• Étkezés csontvelő-transzplantáció után

        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Szerző:
        WEBBeteg

        Ahhoz, hogy szervezetünk könnyedén megbirkózzon a betegségekkel, fontos, hogy az energiát szolgáltató tápanyagokkal megfelelően el legyen látva. Fokozottan igaz ez azokban az esetekben, ahol a műtétet követően az immunrendszer nagymértékben legyengül. A csontvelő transzplantáció után az emésztőrendszer is súlyosan károsodik, a táplálékfelvétel nehezített, ezért gondos odafigyelést kíván a beteg táplálása.

        A különösen alacsony fehérvérsejtszám és a szervezet gyenge védekezőképessége miatt a beteg számára létfontosságú, hogy a műtétet követően teljes mértékben kórokozóktól mentes ételeket kapjon. Ez azt jelenti, hogy az ételkészítés során magas hőmérsékletet kell alkalmazni, mindent alaposan fel kell forralni, meg kell főzni vagy átsütni.

        A kórházi ételek fogyasztás előtt 120 C°-os hőmérsékletű hőkezelést is kapnak, ami biztosítja a csíramentességet, vagyis a steril ételeket a transzplantált betegek számára. Ha ez nem történne meg, az immunrendszer csökkent működése miatt egy esetleges fertőzés akár halálos kimenetelű is lehetne.

        A kórházban a megfelelő tápanyagellátást és étkezést a dietetikusok és az orvosok együttes munkája biztosítja. Az étrendet és tápanyagigényt személyre szabottan állítják össze, az ételeket bevizsgált alapanyagokból készítik el. Könnyen fogyasztható ételek szerepelnek az étrendben, mint például a levesek, főzelékfélék, szószok, mártások, turmixok, pudingok, vagdalt húsok. A műtétet követően úgynevezett roboráló étrendet követnek, azaz fokozatosan vezetik be az egyes tápanyagokat az étrendbe. Tápszerek adásával egészíthetik ki a táplálást, amelyek magas kalória- és fehérjetartalmúak.

        Hirdetések

        Tanácsok a beteg otthoni táplálkozásához

        Ha a beteg a kórházi kezelést követően már otthonában lábadozik, a családtagoknak kell biztosítani az étkeztetést beteg hozzátartozójuk részére. Nagy odafigyelést kíván mind az alapanyagok beszerzése, mind az ételkészítési technológia. Minden étkezés során frissen készített étel legyen a tányéron. Lényeges, hogy a beteg étkészletét külön tisztítsuk és tároljuk.

        A műtétet követően emésztési problémák jelentkeznek, súlyosan károsodik a szájnyálkahártya, fájdalmas lesz a rágás, a nyelési nehezítettség miatt nem fogadja el a beteg a darabos ételeket. Ennek ellenére kiemelten fontos a gyakori, kis mennyiségű ételkínálás, hiszen ha csökken a tápanyagfelvétel, nem jut elegendő mennyiségű hasznosuló tápanyag a szervezetbe. Emiatt visszaesik a testtömeg, csökken a szervezet ellenálló képessége, lassul a felépülés, a gyógyulás folyamata pedig megállhat.

        Tipp Mit tehetünk, ha étvágytalan a beteg?

        A különböző problémák kiküszöbölésére néhány jó tanács:

        • Hányinger: kerüljük az erős illatú, intenzív ízű, gőzölgő ételeket, langyosan kínáljuk az ételt, ízlésesen tálalva. Használjuk ki azokat a napszakokat, amikor enyhébb a hányinger érzése. Ne essünk túlzásba, mert az evés erőltetése fokozhatja a hányingert.
        • Hányás: a hideg, jeges italok, jégkocka szopogatása enyhítheti a tünetet. A hányás elleni gyógyszerek bevétele után lehetőleg fél órával történjen az étkezés.
        • Nehezített nyelés: pépes vagy folyékony állagú ételeket adjunk, esetleg nagyméretű szívószál segítségével táplálkozzon a beteg. Kerüljük a savanyú, keserű ételeket, a savas gyümölcsöket, hiszen ezek fokozzák a fájdalmat.
        • Megváltozott ízérzékelés: a fűszerezéssel óvatosan bánjunk, hiszen izgathatják az emésztőrendszert. A fémes ízérzékelést enyhíthetjük műanyag evőeszközök használatával.
        • Étvágytalanság: kerüljük az édes ételek adását, inkább a sós ízeket részesítsük előnyben. Egyszerre kevés étel legyen a tányéron, akár csak pár falat, mert a nagy mennyiség is visszarettentheti a beteget az evéstől.
        • Puffadás: nyers zöldségeket ne fogyasszon a beteg, kizárólag főzve, puhára párolva. A panaszt okozó ételeket kerülje. Szénsavas italokat sem szabad inni.
        • Hasmenés: fontos az elvesztett folyadék pótlása vízzel, és emellett tanácsos olyan ételeket adni, amelyek enyhítik a tüneteket.

        Tudjon meg többet Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Jó tanácsok betegeknek

        Hogyan válasszunk megfelelő alapanyagot?

        • Pékáruk, gabonafélék: frissen sült kenyér adható, de héj nélkül (a szennyeződések elkerülése végett). A szárazabb kifli, zsemle beáztatva, mártogatósként könnyebben fogyasztható. Ha bírja a beteg, akkor pirítósként is lehet enni kenyeret. Jól megfőzött tészta adható, és még könnyebben fogyasztható, ha rakott tésztaételként a sütőben is átsütjük.
        • Húsok, húskészítmények: baromfi hús jól átsütve vagy főzve fogyasztható, ha kívánja a beteg. Tilos téliszalámi, disznósajt, hurka, kolbászfélék, kenőmájas és a nyers húskészítmények fogyasztása, pl. füstölt sonka, véres bélszín. Felvágottat eleinte nem ehet a beteg, a lábadozás későbbi szakaszában átsütve, például melegszendvicsbe, sonkás tojásba lehet tenni jó minőségű párizsit, csirkemellsonkát, esetleg főtt virslit. A felvágottat ne a boltban szeleteljék fel, hanem egészben vegyük meg, és otthon mi magunk szeljük tiszta késsel.
        • Tojás: változatosan elkészíthető és fogyasztható élelmiszer, de kizárólag akkor, ha a sárgája is jól megfőtt vagy megsült, tehát minimum 10 percig süssük vagy főzzük. Bundás kenyér, majonéz, nyers tojást tartalmazó öntetek azonban nem fogyaszthatók.
        • Tej és tejtermékek: házi tej nem fogyasztható, csak a dobozos, de azt is ajánlott fogyasztás előtt felforralni. Tejföllel készíthetünk főzeléket, de a hozzáadás után még egyszer főzzük össze az ételt. Kockasajt, tömlős sajt, vákuumcsomagolt kemény sajt adható. Nem szabad adni élőflórát tartalmazó termékeket, és a penészes sajtokat, pl. márványsajt, camembert.
        • Gyümölcsök: ha kívánja a beteg, és nem okoz rosszullétet, ehet például banánt vagy narancsot. Az olajos magvak és az aszalt gyümölcsök nem fogyaszthatóak.
        • Zöldségek: nyersen egyáltalán nem, csak főzve, párolva, vagy főzelékként fogyaszthatja a beteg. A puffasztó hatásúakat kerüljük, mint például karfiol, káposzta, kelbimbó. Köretként sült vagy főtt burgonya adható, legkevésbé a burgonyapüré és a burgonyafőzelék okoz gondot.
        • Zsiradékok: állati eredetű zsírok helyett növényit használjunk az ételkészítéshez, például napraforgó vagy olívaolaj.
        • Készételek, éttermi ételek: kerülendők.
        • Fűszerek: tilos a csípős, erős fűszerek fogyasztása. Ízesítésre friss fűszernövények használata ajánlott. Az ételeket utólag ne ízesítsük, csak főzés közben.
        • Italok: szénsavmentes, palackozott ásványvíz a legjobb szomjoltó, figyeljünk arra, hogy igyon a beteg, amennyit csak bír. A csapvíz, szénsavas víz, üdítőitalok, energiaitalok nem megengedettek. Kamillatea fogyasztható, esetleg hígított gyümölcslevek, ha kívánja a beteg. Jégkockatartóban lehűtött limonádé vagy tápszer szopogatása csökkentheti a fájdalmat. Fogyasztás előtt forraljuk fel a vizet, majd kihűlés után iható. Az alkoholfogyasztás szigorúan tilos!

        Az étrend és a megfelelő tápanyagellátottság nagy befolyással van a műtét kimenetelére, a felépülés hosszára és sikerére. A mielőbbi jobb közérzet és felépülés érdekében a betegnek arra érdemes figyelnie, hogy a táplálékokkal bevitt energia mennyiségét teljes mértékben a saját gyógyulására fordítsa.

        Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Forrás: WEBBeteg
        Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Fájdalmak sportolás után?

        WEBBeteg

        A masszázsfej segítségével a gélt közvetlenül a fájdalmas területre lehet felvinni. (x)

        Miért fáj a hátam?

        WEBBeteg

        A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

        Fertőzések csontvelő-átültetés után

        Bár az utóbbi két évtizedben jelentősen javultak mind az őssejt-átültetés, mind a fertőzések kezelési eredményei, a csontvelő transzplantáció egyik legjelentősebb komplikációja a mai napig a fertőzés, mely a beavatkozás utáni halálozás és megbetegedések egyik fő okozója.

        Pangásos szívelégtelenség - Milyenek a kilátások?

        A szívelégtelenség olyan betegség, amely sajnos egyre súlyosabbá válik – különösen kezelés nélkül. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa szerint azonban megfelelő, gondosan felépített életmóddal és orvosi kezeléssel jelentősen javíthatók az életkilátások.

        A húgyhólyag daganatokról

        A húgyhólyag a vizelet tárolására alkalmas szervünk, sajnálatos módon a féktelen dohányzás évek alatt daganat kialakulásához vezethet ebben a szervben is. Több klinikai kutatás igazolta, hogy a húgyhólyagrák az esetek 30-70%-ában dohányosoknál alakul ki. A tumor gyakrabban fordul elő férfiakban, mint nőkben, gyakoribb a fejlett országokban.

        Tudnivalók a húgycsődaganatról

        A húgycső rosszindulatú daganatai az európai országokban az összes rosszindulatú elváltozások 1%-át sem érik el. Magyarországi adatok alapján ez a betegség évente 50-nél kevesebb esetben kerül felismerésre. Férfiaknál gyakrabban fordul elő.

        Daganatos betegségek és fájdalomcsillapítás

        Nemzetközi felmérések alapján a rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők közül minden harmadik egyén érez fájdalmat a betegség felfedezése után és ellátása során. Ez az arány a betegek halála előtt megközelítheti a 80 százalékot is.

        A leukémia típusai

        A leukémiáknak több fajtája ismert, azonban hagyományosan négy fő típusát különböztetjük meg, amelyeknél a vér más-más sejtjei válnak daganatossá, továbbá más a betegség kórlefolyása, kezelési módja és a betegek gyógyulási esélyei, kilátásai.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.