Mit tehetünk a vastagbélrák kialakulása vagy kiújulása ellen?

Dr. Pászthory Erzsébet
szerző: Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

A vastagbélrák gyakori előfordulása ellenére egy megelőzhető, és korai stádiumában jól kezelhető betegség. A jó hír az, hogy egy kis tudatossággal mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy ez a rettegett daganattípus ne érintsen bennünket.

A téma cikkei

A betegség megértése
1. A vastagbélrák tünetei
2. Rákmegelőző állapot: a vastagbélpolip
3. A vastagbélrák rizikófaktorai
4. A vastagbélrák kivizsgálása, szűrése

Élet betegséggel
5. A diagnózis lelki feldolgozása
6. A vastagbéldaganat szövettani típusai, stádiumai
7. A vastagbélrák kezelési lehetőségei
8. Élet a bélrák diagnózisa után
9. Kontrollvizsgálatok bélrákon átesett betegeknek

Megelőzés
10. A táplálkozás szerepe a vastagbélrák kialakulásában
11. Mit tehetünk a megelőzés és kiújulás ellen?

Életünk általában évek alatt kialakult ritmusban zajlik, melyet többé-kevésbé irányítani tudunk. Ezt minden krónikus, súlyos betegség megzavarja, gyakran teljesen át is alakítja. A változások nagy lelki és fizikai terhet jelenthetnek, ugyanakkor alkalmat adnak arra is, hogy magunk mögött hagyjunk sok rossz beidegződést, és egy kis hasznot húzzunk abból a megpróbáltatásból, amit átéltünk. Vegyük sorra, mik a legfontosabb tényezők, amelyeken változtatva csökkenthető a bélrendszeri daganatok kialakulási esélye.

1. Az életmód szerepe

Lelki egyensúly - Környezetünkkel való kapcsolatunk, lelkiállapotunk egészségünk-betegségeink meghatározó tényezője. Érdemes stresszoldó technikákat (jóga, autogén tréning stb.) megtanulni, lelki terheinken könnyíteni, akár szakember segítségével is.

Fizikai aktivitás - A rendszeres, lehetőleg naponta végzett, kellemes testedzés nem csak fizikailag erősít, hanem növeli a szerotoninszintet, így hangulatjavító hatása is van. Általánosan igaz, hogy az emésztőrendszer állapotára a testmozgás jótékony hatással van anyagcserét gyorsító hatása miatt. Az aktív életmódnak köszönhetően ugyanis rövidebb ideig maradnak a salakanyagok a bélrendszerben, melyekre a szervezetnek nincs szüksége.

Testsúly - Jó, ha tudjuk, hogy az elhízás sok egyéb káros hatása mellett növeli a daganat kiújulásának kockázatát is!

Napi ritmus, alvás - 6-8 óra éjszakai alvás, esetleg délutáni rövid pihenő mindenki számára ajánlott!

2. Az étrend szerepe

Kiegyensúlyozott, mediterrán jellegű diéta: ennek lényege a sok zöldség, kevesebb gyümölcs, teljes kiőrlésű lisztből készült tészta és kenyér, szárnyas- és halhús, olívaolaj, valamint savanyított tejtermékek bevezetése. Természetesen az esetleges egyéb betegségek (pl. cukor-, epe-, vesebetegség, vastagbél-divertikulózis) miatt szükséges diétás előírások figyelembevételével történjen az étrend kialakítása.

Ne sajnáljunk kicsit több időt fordítani a vásárlásra, vegyük szemügyre a táplálékok összetételeit. Törekedjünk arra, hogy ételeink a lehető legkevesebb vegyszert és tartósítószert tartalmazzák.

Sok folyadék fogyasztása: napi legalább 2 liter, melegben 3-4 liter folyadékot fogyasszunk, ebbe természetesen beleszámítanak a levesek és egyéb magas víztartalmú élelmiszerek.

Kerülendő élelmiszerek: nyers tej, tejszín, tejföl, füstölt húsok, sertészsír, margarin

Bővebben Itt olvashat részletesen a vastagbélrák rizikóját növelő élelmiszerekről

3. A táplálékkiegészítők szerepe

Daganatképződést gátló, immunrendszert erősítő hatásuk miatt fontos anyagokról van szó, melyeket a leggondosabban összeállított étrend sem tartalmaz a szükséges mennyiségben.

ajánlott adag

forrásai

D3-vitamin

2000 NE/nap

halhús, tojássárgája, shiitake gomba

Kalcium

1000-1500 mg/nap

olajos magvak, tejtermékek, tojás, halhús, spenót

C-vitamin

500-1000 mg/nap

friss zöldség (paprika), gyümölcs

Szelénium

60 (nők) - 70 (férfiak) ug/nap

máj, hal, búza, szárnyas hús

Aszpirin

75 ug/nap

E-vitamin

100-400 NE/nap

búzacsíra, olajos magvak, tojás

Folsav

400 ug/nap

zöldségfélék, hüvelyesek, citrusfélék, olajos magvak

Omega-3 zsírsavak

300 gramm/hét (= heti 2 alkalommal fogyasztott hal)

halhús, olívaolaj, olajos magvak

Probiotikumok: a vastagbél baktériumflórájának helyreállítása és erősítése céljából hasznos kúraszerű (évente 3-4 alkalommal, 1-2 hétig tartó) alkalmazásuk.

A vastagbélrák rizikóját növelő tényezők

4. A mozgás szerepe

Az elmúlt években több kutatás is alátámasztotta, hogy a felnőttkori aktivitás jelentősen csökkenti a különböző daganatos betegségek, így a vastagbélrák miatti halálozás esélyét is. Fontos hangsúlyozni, hogy az aktív életmódot sosem késő elkezdeni, de az is igaz, hogy érdemes minél korábban odafigyelni arra, hogy szervezetünket rendszeresen átmozgassuk. Ezzel nem csak a vastagbélrák kialakulását, illetve az emiatti halálozás rizikóját csökkentheti, de a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának az esélye is visszaszorul.

Ha esetleg már diagnosztizálták a daganatos betegséget, a mozgás akkor is hatékony. Bebizonyították, hogy a fizikai aktivitás a rák kiújulásának, illetve a halálozásnak az esélyét is képes visszaszorítani.

Néhány perc is sokat jelent!

Az egészségmegőrzés szempontjából már napi 30 perces mozgásnak is óriási jelentősége van - a fizikai-, mentális- és lelkiállapot mellett az önértékelést is javítja!

A megelőzés lehetősége a saját kezében van

Hatalmas jelentősége van a vastagbélrák kialakulásának és kiújulásának megelőzése szempontjából annak, hogy mennyire figyel oda saját szervezetére. Próbáljon meg mindent elkövetni annak érdekében, hogy a fenti tanácsokat megfogadva életét egészségesebbé tegye!

Lásd még

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőnk: Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász

Cikkajánló

A vastagbélrák tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Vastagbélrák
A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma. Ismerje fel a vastagbéldaganat korai tüneteit!
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.