Daganatterápia - Melyik kezelés jöhet szóba?

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
frissítve:

Az, hogy rosszindulatú daganatos megbetegedés esetén melyik gyógymódot vagy mely gyógymódok kombinációját alkalmazzák, számos tényező figyelembevételével dől el. Ismerni kell hozzá a beteg egyéni állapotát, valamint a daganat pontos jellemzőit és még számos egyéni körülményt, amelyek komplex képet adnak a betegség várható kimeneteléről.

A daganatok kezelésében alkalmazott terápiáknak alapvetően három fő iránya adható meg. Jó hír, hogy ezek az utóbbi időben számos új gyógymóddal bővültek, hiszen a daganatterápiák intenzíven kutatott tudományos területet képviselnek az egészségügyben.

  • Sebészeti beavatkozás: daganatos szövet eltávolítása, mely során az ép, egészséges szövetre kiterjesztve végzik a műtétet, amelytől a helyileg kiterjedt tumor teljes eltávolítása remélhető.
  • Sugárkezelés: ami lehet helyi kezelés, a tumorszövetre lokalizált sugárzás vagy ritkább esetekben, egyes daganatok esetén teljes test besugárzás is történhet.
  • Kemoterápia, mely hagyományosan sejt-toxikus (vagyis alapvetően mérgező) anyagok alkalmazását jelenti, elsősorban vénás gyógyszer formájában. A terápia számos mellékhatásának okozója, hogy nem csak a daganatos sejteket támadja, hanem más, gyorsan osztódó sejtet is roncsol, amelyek a szervezet egészséges működésében nagy szerepet játszanak.
Egyre több a lehetőség
A hagyományos kemoterápia mellett ma már egyre nagyobb szerepet kap a hormonterápia és az immunterápia is. Ezek általában szintén vénás gyógykezelések, de nem a sejt mérgezése alapján fejtik ki hatásukat.

Mi alapján dönt az orvos a daganat kezeléséről?

Alapvetően a daganat felismerésekor a kezelőorvos a következő kérdésekre keresi a választ:

  • Mely szervből indul ki a daganat?
  • Milyen szövettani formája észlelhető az elváltozásnak?
  • Milyen a tumor kiterjedése, érintettek-e a környező szervek, van-e távoli áttét?

Az utóbbi években számos daganat működését már molekuláris szinten is kezdjük megismerni, melynek köszönhetően több kiegészítő vizsgálat előre jelezheti a betegség kimenetelét is. Ezeknek a molekuláris részleteknek remélhetőleg a (közel)jövőben szerepük lesz a daganatok biztosabb és sikeresebb kezelésében is.

A tumor kezelésének módjai, a terápiák kombinációi

Egy szervet érintő daganatok esetén nagy általánosságban elmondható, hogy alapvetően sebészi megoldással kell az érintett szövetet eltávolítani. Mindez persze függ a daganat fajtájától, és gyakran, hogy biztosan minden tumorszövet eltávolításra kerüljön, a műtét előtt vagy után kemoterápiában és/vagy sugárkezelésben is részesülhetnek a betegek. Az, hogy ki milyen kezelést kap elsősorban nemzetközileg elfogadott, nagy beteganyag vizsgálatával nyert tapasztalatok alapján megalkotott protokollok írják elő. Ezektől azonban bármikor el lehet térni, a legfontosabb mindig az egyénre szabott terápia, hiszen minden beteg és betegség más és más, minden esetet egyénileg kell értékelni.

A sugárkezelés kiegészítő terápiaként jöhet szóba. Célja a daganatos szövetmassza kiterjedésének csökkentése, akár műtét előtt vagy után. Olyan eset is előfordulhat, amikor nem alkalmas a beteg műtétre (rossz állapot miatt vagy kiterjedt, szétszóródott betegség esetén), ilyenkor alternatíva lehet a sugárkezelés. Gyakran fájdalomcsillapításra, csontokat érintő áttét esetén a mozgás javítására adható még akkor is, ha az alapbetegség már nem gyógyítható, de az életminőség javítására szükség van.

A kemoterápia lehet kuratív, amikor a teljes gyógyítás a cél, és lehet palliatív, amikor a betegség stádiuma vagy a beteg állapota miatt már nem várható a beteg gyógyulása, de csökkenthető a tumortömeg, így a túlélés ideje megnyújtható, és a beteg életminősége javítható.

Tovább

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.