra, hogy mindennapi ételeit egy kicsit kalóriadúsabbá tegye, és nagyobb valószínűséggel őrizze meg a testsúlyát.

  • Ne féljen a zsíroktól! Nem csak kalóriával dúsítják az ételt, de gyakran ízletesebbé is varázsolják azt, ami különösen fontos akkor, ha csökkent az étvágya. Adjon ételeihez vajat, tejszínt, sűrű görög joghurtot, olíva- vagy avokádóolajat, esetleg reszelt sajtot!
  • Öntse nyakon sűrű főzött krémmel, pudinggal a gyümölcsöket, kompótokat, mellé pedig fogyasszon a szájban könnyen olvadó, vajas kekszet!
  • Reggeli zabkásáját dúsítsa hajdina- vagy quionapehellyel, víz helyett pedig zsíros tejjel, tejszínnel, kókuszkrémmel készítse el. Ízesítse mézzel, juhar- vagy agávésziruppal, karamellszósszal.
  • Kenjen vajat, mogyoróvajat, mogyorókrémet a kenyerére, pirítósára vagy a palacsintára. Nem csak ízletesebb és kalóriadúsabb lesz tőle, de jobban is csúszik. Olasz típusú kenyér mellé tegyen egy kis tálkába olívaolajat, mártogassa abba a kenyerét!
  • Legyen az étkezés stresszmentes! Ha a család minden tagja árgus szemekkel figyeli, hogy miből mennyit eszik a beteg, az könnyen elveheti az étvágyát. Készítsen be egy tányér étvágygerjesztő falatot a tv-nézéshez, olvasáshoz nassolni. Gyakran akkor jön meg az étvágy, mikor az evéskényszer csökken. Fogyás esetén a rokonok hajlamosak a beteget túl sokszor és túl nagy adagokkal tukmálni – pedig a csökkentett méretű adaggal szívesebben és könnyebben megbirkózik a beteg. Ne feledje, újra szedni bármikor lehet.
  • Fogyasszon csokoládét! A csokinak étvágygerjesztő hatása van, amit valószínűleg a benne található teobromin okoz, melynek izomlazító hatása van, és csökkenti a gombócérzetet a torokban. Fogyasszon magas kakaótartalmú változatot magában, forró csokoládéként, vagy akár a kávéban feloldva!

Tovább Táplálkozás és béldaganatok - Milyen ételeket együnk?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.